Oricât ţi s-ar părea de ciudat, un părinte mai implicat în activitatea şcolară a copilului nu înseamnă întotdeauna un părinte mai bun, pe termen lung. Pentru că toată această implicare înţeleasă ca venit în permanenţă în ajutorul copilului îl împiedică pe acesta să înţeleagă că, în viaţă, lucrurile se obţin cu muncă şi răbdare.
Să vă dau câteva exemple unde este mai bine să faci un pas înapoi
Discuţii între profesori şi copil
Este posibil şi chiar se va întâmpla să apară tot felul de discuţii între copil şi profesorii săi. Nu trebuie să intervii imediat, nu trebuie să îl bănuieşti instant pe profesor de cine ştie ce intenţii malefice sau preferinţe.
Discuţiile sunt inerente ori de câte ori doi oameni lucrează împreună. Ce poţi face este să îl ajuţi pe copil să îşi ordoneze ideile, să îşi nuanţeze modul de gândire. Şi copiii trebuie să îşi perfecţioneze abilităţile de comunicare şi nu o pot face dacă nu îi laşi.
Cum a fost la şcoală?
Cum îl vedem pe copil că intră în casă îi punem întrebarea noastră favorită – cum a fost la şcoală? Şi de fiecare dată primim un răspuns monosilabic care nu ne satisface în niciun fel. Şi asta nu pentru că avem un copil dezinteresat de şcoală sau care nu are chef să comunice cu noi. Ci pentru că nu l-am lăsat să răsufle nici măcar o clipă. Momentul intrării în casă este momentul relaxării. Îl putem ajuta să se simtă bine şi poveştile vor veni mai târziu, de la sine.
Ce-i cu rezultatele astea?
Dacă este ceva ce nu îţi place în privinţa rezultatelor şcolare trebuie să ştii că, adesea, este vorba despre o cauză emoţională. Nu te uita neapărat direct la explicaţiile date de copil, analizează mai ales care este starea sa mentală şi emoţională şi de ce anume ar putea ea să fie determinată. Dacă afli această cauză şi reuşeşti să îi găseşti o soluţie, atunci notele se vor îmbunătăţi de la sine.
Toate aceste atitudini ale tale îi vor da copilului instrumentele cu care să se descurce singur. Pentru că, până la urmă, acesta este scopul final al educaţiei pe care i-o dai şi nu să îi sări tu în permanenţă în ajutor toată viaţa.