Sari la conținut

In Romania, pneumonia omoara copii!

Penumonia ramane principala cauza de deces la copiii sub cinci ani in Romania, conform datelor OMS, iar Societatea Romana de Pediatrie trage un semnal de alarma prin campania "Sa protejam impreuna copilaria", cu scopul de a atrage atentia asupra acestei boli.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania se afla pe primul loc in lume ca rata de decese provocate de pneumonie, in categoria de varsta 0-5 ani. In anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantila au fost cauzate de aceasta boala prevenibila si tratabila.

Conform sursei citate, se estimeaza ca 50% dintre cazurile de pneumonie care pun in pericol viata copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) si pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

"Bolile respiratorii reprezinta prima cauza de morbiditate si mortalitate infantila, iar dintre acestea pneumonia este responsabila de majoritatea deceselor. In afara de cauzele infectioase legate de virulenta microbiana, un rol important il au reactivitatea scazuta a sugarului si copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adauga aglomeratiile urbane, institutionalizarea (crese, gradinite) si disfunctiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum si informarea insuficienta a familiilor. De asemenea un factor important il reprezinta si handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia si malformatiile", explica presedintele Societatii Romane de Pediatrie, profesor doctor Marin Burlea, citata de mediafax.

 
Societatea Romana de Pediatrie recomanda parintilor ca masuri de protectie alaptarea exclusiva in primele sase luni si o alimentatie echilibrata pana la varsta de cinci ani, spalarea regulata pe maini si accesul la apa curata si mijloace sanitare, eliminarea poluarii aerului din case, in special a fumului provocat de masini de gaz sau sobe nesigure. Totodata, vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie.

In Romania, costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale, mai spun sursele citate.

Conform raportului epidemiologic al OMS, publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococic invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum si cei de peste 5 ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analiza.

 
In cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", lansate in iunie 2012, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid practic cu recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania, adresat cadrelor medicale, fiind un suport real, cu argumente, din dorinta acestora de a educa si informa in mod cat mai corect parintii cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la mie (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!