Foarte ingrijorati, astazi, pentru reusita scolara a copiilor, parintii au tendinta de a dori sa-i stimuleze pentru a progresa rapid. Incercati sa rezistati acestei tentatii.
Nu serveste la nimic sa presati copilul si sa ii pretindeti sa stie sa scrie inainte de a intra la scoala. Pentru specialisti, riscati chiar sa-i penalizati. Lasati-i copilului timp sa treaca prin toate etapele care il vor indrepta inevitabil catre scris, in mod natural.
De ce?
Inainte de sase ani, dezvoltarea psihomotorie a copilului dumneavoastra nu-i permite sa tina corect creionul pentru a putea sa formeze litere.
Forma mainii sale, adesea inca prea rotunda, stapanirea incheieturii mainii nu ii permit inca sa scrie.
Stimulandu-l prea mult, riscati sa-l faceti sa deprinda obiceiuri gresite cand va tine stiloul.
In plus, daca va sti sa scrie deja la intrarea la scoala, copilul s-ar putea plictisi in primele luni.
Faptul ca va sti sa scrie inaintea colegilor sai, ii va crea iluzia ca el e mai puternic decat ceilalti. In a doua parte a anului scolar, colegii il vor ajunge din urma si copilul dumneavoastra risca sa se simta debusolat de aceasta schimbare de situatie.
Atentie deasemenea la confortul pe care il are copilul stiind sa scrie inaintea celorlalti: ii va fi mai greu sa integreze notiunea de efort.
Ce ar trebui sa favorizeze copilul
Activitatile manuale de toate genurile raman cel mai bun mijloc de a deprinde o buna stapanire a motricitatii care ii va permite, la momentul dorit, sa adapteze mana pentru a tine creionul.
La aceasta varsta copilul dumneavoastra are nevoie sa se joace. Daca insista cu orice pret sa il invatati sa scrie, de ce nu? Dar intotdeauna transformati acest moment in divertisment, niciodata in silinta temelor.