Adevărul simplu despre a face la oliță este că, dacă puiul tău se simte pregătit, acest lucru se va întâmpla foarte ușor. Dacă nu este pregătit, începe lupta de care știm cu toții că nimeni nu este câștigător.
Din fericire, nu există un motiv pentru care să te lupți cu copilul tău. Trecerea de la scutec la oliță este un proces natural. Toți copiii trec de la scutece la oliță, mai devreme sau mai târziu.
► Citește și: Metoda haioasă prin care o mămică își învață fetița să facă la oliță
Tot ce poți să faci este să stabilești condiții împreună cu piciul tău astfel încât el să învețe cum să folosească olița. Iată câteva sfaturi:
Ce trebuie să faci
Amintește-ți că majoritatea copiilor învață prin modelare. Începe să vorbești cu el despre ceea ce faci la baie și lasă-l pe cel mic să vadă cum folosești toaleta. Băieții vor învăța de la tătici, iar fetițele de la mămici.
Este recomandat să ai în casă o oliță, în fiecare baie. La început, probabil, micuțul tău va avea nevoie de ajutor pentru recunoașterea semnalelor care arată că este timpul să te îndrepți cu el către baie.
► Citește și: La 2 săptămâni nu poartă scutecel. Îi comunică mamei când vrea la toaletă
Fă un obicei din asta. După ce s-a obișnuit să stea îmbrăcat pe oliță, întreabă-l dacă nu vrea să-i dai și hăinuțele jos.
De asemenea, întreabă-l dacă este gata să folosească olița și dacă ar vrea să facă acest lucru în baie. În mod natural, oamenilor le place confidențialitatea atunci când sunt la toaletă și același lucru îl va face și copilul tău. Așa că, este perfect normal dacă va dori să stea singur în baie și să folosească olița.
Când copilul folosește olița, asigură-te că sărbătorești asta cu un cântecel special. Arată-i copilului tău că ești încântată când folosește olița, dar totuși nu te entuziasma prea tare, pentru că micuțul poate deveni anxios. Nu uita că trebuie să-l lași pe el să controleze procesul. Nu pune presiune.
Fii deschisă dacă puiul tău solicită folosirea toaletei. Mulți copii se ghemuiesc pe oliță pentru că le este frică să nu cadă în vasul de toaletă sau le este frică atunci când trag apa. Unii copii, însă, vor dori să folosească toaleta. Dacă puiul tău vrea să folosească toaleta, asigură-te că picioarele lui se spriină bine pe vas. Picioarele încordate strâng mușchii rectali și îngreunează defecarea.
Stabilește orele pentru folosirea oliței. Dimineața, după micul dejun, înainte de prânz, după prânz, etc. Încearcă să stabiliți împreună un program, însă, bineînțeles, dacă va dori să-și facă propriul program, respectă-l.
► Citește și: Cum să îți ajuți copilul să se învețe de mic cu olița - Metoda comunicării eliminării
Dacă puiului tău îi este teamă să folosească olița, ajută-l. Folosirea oliței poate să-i provoace anxietate copilului tău, așa că trebuie să îl ajuți să-și învingă temerile.
Fii atentă la constipație. Mulți copii – în special ce care nu mănâncă la fel de multe legume sau cereale integrale – tind să aibă scaune mai dure. Acest lucru se poate întâmpla chiar înainte ca un copil să nu mai folosească scutecele și să înceapă să folosească olița, deoarece îi este greu să se oprească din ceea ce face și să meargă la baie. Cu cât micuțul amână folosirea oliței, cu atât mai mult crește riscul de constipare.
► Citește și: Cum ‘prezentam’ olița copilului (3 greșeli de evitat)
Ce NU trebuie să faci
Nu pune presiune pe învățarea copilului de a folosi olița. Așteaptă până când micuțul se simte pregătit.
Nu te grăbi în folosirea oliței. Mai întâi, încurajează copilul să stea îmbrăcat pe oliță. Apoi, întreabă-l dacă nu cumva dorește să folosestea olița cu adevărat, dar nu forța niciodată copilul să stea pe oliță sau să rămână pe ea până când își face nevoile.
Nu îți face griji dacă puiul tău își face nevoile... pe lângă oliță. Nu-ți exprima dezamăgirea în cazul în care se întâmplă un astfel de accident, pentru că micuțul se poate revolta, supăra sau poate renunța la intenția de la folosi olița. În schimb, răspunde la astfel de accidente cu un zâmbet cald: Se mai întâmplă! Așa învățăm.
► Citește și: De ce nu mi-am grăbit copilul la olită. Sfaturile medicului pediatru.
Fii entuziastă și nu-l pedepsi. Pedeapsa complică învățarea copilului de a folosi olița. Nu-l pedepsi niciodată dacă nu își face nevoile în oliță.
Amintește-ți: învățarea necesită timp, iar tot ce trebuie tu să faci este să fii lângă puiul tău și să-l încurajezi.
Așteaptă până când el este pregătit să folosească olița. Mai devreme sau mai târziu, toată lumea folosește toaleta. Gestionează situația cu multă veselie și încredere, pentru că acest lucru este un pas important pentru micuțul tău.