Hepatita inseamna „inflamarea ficatului”. Aceasta inflamare poate fi cauzata de o gama larga de toxine, droguri sau boli metabolice, dar si de infectii. Exista cel putin cinci virusi de hepatita.
Hepatita A este contactata atunci cand un copil mananca un aliment sau bea apa contaminate cu virusul sau are contact cu o persoana infectata cu virusul. Hepatita A este prezenta in scaun cu 1-2 saptamani inainte ca persoana sa prezinte semnele bolii.
Infectia se poate raspandi in facilitatile de ingrijire a copiilor unde ingrijitorii nu se spala pe maini dupa ce schimba scutecul unui copil infectat sau de la copil la copil deoarece cei mai multi copii mici nu se spala regulat pe maini. Perioada de incubatie este de la 2 la 6 saptamani.
Simptomele de hepatita tind sa fie similare chiar in cazul virusurilor diferite. Multe din aceste simptome sunt asemanatoare gripei, cum ar fi febra, greata, varsaturile, lipsa poftei de mancare si oboseala uneori insotite de durerea sau intarirea abdomenului in partea de sus dreapta a abdomenului. O infectie hepatica este asociata cu colorarea in galben a pielii si a albului ochilor. Aceasta este cauzata de inflamarea si umflarea ficatului care duce la blocarea si cresterea cantitatii de bilirubina din sange. Bilirubina face deseori urina sa se inchida tare la culoare, iar scaunele sa devina galben inchis sau de culoarea lutului.
Oricum, multi copii infectati cu virusul hepatic au foarte putine simptome sau nu au chiar deloc, ceea ce inseamna ca se poate ca nici macar sa nu stii ca cel mic este bolnav. Cu cat copilul este mai mic, cu atat are sanse mai mari sa nu prezinte simptome. Dintre copiii infectati cu hepatita A, numai 30% dintre copiii mai mici de sase ani au simptome, si cele mai multe sunt usoare. Simptomele sunt mai frecvente in cazul copiilor mai mari si tind sa tina cateva saptamani.
Cand sa mergi la doctor
Daca copilul tau a dezvoltat simptome de hepatita, inclusiv colorarea in galben sau a avut contact cu cineva care are hepatita, trebuie sa mergi la medic.
Ce poti face
In cele mai multe cazuri nu este necesara o anumita terapie pentru hepatita acuta. Sistemul imunitar al copilului va lupta si se va reface singur dupa infectie. Pediatrul iti va recomanda tratament de suport cu multa odihna, o dieta echilibrata si multe fluide.
Nu ii da copilului siropuri pentru scaderea febrei inainte sa te consulti cu medicul. Exista un risc de toxicitate deoarece ficatul nu functioneaza asa cum trebuie. De asemenea, pediatrul va re-evalua cantitatile obisnuite din orice alt medicament ii este administrat copilului. Trebuie ajustate din cauza schimbarilor din ficat.
- Tags:
- hepatita
- simptome
- virus
- bilirubina
Articole relationate
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Sindromul Raynaud la copii: Cum le afectează frigul circulația sângelui și ce măsuri de protecție să luăm
Sezonul rece poate pune probleme copiilor care suferă de sindromul Raynaud, o afecțiune relativ rară, dar care le afectează circulația sângelui la nivelul...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu