Sari la conținut

Friganelele la cuptor

Friganelele la cuptor sunt un deliciu de care se poate bucura toata familia ta, dar de care cei mici vor fi incantati. Sunt bune si calde si rece, sunt perfecte la micul dejun, dar se potrivesc si la cina.

Pentru o tava de aragaz clasica ai nevoie de felii de paine (merg perfect si felii de cozonac, dar si paine integrala), doua cani de lapte, patru-cinci oua mari, cinci linguri de zahar, plus alte doua linguri de zahar pentru caramel, esenta de vanilie, coaja de portocala, putin unt si sucul de la o portocala. 

Taie painea (sau cozonacul), in felii groase. Unge tava de aragaz cu putin unt (neaparat unt, nu merge ulei sau foloseste o foaie cerata pentru copt). Intr-un castron bate bine ouale cu zaharul, pana ce acesta se topeste, adauga laptele si aromele. Aseaza feliile de paine una langa alta si toarna peste fiecare cat mai mult din amestecul de lapte si oua. Lasa sosul sa intre bine in feliile de paine, circa zece minute. Poti face operatia asta seara si sa lasi, peste noapte, tava gata pregatita, in frigider.
 
 
 
Da tava la cuptor, care a fost bine incins in prealabil si coace friganele dulci pentru 30-40 de minute la foc potrivit, pana se rumenesc. In ultimele cinci minute poti da focul putin mai mare, ca sa prinda o culoare frumoasa. 
 
 

 
Cat se coc friganele, pregateste caramelul. Pune zaharul la topit. Cand devine lichid adauga o nuca de unt, amesteca bine si cand s-a racorit putin adauga si sucul de portocala. Cu o lingura imparte egal caramel peste friganele. Serveste imediat cu fructe proaspete, smantana sau iaurt cu fructe.
Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • OO, imi aduc aminte cand mancam asa ceva in copilarie!
    Tare frumoasa si simpla reteta!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!