Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a interzis clorpirifosul pesticid, invocând probleme de siguranță pentru copii. Pesticidul a fost pulverizat de zeci de ani pe culturi de porumb, soia, varză de Bruxelles, broccoli, pomi fructiferi și nuci.
„Încetarea utilizării clorpirifosului pe alimente va ajuta la asigurarea protecției copiilor, lucrătorilor agricoli și a tuturor oamenilor de consecințele potențial periculoase ale acestui pesticid”, a declarat administratorul EPA, Michael S. Regan.
Clorpirifosul a făcut obiectul dezbaterii de ani de zile, în special în ceea ce privește impactul său asupra creierului copiilor. EPA a propus interzicerea pesticidului încă din anul 2015, afirmând că există dovezi ale deteriorării neurologice la niveluri sub limitele admise.
► Citeşte şi: Studiu: copiii mănâncă alimente ultra-procesate, mai mult ca niciodată
Dar patru ani mai târziu, administrația Trump a anunțat că va menține clorpirifosul în uz, spunând că nu există suficiente dovezi ale neurotoxicității, iar pesticidul este crucial pentru agricultura din SUA.
Pesticidul o să fie interzis, în cele din urmă, și în Uniunea Europeană. Deja este interzis în opt țări din UE, la care s-a alăturat recent și Elveția. Din păcate, în țări precum Italia și România, acest pesticid este încă folosit.
Grupurile de apărare a mediului, precum și mai multe state, au contestat această decizie într-un dosar în instanță. Rezultatul: Anul acesta, un judecător a decis că EPA trebuie să oprească utilizarea clorpirifosului, cu excepția cazului în care ar putea dovedi că este sigur, inclusiv pentru sugari și copii. Interdicția intră în vigoare în șase luni.
► Citeşte şi: Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
„Interzicerea utilizării clorpirifosului pe culturile alimentare este un câștig pentru sănătatea copilului”, spune Aparna Bole, președintele Consiliului Academiei Americane de Pediatrie pentru Sănătate de Mediu și Schimbări Climatice și profesor asociat de pediatrie la Case Western Reserve University School of Medicament. „Expunerea la clorpirifos în uter și în timpul copilăriei este toxică pentru creierul în curs de dezvoltare, contribuind la riscul unor deficite neurocomportamentale și cognitive.”
► Citeşte şi: Cele mai bune verdețuri, care nu trebuie să lipsească din alimentația copilului
Într-o scrisoare trimisă EPA anul acesta, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a susținut că pesticidul este periculos pentru copii, scriind: „Copiii nu sunt adulți mai mici; au diferențe fiziologice, comportamentale și de dezvoltare unice. În raport cu dimensiunea lor, copiii beau mai multe lichide, respiră mai mult și au mai multă piele decât adulții, ceea ce înseamnă că substanțele chimice au un acces mai mare la corpul lor; acest lucru promovează expunerea lor și dăunează acestora. Pe măsură ce cresc și se maturizează, copiii pot fi deosebit de vulnerabili la anumite expuneri chimice în anumite perioade de timp de dezvoltare rapidă."