Sari la conținut

Fructe, legume si toxine

Asistam in ultimul timp la un val de articole si emisiuni in care ni se atrage atentia ca fructele si legumele sunt stropite cu pesticide, crescute in ingrasatori, tratate cu hormoni. Dar stiai ca pana si cele organice sunt sau pot deveni toxice?

Ne-am obisnuit sa facem piata si sa cumparam fructe si legume pentru o perioada cat mai indelungata, ca sa nu fim nevoite sa revenim odata la 2-3 zile. Si totusi, acesta este comportamentul corect de cumparare a legumelor si fructelor, cu atat mai mult cu cat le introducem in alimentatia celor mici, pentru ca pot deveni toxice daca le pastram necorespunzator sau un timp prea indelungat. In plus, anumite parti din legume sau fructe pot fi extrem de toxice.

Cartofii

Cati dintre noi nu au smuls niciodata mugurii aparuti pe cartofi si au facut apoi un piure sau cartofi prajiti din acestia?

Cartofii pot deveni toxici in momentul in care nu ii pastram corespunzator. Ii aruncam intr-un cos sau intr-o ladita in bucatarie si continuam sa ne servim de acolo pana la epuizarea lor.  Cartofii care isi schimba culoarea in verde si incoltesc trebuie aruncati deoarece produc o toxina numita solanina cauzata de expunerea la soare (lumina). Daca chiar vrei sa mai folosesti ceva din ei, curata toata partea verde si cea incoltita. Nu le da insa copiilor din ei, este mai sigur. Au existat cazuri (rare ce-i drept) de decese in urma consumului de cartofi incoltiti.

Nu degeaba bunicile noastre tineau cartofii in beci peste iarna. Se spunea ca se inalbesc daca sunt tinuti la rece si intuneric. O metoda simpla si in general la indemana oricui.

Rosiile

Frunzele si tulpina rosiilor sunt toxice, continand tomatina, o substanta verde care abunda in solanina. Spala deci bine rosiile pentru a nu mai exista urme pe ele de la frunze sau de la tulpina.

Citeste si trucuri prin care ii poti face pe ce mici sa manance mai multe legume.

Rabarba (rubarbar)

Frunzele de rabarba, spanac si alte legume cu frunze verde inchis pot fi toxice. Aceste frunze contin acid oxalic care in cazul oamenilor poate cauza cateva simptome indezirabile, cum ar fi arsuri in interiorul gatului, diaree, voma, probleme de respiratie, convulsii si chiar coma.

Frunzele de rabarba au cea mai mare concenratie de acid oxalic dintre toate legumele cu frunze verzi cunoscute. Oricum, este nevoie de ingerarea unei cantitati mari de frunze pentru a aparea simptomele neplacute.

Fiind insa vorba de copii, ai grija sa indepartezi cat mai repede frunzele de pe tulpini inainte de a le face o placinta cu rabarba.

Pastrarnacul

Daca la frunzele de rabarba este necesar consumul unei cantitati mari pentru a se declansa simptomele neplacute, in cazul frunzelor de pastarnac este de ajuns uneori numai o atingere pentru a se declansa simptome alergice grave. Frunzele contin substante foarte iritante pentru oameni, in special pentru persoanele alergice.

Boabe de fasole rosie

Boabele de fasole, in special cea rosie, contin o substanta numita lectina si este de ajuns sa mananci 4-5 boabe crude ca sa ti se faca greata, sa vomiti si sa ai dureri de stomac. Tine-le departe de copii si inainte sa le fierbi, tine-le in apa curata cel putin 5 ore.  Orice tip de fasole trebuie bine gatita inainte de a fi consumat.

Ciresele si alte fructe

Chiar si banalele si gustoasele cirese, atat de inofensive, contin otrava in frunze si samburi. Noroc ca nu mancam samburii. Ai grija sa ii scoti din gemul de cirese.

Prunele, caisele şi piersicile contin ca si ciresele toxine in samburi. Toxina se numeste amigdalina si ingerata in cantitati mari poate avea efecte grave. Nu ii mai lasa pe copii sa sparga samburii de caise si sa ii manance in nestire. Cativa samburi nu le vor face rau (amigdalina in cantitati mici are efecte benefice) insa nu poti sa iti dai seama niciodata care este pragul de toleranta a unui copil.

Migdale amare

Din fericire sunt deosebite de migdalele dulci gasite in comert insa nu strica sa stii cateva ceva despre ele. Migdalele amare nu sunt comestibile si contin acid cianhidric, o otrava puternica. Consumul a numai 60 de migdale amare este fatal pentru adult, iar la copii sunt de ajuns 5-10 migdale amare. Se spune ca senatorii romani condamnati la moarte erau executati prin ingerarea unui bol plin cu migdale amare.

Ai grija la ce cumperi, la ce parti din fructe si legume consumi si la cum le pastrezi!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!