Sari la conținut

Hipersomnia la copii: ce trebuie să știi

Hipersomnia este o tulburare caracterizată prin episoade continue de somn, involuntare, mai ales în timpul zilei. Hipersomnia la copii este adesea confundată cu alte tulburări sau comportamente tipice copilului. Deci, cum putem identifica simptomele?

Hipersomnia este cea mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Cu toate acestea, poate apărea la orice vârstă, inclusiv în copilăria timpurie. La copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani, hipersomnia apare în perioadele de somn nocturn de peste 8 ore.

Copiii cu hipersomnie par somnoroși și adorm adesea în timpul zilei.

Pe lângă oboseala inexplicabilă, hipersomnia provoacă și pierderea concentrării, iritabilitatea, comportamentul neplăcut și performanțele academice slabe. În ceea ce privește adolescența, hipersomnia afectează bunăstarea fizică, psihologică și emoțională a copilului.

Hipersomnia la copii. Tipuri de hipersomnie la copii

Este important să se facă diferența între hipersomnie sau somnolență excesivă și epuizare. Atunci când copiii se simt slăbiți, obosiți sau deprimați, aleg somnul ca o modalitate de revigorare.

► Citește și: Somnul de după-amiază – când încetează copiii să mai doarmă la prânz?

Cu toate acestea, hipersomnia poate face copilul să doarmă oricând și cu orice ocazie, indiferent dacă organismul are nevoie sau nu de odihnă. În esență, această tulburare modifică ciclul normal de somn al unui copil. Acest lucru duce la pierderea memoriei și lipsa de atenție.

Există 2 tipuri de hipersomnie: cea primară, care își are originea în sistemul nervos central și cea care apare ca urmare a lipsei cronice de somn.

Hipersomnia primară este mai rar întâlnită, dar necesită o atenție mai mare. Ea este cauzată de narcolepsie, sindromul Klein-Levin sau motive necunoscute.

Narcolepsia, în mod specific, generează un caz clinic de cataplexie (slăbiciune musculară), întreruperea somnului sau percepții ireale. Poate determina copilul să nu poată mișca extremitățile. De asemenea, poate provoca mișcări rapide ale ochilor și parazomnie recurentă.

Hipersomnia la copii. Ce cauzează hipersomnia la copii?

Cea mai frecventă cauză de hipersomnie la copii este lipsa cronică de somn. Rezultatul este modificarea rutinei, a bolilor, a afecțiunilor neurologice sau a tulburărilor primare de somn.

Hipersomnia la copii este în mare parte rezultatul unui somn insuficient. Ea apare atunci când copilul petrece ore întregi uitându-se la televizor sau la un dispozitiv electronic, în timpul nopții. În consecință, timpul pentru odihnă este mai scurt, deoarece trebuie să se trezească devreme pentru a merge la școală.

Alți agenți care pot influența apariția hipersomniei sunt următorii:

  • Lovituri în zona capului
  • Boli neurologice
  • Efecte ale medicamentelor
  • Greutate excesivă.

Hipersomnia la copii. Ce alte probleme produce hipersomnia?

Hipersomnia duce la probleme cum ar fi gândire și vorbire lentă, precum și lipsa poftei de mâncare. În același timp, copiii cu hipersomnia pot prezenta lipsă de energie, precum și dificultăți de a face față mediilor sociale.

► Citește și: Nu obiceiurile de somn ale copilului trebuie schimbate, ci așteptările noastre

Hipersomnia la copii. Tratamente pentru hipersomnie

În general, hipersomnia la copii, adolescenți și adulți necesită intervenție terapeutică. Aceasta poate include uneori medicamente. Fără tratament, starea se va agrava.

Persoanele cu hipersomnie dorm de 12 până la 18 ore pe zi. Acest lucru va afecta foarte mult capacitatea lor de a interacționa cu ceilalți și de a finaliza sarcinile. Pentru a evita acest lucru, poți apela la terapii corporale, terapie de comunicare și terapie de atenție.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!