Sari la conținut

Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli

Poate crezi că un fular pus peste gura şi nasul copilului îl vor proteja mai bine în zilele friguroase, însă de fapt îi va face mai mult rău decât bine.

Oricât de frig ar fi afară, nu îi pune fularul peste nas şi peste gură. Fularul creează o zonă caldă, iar în combinaţie cu respiraţia copilului va forma un mediu umed şi cald, perfect pentru înmulţirea viruşilor şi bacteriilor.

Bacteriile care provoacă infecţii se vor înmulţi rapid în acest mediu şi vor ajunge bine mersi fix în gâtul copilului. Mai mult, faptul că are fularul tras peste gura îl va determina să respire pe gură şi astfel toţi microbii vor fi livraţi exact acolo nu trebuie. Copilul nu va mai respiră pe nas unde există mecanisme de stopare a microbilor (cilii nazali) şi unde aerul este încălzit înainte de a ajunge în gât şi plămâni.

Alte probleme

Tot mediul umed şi cald din jurul gurii copilului va duce la apariţia iritaţiilor, materializate prin bubiţe şi eczeme. Iar a doua, a treia zi de ieşit cu fularul la gură, aceste iritaţii se vor complica şi îi pot provoca un adevărat chin copilului.

►Citeşte și Cum încălzeşti mâinile îngheţate ale copilului

Şi care mai sunt organismele extrem de încântate de acest mediu umed şi cald? Ai ghicit, ciupercile, acele microrganisme care se pot înmulţi rapid şi pot produce infecţii fungice urâte în jurul gurii şi în gura copilului.

Îmbracă-l corect

Nu fularul peste gură va rezolva problema îmbolnăvirii copilului mic, ci dacă îl vei îmbrăca corect şi îl vei face să respecte câteva reguli.

La temperaturi scăzute copilul trebuie să aibă extremităţile calde. Asigură-i încălţăminte confortabilă şi caldă şi ai grijă să poarte numărul corect. Atât un număr mai mare, cât şi unul mai mic va duce la îngheţarea picioarelor copilului.

Trebuie să fie bine îmbrăcat în partea de sus, însă asta nu înseamnă că trebuie să fie înfofolit. Un maieu, o bluză cu mânecă lungă şi un pulovăr subţire (sau un fleece) îi vor fi de ajuns pe sub o haină călduroasă de iarnă.

Dacă îl înfofoleşti, va transpira şi va avea toate şansele să răcească.

Gâtul este un loc sensibil care trebuie bine protejat. Ia-i un fular moale pe care să îl suporte şi să îi încălzească gâtul. Mulţi copii nu suporta lana direct pe piele aşa că este bine să te orientezi către un fular moale din material de fleece.

►Citește și Garderoba bebelușului în sezonul rece

O căciulă călduroasă şi mănuşi bune întregesc echipamentul copilului pentru zilele reci. La fel ca şi în cazul încălţămintei, mănuşile trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici, pentru a-i asigura tot confortul.

Alte reguli

Odată ce este bine îmbrăcat şi iese afară, copilul trebuie învăţat să se ferească de îmbolnăviri.

Iată câteva reguli care trebuie să le înveţe că să îl ajuţi să rămână sănătos:

- Nu călca în bălți. Te vei uda la picioare, îţi va fi frig şi vei răci.

- Nu sta lângă oameni care strănută sau tuşesc.

- Pune mâna la gură când strănuţi sau tuşeşti.

- Când intri în casă (sau la grădiniţă, la şcoală sau la restaurant) spală-te pe mâini. Este cea mai importantă regulă pe care trebuie să o ţii minte.

- Nu îţi da căciula jos.

- Dacă îţi este cald, nu îţi dă geaca sau hanoracul jos, mai bine scoţi o bluză cu mânecă lungă.

- Nu respira pe gură, respiră doar pe nas.

Bineînţeles, rolul tău este să supraveghezi momentul şi durata ieşitului afară. Dacă sunt temperaturi extreme, de sub -25 de grade, poate că ar fi bine să amâni plimbarea pentru a doua zi. Dacă trăieşti într-o zonă montană înseamnă că cel mic este obişnuit cu frigul, însă nu este bine să prelungeşti foarte mult plimbarea. Mai bine faci mai multe plimbări scurte în aceeaşi zi.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!