Sari la conținut

Greselile parintilor in alimentatia copilului

Copilul mofturos sau pretentios este privit de parinti cu ingrijorare, iar prima solutie pe care acestia o aplica este aceea de a-l obliga sa manance. Nimic mai gresit in politica parintilor decat obligarea copilului sa manance. Iata care sunt cele mai frecvente greseli ale parintilor si care sunt solutiile corecte, pentru unele dintre cele mai des intalnite probleme.

Nu trebuie sa crezi ca este o idee buna sa il fortezi pe cel mic sa manance Aceasta tactica va fi contestata de copil, care ar putea sa ajunga sa deteste nu doar mancarea respectiva, cat si momentul mesei. Incearca sa nu faci mare caz din faptul ca cel mic refuza mancarea. Cu cat acest lucru va fi perceput cat mai natural, fara sa se prezinte ca o problema, cu atat copilul va fi mai receptiv.

Gresesti daca ii faci toate poftele. Unii parinti cad in aceasta capcana, satisfacand orice pofta a copilului. Dar gestul de a gati la comanda transmite un mesaj negativ. Stabileste feluri de mancare care sa contina cel putin un ingredient care ii place copilului, apoi implica-l si pe el in procesul de preparare. Daca ii place foarte mult branza, de exemplu, dar uraste legumele, distrati-va impreuna preparand un fel de mancare cu broccoli si branza.

Trei mai greseli ale parintilor divortati

Nu-l obliga sa termine toata mancarea din farfurie. In 90% din cazuri portiile copiilor sunt mult prea mari, raportat la nevoiile lor. Parintii le dau de obicei portii mai mari copiilor decat ar avea nevoie acestia, sau le servesc mici gustari sau sucuri inainte de masa. Rezuma-te sa pui in farfurie cateva linguri de mancare, in functie de varsta copilului. De exemplu, un copil de doi ani, va primi doua linguri de morcovi, doua de orez si una carne. Incurajeaza-l sa manance pana se satura, in loc sa il obligi sa termine toata mancarea din farfurie.

 

 

Nu-i ignora preferintele pentru un anumit fel de mancare sau pentru un aliment. Stiai ca cei mici au mai multe papile gustative decat un adult si ca sunt mult mai sensibili la gusturi si arome? Nu! Nici eu! Ceva ce tie, ca adult, ar putea sa nu ti se para foarte sarat sau picant, poate avea un gust diferit, pentru un copil. Acelasi lucru se intampla si cu alimentele amarui precum spanacul si broccoli. Nu ignora momentul in care copilul iti spune ca nu ii place un anumit preparat si renunta la condimente si arome adaugate, atunci cand gatesti pentru el.

8 greseli ale tinerilor parinti

Insista. Nu trebuie sa te gandesti ca daca micutul respinge la inceput o anumita mancare, o va face mereu. Cum rezolvi? Pune-i des pe masa acea mancare si permite-i copilului chiar si sa se joace cu ea. Cu timpul, o va accepta.
 

 

Marile greseli ale patrintilor

Nu face gresala sa folosesti mancarea (indiferent ce) pe post de recompensa. Unii parinti au obiceiul de a-si recompensa copiii cu dulciuri. Dar acest obicei il va face dependent pe cel mic de produse dulci si ii va da copilului impresia ca produsele respective sunt „mai bune”, fata de celelalte. Recompenseaza-ti copilul cu altfel de lucruri: o plimbare prin parc, o baie cu spuma sau cu mai mult timp de joaca, nu cu dulciuri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!