Sari la conținut

Fructe de toamna, activitate la 4-5 ani

Fructele care ne îmbie să le culegem în această perioadă sunt și prilej de studiu pentru copii. Le observăm cu copiii noștri atunci când mergem la piață și le savurăm în diverse preparate, pe care le putem realiza împreună cu cei mici. Fie că este vorba despre plăcinte cu fructe, compoturi sau doar salate, lângă noi copiii pun o sumedenie de întrebări: Unde crește pomul fructifer? Cum trebuie îngrijit? Când știm că fructele s-au copt? Cum arată căsuța sâmburilor? Dacă plantez un sâmbure în pământ, va crește un pom?....și tot așa. Cel mai important este să nu-i ignorăm pe cei mici, să răspundem la întrebări, să folosim cărțile sau chiar internetul pentru a obține informații, pentru a le satisface curiozitatea și dar și pentru a-i învăța cum pot să afle despre diverse lucruri în viitor. 
 
Activitatea următoare îmbină abilități practice (tăiere, lipire, desen, colorare), dezvoltă spiritul de observare și simțul estetic, dar aduce în atenția copiilor și cunoștințe despre mediul înconjurător. Dincolo de activitatea practică pe care o propunem, între părinte și copil se poate lega o conversație științifică, iar părintele nu are nevoie să fie specialist în acel domeniu. Faptul că învățăm pe tot parcursul vieții este mesajul pe care îl putem transmite copiilor noștri.  
 
 
De ce ai nevoie:
 
 
- creioane colorate
 
- foarfecă
 
- hârtie colorată roșu, verde, portocaliu, alb, galben, violet – în funcție de fructele pe care dorim să le realizăm
 
- tub de lipici;
 
- fire de ață
 
- paie de plastic
 
 
Cum se realizează:
 
1. Suprapune două bucăți de hârtie de aceeași culoare. 
 
2. Schițează cu creionul forma fructului ales. 
 
3. Decupează cele două bucăți de hârtie. 
 
4. Lipește cele două forme obținute de un pai astfel încât să obții un fruct ca cel din imagine. 
 
 
5. Adaugă frunza, după ce ai decupat-o de forma potrivită fructului ales.
 
6. Sâmburele sau semințele trebuie realizate și ele. Desenează căsuța pentru sâmbure sau semințe pe hârtie albă. Desenează apoi cu culori ce găsești înăuntru. 
 
Copiii mai mari, pot realiza mai multe fructe de toamnă, după ce în prealabil le-au observat: mere, pere, gutui, prune.
 
Copiii își pot decora camera și pot consolida în același timp cunoștințele despre fructele de toamnă. Cei mari pot învața despre vitaminele pe care le conțin fructele și beneficiile lor pentru sănătate, despre condițiile necesare pentru a crește și a se dezvolta.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!