Sari la conținut

Au început înscrierile la grădiniţă, pentru anul şcolar 2017-2018. Calendarul şi actele necesare

Ministerul Educaţiei a anunţat că de astăzi, 8 mai, încep procedurile de reînscriere a copiilor înmatriculaţi deja în învăţământul preşcolar, urmând ca, din 22 mai, părinţii să îşi poată înscrie copiii care abia încep grădiniţa.

După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare grupelor de vârstă: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2 şi 3 ani).

Orarul înscrierilor şi reînscrierilor va fi stabilit de fiecare unitate de învăţământ în parte, urmând să fie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, dar şi online, pe site-urile grădiniţelor (dacă există) şi eventual pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Dacă numărul cererilor de înscriere este mai mare decât cel al locurilor libere, conducerile grădiniţelor vor face partajarea pe baza criteriilor generale şi specifice cumulate de fiecare copil. Mai exact, prioritari vor fi copiii care deţin documente care dovedesc că sunt orfani de unul sau ambii părinţi, certificat medical de încadrare în grad de handicap şi cei care au fraţi sau surori înmatriculaţi în unitatea de învăţământ respectivă. Criteriile de departajare specifice nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri.

Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la grădiniţă?

Actele necesare înscrierii la învăţământul preşcolar sunt:

  • cererea de înscriere, care în multe cazuri poate fi găsită pe site-urile grădiniţelor, pe site-ul Inspectoratului sau se poate lua de la sediul grădiniţei;
  • copie certificat de naştere copil,
  • copie C.I. părinte/ tutore/ reprezentant legal,
  • fişa medicală,
  • hotărâri judecătoreşti (dacă este cazul),
  • pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal este nevoie de adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial.

La înscriere nu se percep taxe, fiind vorba de grădiniţe de stat. Părinţii semnează însă un contract educaţional ce include drepturile şi obligaţiile părţilor.

Părinţii vor completa maximum 3 opţiuni pentru unităţile de învăţământ în funcţie de preferinţe, iar copiii care nu sunt cuprinşi într-o grădiniţă vor completa o nouă cerere pentru a doua perioadă de înscrieri.

MEN impune grădiniţelor să aibă afişate următoarele informaţii:

• capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată);
• numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
• criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
• numărul de copii reinscrisi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Transferarea copilului de la o grădiniţă la altă se face la cererea părinţilor sau a susţinătorilor legali, cu avizul celor două unităţi, în limita locurilor planificate. Scoaterea copilului din evidenţa grădiniţei se face în următoarele situaţii, potrivit Ordinului MENCS nr. 4464/2000: în caz de boală infecţioasă cronică, cu avizul medicului, sau în cazul în care copilul absentează nemotivat două săptămâni consecutive.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!