„Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine, sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire. Copilul, incalecat pe batul sau, gandeste ca se afla calare pe un cal dintre cei mai strasnici, pe care alearga cu voie-buna, si-l bate cu biciul, si-l struneste cu tot dinadinsu, si racneste la el din toata inima, de-ti ie auzul; si de cade jos, crede ca l-a trantit calul, si pe bat isi descarca mania in toata puterea cuvantului... Asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea si pamantul, macar sa zica cine ce-a zice.”
Asa graia Creanga in Amintiri din copilarie si asa a fost copilaria multora dintre noi: joaca in aer liber si multe traznai. Astazi din pacate din ce in ce mai putini copii se joaca afara: locurile de joaca de la blocuri sunt aproape pustii, fiind pe afara doar mamele cu carucioare si copii mici.
Telefonul, tableta si calculatorul ne-au acaparat copiii si de multe ori nu mai gasim nici noi resursele de energie ca sa ii scoatem din lumile lor virtuale.
Inainte, cand ne plictiseam mama ne zicea: mergeti afara si jucati-va! Instinctiv, stia exact de ce aveam nevoie ca sa ne dezvoltam armonios, fizic si psihic.
Astazi insa, noi ca parinti avem nevoie de studii, de metode, de certitudini ca ne crestem copii exact ca la carte. Mama zambeste si acum cand ii mai spun despre o noua metoda de crestere a copiilor. Si la sfarsit imi zice doar atat: „lasa-l sa fie copil!”.
Citeste si despre beneficiille jocului afara.
Dar nu sunt singura mama care are nevoie de confirmari ca ceea ce face este bine. De aceea a aparut probabil si un nou camp de cercetare, numit neurostiinta naturii care studiaza si valideaza beneficiile jocului afara. Plimbarea si joaca in natura sunt terapeutice mai ales in ziua de astazi cand ne petrecem zilele si noptile inchisi in casa, distrati fiind doar de telefon si calculator.
Pentru cercetari, mai multe persoane au fost „cablate” cu RMN-uri functionale care au investigat ce se intampla in creierul uman la o plimbare in padure.
Iata o lista a fantasticelor beneficii care au fost descoperite:
- Un puls mai stabil
- O tensiune arteriala mai scazuta
- Mai multa serotonina
- Stari mai relaxate
- Mai putin hormoni de stres
- Un sistem imunitar mai puternic
- Mai putine ganduri negative
Stii cum numesc oamenii de stiinta frumusetile naturii? „Valium vizual”. Faptul ca este placut ochiului ceea ce vedem se transmite direct la creier, ochiul fiind poarta prin care intra o mare parte din informatiile pe baza carora creierul ia deciziile.
Daca vrei ca un copil sa creasca armonios, lasa-l sa se joace afara. Nu il duce in mall-uri ca sa ii oferi distractii nemaivazute. Nu vei face altceva decat sa il suprastimulezi si sa ii incarci creierul cu stimuli inutili.
Lasa-l sa se joace afara, chiar daca se joaca pe langa bloc. Iti este frica de ceea ce i se poate intampla? Atunci cel putin 2-3 zile pe saptamana, iesi cu el in parc si lasa-l sa se joace cu copiii in timp ce tu citesti o carte.
In weekend incearca sa iesi la un lac, o apa curgatoare, sa faci o plimbare in natura. Stimulii pe care ii va primi in timpul petrecut afara sunt stimuli care ii determina organismul sa isi creeze o imunitate buna, sa functioneze corect si sa ii construiasca un psihic puternic.
La sfarsit, iata si un truc haios. Ca sa il inveti sa stea drept, spune-i sa se uite de cateva ori pe zi la cer si sa-l salute!
Sursa foto: hepta.ro