În ciuda a ceea ce ni se spunea nouă, atunci când eram copii, gustările trebuie să existe în dieta oricărui copil. Este aproape imposibil pentru cei mici să mănânce atât cât au nevoie, la mesele principale, mai ales că nu dispun de răbdarea necesară pentru a sta liniştiţi minute în şir.
Gustările unui copil de 1-3 ani trebuie să fie, ca şi în cazul adulţilor, de două pe zi, între primele două mese principale, adică pe la ora 11.00, şi între a doua şi a treia, adică pe la ora 16.00. Ele nu trebuie să fie săţioase, ci destul de uşoare şi în cantitate mai mică. Consumând gustările, copilului nu i se va face foame înainte de următoarea masă principală, dar nici nu se va sătura astfel încât să sară peste aceasta. Sunt şi voci care susţin că este în regulă să existe şi o a treia gustărică, înainte de somn, pentru ca celui mic să nu i se facă foame în timpul somnului. Aceasta ar trebui, însă, să se rezume la o combinaţie de carbohidraţi şi proteine, cum ar fi un păhărel cu lapte şi biscuiţi săraţi.
►Citeşte şi Cele mai bune gustari
Iată câteva gustări sănătoase şi delicioase pentru copilul tău:
Fructe variate tăiate bucăţele le mici, în forme cât mai interesante, pentru a-l atrage pe micuţ, şi înfipte în beţişoare pentru frigărui: ananas ,măr, banana, piersică, pepene, căpşuni, pepene galben, struguri (jumătăţi, cu seminţele scoase).
- Pacheţele de vară cu foi de orez, umplute cu legume proaspete şi/sau carne fiartă sau cu fructe proaspete.
- Migdale, nuci, alune şi seminte de floarea soarelui/ dovleac crude, cantitate care să încapă în pumnul celui mic.
- Milkshake-uri – Pentru că tot este sezonul căpşunilor, poţi face un milkshake amestecând lapte cu câteva căpşuni sau cu alte fructe de pădure. Un milkshake potrivit pentru orice anotimp este cel cu banană, la care se pot adăuga şi fulgi de ciocolată sau ciocolată răzuită.
- O feliuţă de pâine cu unt de arahide
- Zmeură cu iaurt grecesc, îngheţat.
- Pizza din chiflă şi legume - Taie o chiflă în două, pe orzontală, şi acoper-o cu mozzarella, roşii, ardei, porumb şi sos de roşii, iar apoi bag-o la cuptor până se topeşte mozzarella.
- Budincă de orez cu măr copt
- O felie de pâine prăjită, cu avocado uşor pisat şi cu un ou de prepeliţă poşat.
- Morcov tăiat rondele şi hummus
- Pocorn la ceaun, cu puţină sare
- Dovlecei pai cu parmesan
- O feliuţă de pâine prăjită, cu brânză cottage şi somon afumat sau cu fructe dulci specifice verii