Sari la conținut

Iată ce trebuie să-i spui copilului tău dacă este cam... imperativ

Acestea sunt lucrurile tale, acestea sunt ale mele.
Stai acolo! Nu, nu! Nu acolo, ci pe scaunul acela!
Adu-mi lapte.
Desenează o pisică.

Ascultând unii copii mici cum vorbesc, ai impresia că au vreun rol managerial, mai degrabă, decât cel de copil. Toți prichindeii trebuie să învețe să facă mici compromisuri, dar este foarte greu pentru unii copii care au tendința naturală de a le spune celorlalți ce să facă.

Pe de altă parte, este minunat că acești copii pot cere ceea ce vor, să fie asertivi și să vorbească. Au nevoie doar de puțin ajutor pentru a-și transforma cerințele și comenzile în sugestii.

Încearcă aceste fraze data viitoare când piciul tău începe să devină mai imperativ cu tine și cu cei din jurul vostru:

Alege ce vrei să desenezi, apoi voi alege și eu ce vreau să desenez.

Acestea sunt creioanele tale colorate. Poți desena o înghețată.

Recunosc că de ceva vreme m-am temut să desenez cu copilul meu. El ar fi desenat doar dacă aș fi desenat și eu și ar fi insistat să-mi spună ce să desenez și ce culori să folosesc. Nu au fost chiar cele mai obișuite desene pe care le-am făcut.

Dacă prichindelul tău impune reguli atunci când vă jucați împreună, trebuie să-i reamintești care parte a jocului necesită parțial controlul lui. Poate părea drăguț sau inofensiv atunci când vă jucați doar amândoi, dar puiul tău trebuie să învețe cum să se joace și să interacționeze și cu ceilalți oameni din jur. Îndrumă-l încet către mai multă toleranță din partea lui pentru a-l ajuta cum să facă față mai târziu în relațiile sociale.

► Citește și: De ce copiii din ziua de astăzi sunt puțin mai... nepoliticoși

Nu este deloc distractiv pentru mine atunci când îmi spui ce să fac

Dacă te simți deranjată atunci când copilul tău îți spune în mod repetat ce să faci în timp ce vă jucați, spune-i cu blândețe că nu te distrezi.

Copiii pot simți când suntem frustrați sau enervați, dar poate nu știu care este motivul pentru care ne simțim așa.
Explică-i că te distrezi mai mult atunci când nu-ți spune ce să faci.

Ea poate să aibă propria alegere. Tu ce ți-ai dori?

Dacă observi că micuțul tău îi ordonă surorii lui sau unui prieten, amintește-i că fiecare trebuie să facă propria alegere. În mod alternativ, poți direcționa observațiile si către celălat copil, spunându-i că și el are un cuvânt de spus.

Tu ești mama, eu voi fi copilul

Oferă-i șansa copilului tău de a face schimb de roluri și de a putea fi mai imperativ. Apoi inversează rolurile și lasă-l să experimenteze rolul de a i se spune ce să facă. Jocul de roluri este o modalitate excelentă pentru copii de a încerca situații diferite și de a vedea cum se simte în a fi în pielea celuilalt.
Ia-ți 20 de minute pe zi și lasă copilul să decidă ce vrea să vă jucați. Chiar și un timp scurt pentru a fi responsabil îi poate satisface nevoia de control a copilului tău.

► Citește și: Cerșitul atenției. Cum îl poți opri cu grijă, dar totuși într-un mod eficient

În ce alt mod ai putea să ceri ceva?

Este nevoie de atât de multă practică pentru a învăța un copil cum să ceară ceea ce își dorește într-un mod amabil și respectuos. Probabil că nu intenționează să fie nepoliticos atunci când zice Vreau lapte! în loc să ceară respectuos.
Una dintre cele mai bune modalități de a-i învăța pe copii cum stă treaba cu manierele este prin modelare, dar ajută, de asemenea, să-i determine să se gândească la modul în care ar putea să ceară ceva în loc să comande.

Poate spune "nu" dacă vrea

Deși de cele mai multe ori este mai bine să-ți lași copilul să gestioneze eventualele conflicte apărute în situații sociale de unul singur, poți oferi sfaturi de pe margine. Dacă micuțul tău se confruntă cu un prieten sau cu fratele lui, remintește-i că poate spune și sugestii, dar și celălalt copil are o părere de spus.

Hai să ne jucăm și cu verișorul tău mai mare

Oferă-i posibilitatea piciului tău să se joace și cu un verișor mai mare, deoarece joaca cu un copil mai mare poate inversa automat rolurile, astfel încât prichindelul tău să fie cel mai mic și să nu mai aibă ocazia să fie el cel impunător.
Desigur, nu toți copiii mai mari își pot asuma rolul de lider, însă experimentarea jocului cu copiii mai mari decât el îl va ajuta pe micuțul tău să-și dea seama cum trebuie să se comporte în situații sociale variate.

► Citește și: Ce este un copil alintat și cum putem seta limite?

Este posibil să-ți ghidezi copilul către un mod mai eficient de interacțiune cu oamenii, fără a-l eticheta ca fiind impunător sau să-l faci să se simtă rușinat. Cu puțin ajutor din partea ta, prichindelul își poate valorifica abilitățile de leadership și poate învăța să cearcă ce-și dorește, fără a îndepărta oamenii din jurul lui.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!