Cum ne desparte mai puțin de o săptămână de Moș Nicolae, iar până la Crăciun nu mai este mult, oficial a început… goana după cadouri! Deja ai intrat în febra cumpărăturilor? Atunci ar trebui să te informezi serioas în legătură cu jucăriile periculoase pentru sănătatea copilului tău. Mai ales că în ofertele din supermarket ori prezentate de magazinele online există o diversitate mare de păpuşi, maşinuţe, cubuleţe şi nenumărate jucării zgomotoase sau care au în componenţă piese care pot fi cu uşurinţă înghiţite de prichindei.
Încă te mai uiți pe oferte ca să vezi ce jucării îi va pune Moș Nicolae în ghetuțe copilului tău? Ori ai primit deja interminabila listă cu daruri pe care cel mic i-a scris-o lui Moș Crăciun? Dacă ai găsit exact ce își dorește prichindelul tău, nu uita să verifici materialul din care este făcută jucăria sau dacă aceasta aparţine grupei de vârstă potrivite. De ce? Pentru că viața copilului tău poate sta sub semnul pericolului atunci când intră în posesia unei astfel de jucării.
Potrivit unui comunicat al ANPC (Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor), cumpărătorilor le este recomandat să citească toate etichetele de pe jucării, să se asigure că acestea poartă marcajul CE (un angajament din partea producătorului că produsul respectă toate cerinţele relevante şi de siguranţă aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume) şi să respecte indicaţiile legate de vârstă şi siguranţă.
Jucăriile trebuie să fie potrivite pentru vârsta, abilităţile şi nivelul de calificare ale copilului, iar cele care nu sunt destinate unui grup specific de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţă. Prin urmare, ţine cont în special de menţiunile "0 - 3 ani" şi "Nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni".
Jucăriile toxice
Atenționarea ar trebui să-ți atragă atenția și mai tare pentru că, recent, oamenii de ştiinţă chiar au tras un semnal de alarmă cu privire la substanţele chimice sau anumite elemente din componenţa jucăriilor, care le pot afecta micuţilor sănătatea.
De exemplu, potrivit eluxemagazine.com, multe jucării periculoase au în compoziţie materiale toxice cum ar fi plumbul, mai ales în vopseaua de la suprafaţă. Plumbul este otrăvitor şi poate ataca grav organismul prin intoxicare şi leziuni renale. De asemenea, ftalaţii sunt plastifianţi cu care copiii intră în contact atunci când mestecă anumite piese de plastic din jucării sau consumă alimente al cărui ambalaj conţine ftalaţi. Copiii sunt expuşi la contaminare cu ftalaţi chiar şi prin folosirea biberonului de plastic sau prin încălzirea biberonului cu lapte în cuptorul cu microunde.
Mai ales atunci când cumperi jucării de la marii retaileri sau online este recomandat să citeşti foarte bine etichetele şi descrierile. Pe etichete vei vedea clar cărei categorii de vârstă i se potriveşte jucăria respectivă, dacă există substanţe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (da, şi jucăriile “expiră”, mai exact bateriile din ele, din care există riscul de scurgere a anumitor metale grele şi substanţe toxice) şi alte avertismente.
Jucăriile care prezintă pericol de sufocare
Nu doar LEGO-urile și puzzle-urile conțin piese de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite cu uşurinţă cu uşurinţă de către copii, astfel apărând pericolul de sufocare. Există o mulțime de figurine sau de păpuși care vin la pachet cu o mulțime de accesorii, toate extrem de mici. Deşi nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani, jucăriile de axcest gen părăsesc rafturile foarte repede și ajung să fie manevrate chiar și de bebeluși. Potrivit unui raport din anul 2009, în Statele Unite s-au înregistrat peste 1.700 de vizite la urgenţe, principala cauză fiind ingerarea pieselor mici din componenţa jucăriilor. Cei mai mulţi dintre copii aveau vârste cuprinse între 4 şi 12 ani.
►Citește și Măsuri de prim ajutor pentru bebeluși, în caz de sufocare
Jucăriile pot afecta auzul
Mai toate jucăriile interactive scot zgomote, unele dintre ele – destul de puternice pentru auzul sensibil al unui copil. O echipă de experţi a testat diverse tipuri de jucării care aveau peste 85 de decibeli şi astfel s-a ajuns la concluzia că acestea pot provoca pierderea auzului dacă sunt utilizate un timp îndelungat.
Cât de periculoase sunt jucăriile cu magneți?
Extrem de periculoase! Dacă un copil înghite separat unul sau mai mulţi magneţi, sau mai multe componente ce includ magneţi, aceştia se pot atrage prin pereţii intestinali, putând creşte riscul de infecţii, perforaţii ale intestinului sau chiar septicemie. Tocmai de aceea nu trebuie să rămâi nepăsătoare crezând că magneţii vor fi eliminaţi în mod natural, deoarece magneţii rămân blocaţi în organism şi pot duce la problemele mai sus amintite.
Ce simptome ar trebui să-ți atragă atenția? Pe lângă durerile abdominale, greaţa, vărsăturile sau diareea sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze și să mergi cu cel mic la medic cât mai repede posibil.
Sursa: