Toamna este anotimpul de tranziţie între căldura verii şi sezonul rece şi este anotimpul în care creşte frecvenţa afecţiunilor respiratorii, redeschiderea colectivităţilor (creşa, grădiniţă, şcoală) fiind unul din factorii favorizanţi. Părinţii ar trebui să ştie că un copil cu imunitate normală poate prezenta în medie 6-7 episoade infecţioase/ an şi că la copiii care frecventează colectivitatea frecvența acestor episoade poate fi dublă. Deşi neplăcute atât pentru părinte cât şi pentru copil, aceste viroze îl ajută pe copil să îşi întărească sistemul imun prin producerea de anticorpi. Iară recomandările medicului pediatru Ana Maria Bolchiș.
Părinţii au la îndemână câteva mijloace prin care pot susţine sistemul imunitar. Dieta echilibrată este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a copilului dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Cel mic trebuie învăţat să respecte programul de mese şi să includă în alimentaţie alimente sănătoase. Oferiţi-i copilului cât mai multe fructe şi legume care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, substanţe esenţiale în bună funcţionare a sistemului imunitar. Natura ne vine în ajutor în acest sezon prin oferta bogată de fructe şi legume benefice: mere, pere, struguri, prune, praz, dovlecel, conopidă,sfeclă roşie. De asemenea, carotenoizii prezenţi în dovleac, morcovi, ardei au, pe lângă rolul în bună funcţionare a vederii, şi un puternic efect antioxidant şi antiinfecţios.
Usturoiul, ceapă, prazul au acţiune antivirală şi antimicrobiană şi ajuta la menţinerea sănătăţii organismului. Bacteriile probiotice din iaurt, lapte bătut, kefir și sana ajută la menținerea echilibrului florei intestinale ceea ce conferă un efect de protecție împotriva bolilor infecțioase. Reduceţi consumul de dulciuri şi băuturi cu conţinut crescut de zahăr deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar şi pot determina hiperactivitate care afectează programul de somn al copilului. Este importantă şi menţinerea unei hidratări corespunzătoare prin consumul de apă plată, sucuri naturale, ceaiuri.
Mişcarea are şi ea un rol important în întărirea sistemului imunitar. Încurajaţi copilul să fie activ şi petreceţi minim 1-2 ore în aer liber în fiecare zi.
Somnul contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor imune, afirmaţie susţinută de numeroase studii care au arătat că deprivarea de somn are drept consecinţă o frecvenţă mai mare a infecţiilor. Încercaţi să respectaţi aceeaşi oră de culcare care pentru copii ar trebui să fie ora 21.00-22.00. Nevoile normale de somn sunt de 11-13 ore la preşcolari şi 10-11 ore la şcolari.
►Citește și 6 trucuri pentru somnul bun al copilului mic
Nu expuneţi copiii la fumul de ţigară deoarece acest gest creşte riscul de bronşite, otite, astm sau alte probleme respiratorii.
Prezenţa unui copil bolnav în mijlocul unui grup mai mare creşte riscul de boli contagioase. Este important ca atunci când copilul prezintă simptome de boală respiratorie acută să îl opriţi de la frecventarea colectivităţii. De asemenea, copiii trebuie instruiţi în privinţa măsurilor de igienă: folosirea şerveţelului de câte ori strănută sau tuşeşte, spălatul pe mâini regulat. Dezinfectaţi periodic obiectele care intră frecvent în contact cu copilul ( jucării, pixuri, creioane) fiind cunoscută tendinţa copilului de a le duce în gură.
Imunostimularea prin folosirea produselor farmaceutice ar trebui să fie efectuată doar sub supravegherea medicului. Ea nu este recomandată tuturor copiilor ci doar anumitor copii care prezintă factori de risc pentru infecţii repetate.