Dezvoltarea copilului presupune schimbări în ceea ce privește creșterea lui fizică, abilitățile lui sociale, emoționale, comportamentale, de gândire și de comunicare. Toate acestea sunt strâns legate una de cealaltă și se influențează reciproc.
În primii 5 ani de viață, experiențele pozitive stimulează dezvoltarea copiilor, creând milioane de conexiuni în creierul lor. De fapt, creierul copiilor dezvoltă conexiuni mai repede în primii 5 ani de viață decât în orice alt moment al vieții lor. Acesta este momentul în care se pun bazele învățării, sănătății și comportamentului copilului.
Relațiile copilului infuențează toate etapele dezvoltării lui
Prin relații calde și apropiate, copilul învață informațiile esențiale despre el însuși și despre mediul său. De asemenea, copilul învață și din relațiile pe care le vede la oamenii din jurul lui. Nu degeaba se spune că părintele este modelul copilului lui. Copilul este atent la relațiile pe care tu le ai cu ceilalți membri ai familiei sau cu prietenii tăi.
► Citeşte şi: Totul despre copilul de 4-5 ani. Dezvoltarea copilului la vârsta de 4-5 ani
Cum influențează joaca dezvoltarea și învățarea copilului, în primii 5 ani de viață
În primii ani de viață, jocul este principalul mod de învățare și dezvoltare al copiilor. În afara faptului că jocul este distractiv pentru cei mici, acesta le oferă micuților oportunitatea de a explora, de a observa și de a experimenta. Copilul tău are nevoie de sprijinul și de încurajarea ta pentru a face acest lucruri.
Timpul petrecut împreună cu copilul și interacțiunea cu acesta îl ajută pe cel mic să învețe aceste abilități importante pentru dezvoltarea lui.
Genele copilului tău și alți factori precum alimentația sănătoasă, activitatea fizică, sănătatea și mediul înconjurător influențează, de asemenea, dezvoltarea copilului tău.
► Citeşte şi: 15 lucruri pe care trebuie să le facă un copil până la 5 ani
O alimentație sănătoasă
Mâncarea sănătoasă oferă copilului energia și nutrienții de care are nevoie, pentru a crește și a se dezvolta corect. Mâncarea sănătoasă în familie și modelele de alimentație din primii ani pot crea obiceiuri alimentare sănătoase pentru întreaga viață a copilului.
Activitatea fizică
A fi activ este vital pentru sănătatea copilului tău. Activitatea fizică îi dezvoltă copilului abilitățile motorii și îi oferă șansa de a explora mediul înconjurător. De aceea, este important ca cel mic să petreacă timp în aer liber.
Sănătatea
În general, bolile minore ale copilăriei nu au efecte, pe termen lung, asupra dezvoltării copilului. Dizabilitățile, întârzierea dezvoltării și afecțiunile cronice pot afecta dezvoltarea copilului. Profesioniștii în sănătate și dizabilități îți pot oferi ajutor să înțelegi mai bine starea de sănătate a copilului tău și modul în care aceasta afectează dezvoltarea lui.
Mediul și comunitate locală
Dezvoltarea copilului este susținută și de relațiile pozitive cu prietenii, vecinii, dar și de accesul la locuri de joacă, parcuri, grădinițe, școli, centre de sănătate și biblioteci.