Copiii au nevoie de nutrienți potriviți, în funcție de vârsta pe care o au, pentru a se dezvolta corespunzător. Pentru mulți dintre ei, o dietă variată și echilibrată este suficietă pentru a satisface aceste nevoi. Cu toate acestea, sunt și copii care au nevoie de suplimente alimentare.
Medicul pediatru împreună cu un nutriționist ar putea să îți spună care sunt cerințele nutriționale ale copilului tău, pentru a-l ajuta să obțină vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul său.
Iată câțiva dintre nutrienții de care copilul tău are nevoie zilnic:
Vitamina D
Această vitamină ajută la susținerea sănătății oaselor. În primii ani de viață ai copilului, vitamina D contribuie la dezvoltarea oaselor puternice ale micuțului. De asemenea, are și alte roluri în organism, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea imunității. Deși putem obține vitamina D din alimente și suplimente, corpul nostru produce vitamina D din expunerea la soare.
► Citeşte şi: Beneficiile vitaminei D pentru sănătatea copiilor
0-6 luni: „În primele 6 luni de viață, laptele matern poate asigura toate nevoile de nutrienți, cu excepția vitaminei D”, spune Amy Reed, dietetician pediatru la Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati. La scurt timp după naștere, sugarii care sunt hrăniți cu lapte matern trebuie să înceapă să primească un supliment de vitamina D care furnizează cel puțin 400 UI pe zi.
Bebelușii: "Poate fi dificil să obții suficientă vitamina D din surse alimentare", spune Reed. Bebelușii cu vârsta mai mare de 6 luni pot continua să aibă nevoie de un supliment alimentar.
Copiii mici: "Pe măsură ce copiii cresc, ei consumă, de obicei, mai multe alimente care conțin vitamina D; ca urmare, este posibil să nu aibă nevoie de un supliment alimentar", spune Reed.
Copiii mai mari și adolescenții: Cantitatea recomandată de vitamina D este de 400 UI pe zi, Dacă medicul consideră că nivelul de vitamina D al copilului este scăzut, acesta poate recomanda suplimentarea de vitamina D.
► Citeşte şi: Vitamina D pentru oase puternice
Fier
Acest mineral transportă oxigen în celulele roșii din sânge pentru a ajuta organismul să producă energie. Când nivelul de fier este scăzut, o persoană se poate simți slăbită sau obosită. Bebelușii au nevoie de fier pentru dezvoltarea creierului.
Surse alimentare: Carne, fructe de mare, carne de pui, spanac, fasole, cereale fortificate.
► Citeşte şi: Fierul, un nutrient esențial pentru bebeluși. Iată ce trebuie să știi
0-6 luni: Majoritatea nou-născuților au suficient fier necesar pentru primele 6 luni de viață.
Bebelușii: „La 6 luni, necesarul de fier crește de la 0,27 mg/zi până la 11 mg/zi, spune Reed. Acesta este momentul perfect pentru a introduce alimente care sunt surse bune de fier, cum ar fi cerealele fortificate cu fier, carnea și fasolea.
Copiii mici: "Prea mult lapte de vacă la această vârstă poate exclude alte alimente, ceea ce duce la lipsa suficientă de fier pentru copil", spune Reed (adică 7 mg/zi la vârsta de 1-3 ani și 10 mg/zi de la 4-8 ani).
Copiii mai mari și adolescenții: „Fierul continuă să fie important, mai ales pentru adolescentele care au menstruație lunară”, spune Reed.
► Citeşte şi: Alimente bogate în fier, pentru bebeluși
Omega 3
„Acest acid gras este deosebit de important pentru sănătatea creierului copiilor”, spune Marina Chaparro, specialistă în diabet și fondatoare a Nutrichicos, o practică bilingvă de nutriție pediatrică din Miami.
Surse alimentare: somon, sardine, hering, macrou, nuci, seminte de in, seminte de chia.
0-6 luni: laptele matern conține omega 3 DHA. De la 0-12 luni, 0,5 grame/zi de Omega 3 este considerat un aport adecvat.
Bebelușii: Bebelușii primesc în continuare Omega 3 prin laptele matern și laptele formulă; introducerea de alimente precum peștele și semințe de in îi poate ajuta pe cei mici să dezvolte gustul pentru alimentele care includ și omega 3.
Copiii mici: De la 1-3 ani, aportul adecvat crește la 0.7 grame/zi; de la 4-8 ani se ajunge la 0.9 grame/zi.
Copiii mai mari și adolescenții: După vârsta de 9 ani, aportul adecvat de Omega 3 crește la mai mult de 1-1,6 grame/zi.
► Citeşte şi: Care sunt nevoile nutriționale ale copiilor?
Calciu
Calciul este cunoscut pentru că ajută la construirea oaselor și a dinților puternici. Până la 90% din masa osoasă a copilului va fi construită înainte de vârsta de 20 de ani.
Surse alimentare: lapte de vacă, iaurt, brânză, migdale, broccoli, spanac, lapte vegetal.
0-6 luni: Bebelușii la această vârstă primesc calciul de care au nevoie prin laptele matern sau formulă.
Bebelușii: Nevoile de calciu cresc dupa 6 luni; cu toate acestea, copiii sub 1 an nu ar trebui să bea lapte de vacă pentru a satisface aceste nevoi. Calciul din laptele matern și lapte formulă, precum și alimentele complementare adecvate vârstei, cum ar fi iaurtul, tofu și broccoli, pot ajuta la satisfacerea acestor nevoi.
Copiii mici: „La această vârstă, copiii au nevoie de 700-1000 mg de calciu pe zi”, spune Reed. Calciul este întâlnit nu numai în laptele de vacă, ci și în alimente precum brânză și iaurt, precum și în surse nelactate, cum ar fi legumele cu frunze verzi, migdalele și tofu.
Copiii mai mari și adolescenții: Calciul este deosebit de important la această vârstă, deoarece este momentul în care corpul copilului stochează calciu pentru a asigura oase puternice. La 9 ani, aportul recomandat de calciu crește de la 1000 la 1300 mg pe zi. „Aceasta este și vârsta la care consumul de lactate scade”, adaugă Reed.
► Citeşte şi: 10 alimente care stimulează dezvoltarea creierului bebeluşului