Una dintre vorbele care ne-au bântuit verile copilăriei sună cam așa: mai ușor cu înghețata aia, că faci roșu în gât! Și uite așa ne limitam la a mânca o înghețată la una-două zile, de teamă ca nu cumva să răcim, să ne usture în gât și să ne pricopsim cu celebrul roșu în gât, de la o amărâtă de înghețată în plus.
Dar oare cât de mult afectează gustările (lichidele) reci gâtul?
Răspuns: puțin, spre deloc. Dacă este să luăm cazul înghețatei, important este despre ce fel de înghețată vorbim! Dar stai să explicăm pe îndelete, înainte de a intra în detaliile cu privire la sortimentele de înghețată recomandată.
► Citește și Dați copiilor rece, că nu fac roșu în gât!
De ce facem roșu în gât?
Cele mai frecvente cauze ce duc la durere în gât sunt:
- respiraţia pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele)
- gripa
- mononucleoza infecţioasă
- corpi străini la nivelul faringelui
- faringitele virale
- intervenţiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia).
Și da, există unele studii care spun că lichidele reci scad imunitatea locală şi astfel crește riscul ca unele particule nocive să afecteze faringele.
Numai că cea mai frecventă cauză a durerilor în gât nu sunt apa prea rece sau îngheţata, ci infecţia, fie ea virală sau bacteriană. Iar spălatul pe mâini înainte de fiecare masă şi evitarea contactului cu oamenii ce au afecţiuni ale faringelui sunt cele mai importante metode de prevenţie, și nu recele din înghețată sau din apă.
Lichidele reci ameliorează, de fapt, roșul în gât
În prinicipiu, orice inflamație la nivelul gâtului se poat estompa cu lichid mai rece. Așa cum apa rece calmează durerea în caz de arsură, le fel se întâmplă și cu gâtul roșu. Astfel, nu este nicio problemă dacă le oferim copiilor piureuri reci, iaurturi sau chiar înghețată, conform anumitor recomandări medicale. Dimpotrivă: lichidele și alimentele prea calde produc iritație locală și intensifică durerea.
Revenind la primele rândurile, atunci când alegem înghețata este bine să optăm pentru sortimente fara nuci sau alune, întrucât acestea pot irita gâtul.
Şi cum în orice afecţiune a gâtului hidratarea este foarte importantă. Iar astfel vine şi o veste bună pentru pitici: Şi suptul acadelelor ajută, deoarece creşte cantitatea de salivă eliberată local, iar zona este astfel mai hidratată şi scade senzaţia dureroasă. Iar dacă bomboanele sunt şi fără zahăr, cu atât mai bine!
► Citește și Remedii naturale pentru diferite probleme de sănătate ale copilului