Vitamina C este crucială pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor și trebuie să fie nelipsită din dieta lor, în special în sezonul rece.
Lipsa vitaminei C din dieta copilului poate avea un impact devastator asupra sănătății, începând cu sistemul imunitar și cu cedarea organelor interne, în cazuri extreme.
Vitamina C în dieta copilului. De ce este importantă vitamina C în dieta copilului?
Vitamina C ajută la formarea și repararea celulelor roșii din sânge, a oaselor și a țesuturilor. De asemenea, ajută gingiile copilului să rămână sănătoase și întărește vasele de sânge. În plus, vitamina C ajută la vindecarea tăieturilor și rănilor, crește sistemul imunitar și ține infecțiile la distanță. Ba mai mult, ea ajută corpul să absoarbă fierul din surse alimentare.
► Citește și: Cum convingem copilul să mănânce alimente sănătoase?
Vitamina C în dieta copilului. Ce cantitate de vitamina C are nevoie un copil?
Copilul de 1-3 ani – 15 mg de vitamina C, zilnic
Copilul de 4-8 ani – 25 mg de vitamina C, zilnic
Această vitamină este disponibilă în atât de multe alimente, încât deficiențele sunt extrem de rare. Copiii care nu mănâncă multe fructe și legume nu primesc o cantitate suficientă de vitamina C. De asemenea, copiii expuși pasiv fumului de țigară au nevoie de mai multă vitamina C, pentru a a-și reface celulele.
► Citește și: Alimente bogate în potasiu, pentru copii
Vitamina C în dieta copilului. Cele mai bune surse de vitamina C
Fructele și legumele viu colorate sunt surse excelente de vitamina C.
1/2 cană suc de portocale: 50 mg
1/4 cană ardei gras roșu: 47,5 mg
1/4 cană kiwi: 41 mg
1/4 cană de broccoli: 30 mg
1/4 cană de grapefruit roz: 23 mg
1/4 cană de spanac: 4,5 mg
1/4 cană de cartof, gătit fără piele: 3 mg
1/4 cană de banană: 2 mg
Vitamina C în dieta copilului. Ce se întâmplă în cazul în care copilul primește prea multă vitamina C?
Vitamina C este solubilă în apă, astfel încât orice exces este eliminat din corp prin urină. Cu toate acestea, megadozele pot provoca greață, diaree, pietre la rinichi și gastrită (inflamație a mucoasei stomacului). Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani nu ar trebui să primească mai mult de 400 mg de vitamina C pe zi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani nu trebuie să primească mai mult de 650 mg pe zi. Acestea sunt cantitățile maxime considerate sigure de către Consiliul pentru Alimentație și Nutriție al Institutului de Medicină.
► Citește și: Magneziul la copii – importanța, sursele din alimente și suplimente
► Citește și: Alimentatia copilului cu imunitate scazuta