Este important ca prichindeii să se joace afară în tot timpul anului, dar uneori vremea rece înseamnă să reduci timpul de joacă în aer liber.
Asta înseamnă mai mult timp pentru activitățile din interior și mai multe planificări din partea ta, mami.
Ca să-ți dăm o mână de ajutor, iată o listă cu activități de interior pe care o poți aplica cu piciul tău:
Activități practice de zi cu zi
Crearea unui ornament din mere sau portocale cu cuișoare - Oferă-i copilului un bol de cuișoare întregi și un măr sau o portocală. Prichindelul tău va înfige cuișoarele în fruct și va crea un ornament care va mirosi atât de bine!
Sortarea nasturilor (NU pentru copiii cu vârsta sub 3 ani) - Dă-i copilului nasturi de diferite dimensiuni și culori și roagă-l să le sorteze.
Citește și: Montessori acasă: 10 activități care să te ajute să crești un copil pasionat de citit
Spălarea geamurilor - Aceasta este o activitate populară în clasele Montessori. Tot ce trebuie să faci este să-i dai copilului o sticlă cu pulverizator în care să amesteci oțet cu apă, o mică racletă și un burete/ o cârpă.
Udarea plantelor - Copilul trebuie să învețe să aibă grijă și de micile plante din casă, așa-i?
Potrivirea șosetelor – Fă-l responsabil pe pici de aranjatul șosetelor pe perechi. Este o lecție minunată în ceea ce privește discriminarea vizuală și totodată îl și responsabilizează.
Activități senzoriale
Punga misterioasă – Dă-i prichindelului o pungă în care sunt obiecte din casă (jucării sau obiecte din bucătărie). Roagă-l să închidă ochii și să-și folosească doar mâinile pentru a ghici care sunt obiectele.
Mirositul sticlelor – Umple câteva sticle sau borcane cu condimente sau lichide și roagă-l pe copilul tău să închidă ochii și să ghicească ce se află în ele.
Activități care implică mișcarea
Yoga – o saltea de Yoga, o muzică potrivită și spor la exerciții! Este o modalitate bună de a vă relaxa împreună.
Citește și: Montessori acasă: de ce nu funcționează pedeapsa, dar consecințele da
Săritul coardei – o activitate simplă care poate fi utilizată în interior. Trebuie să-i arăți copilului unde îi este permis să sară coarda pentru a nu distruge obiectele din casă.
Activități artistice
Pictura – Secretul este să începi cu două sau trei culori simultan, până când copilul începe să-și clătească singur pensula și să vadă cum să o curețe.
Lutul – Majoritatea copiilor adoră să se joace cu lutul, dar știai că lutul este foarte bun pentru intărirea musculaturii mâinilor și pregătirea pentru scris?
Amestecarea culorilor – Umple sticle mici cu apă unde să pui picături de culori precum roșu, albastru și galben. Lasă-l pe micuț să amestece culorile într-o paletă de culori pentru a expora ce combinații de culori îi ies.
Activități lingvistice
Jocuri de rimă – Adună câteva lucruri de uz casnic sau jucării și arată-i copilului cum poate potrivi obiectele cu rima. În mod alternativ, te poți gândi la un cuvânt și-l poți ruga pe pici să găsească o rimă cuvântului respectiv.
Citește și: 10 activități ca altădată, care să țină copilul ocupat și departe de ecrane
Scrierea poveștilor – Dacă micuțul tău a învățat deja să scrie, încurajează-l să-și scrie propriile povești.
Activități științifice
Scufundare sau plutire – Folosește cada și câteva obiecte casnice. Roagă copilul să-ți prezinte ipoteze în ceea ce privește scufundarea sau plutirea obiectelor, apoi testați-le împreună.
Aer, pământ, apă – Adună obiecte mici sau imagini care reprezintă lucruri găsite în aer, pe pământ sau în apă și lasă copilul să exerseze sortarea acestora.