Cunoscută şi sub denumirea de ”diareea călătorului”, infecția cu campylobacter este o afecțiune bacteriană care poate apărea, aşa cum spune și numele, în timpul călătoriilor.
Atunci când vizitează un loc în care clima, condiţiile sociale şi standardele sau practicile sanitare sunt diferite de cele de acasă, copiii şi adulţii deopotrivă prezintă risc crescut de a suferi de diareea călătorului. Zonele mai expuse sunt ţările din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu, Asia şi unele ţări din Europa.
Ce este Infecția cu campylobacter sau diareea călătorului
Diareea călătorului este o afecţiune digestivă care determină scaune moi, apoase şi crampe abdominale, cauzată de o bacterie ce se găsește în materiile fecale. Din fericire, diareea călătorului nu este o boală serioasă (cel puţin în cazul adulţilor) - dispare adesea de la sine- dar este neplăcută. Adesea începe abrupt în timpul călătoriei sau imediat după întoarcere.
Cauzele infecției cu campylobacter sau diareea călătorului
Adesea, afecţiunea apare că urmare a stresului legat de călătorie sau a schimbării dietei. Însă aproape întotdeauna un agent infecţios este cauza. Această bacterie se poate afla în carnea de pasăre sau vită, în produsele lactate nepasteurizate și se poate lua de la o persoană la alta. Apa contaminată poate fi de asemenea responsabilă de răspândirea bacteriei, la fel cum și cățeii sau pisicile pot fi purtători.
Organisme infecţioase – bacterii, virusuri şi paraziţi – pătrund în tractul digestiv şi contracarează mecanismele de apărare locale, cu apariţia scaunelor diareice şi a durerilor abdominale. Persoanele care locuiesc în zonele contaminate nu se îmbolnăvesc, deoarece organismul lor este obişnuit cu aceşti agenţi infecţioşi.
Simptomele infecției cu campylobacter sau diareii călătorului
– Scaun foarte moale, diaree, uneori cu sânge
– Greață, stări de vomă
- Crampe abdominale
– Febră
►Citeşte şi Cum protejăm bebeluşul de căldura extremă. Semnele deshidratării
Tratament pentru infecția cu campylobacter sau diareea călătorului
Probabil aspectul cel mai important pe care trebuie să-l reţii în caz de diaree este nevoia de rehidratare. Corpul pierde cantităţi mari de apă şi în plus, de electroluti importanţi, cum sunt sarea, zaharuri, potasiu şi bicarbonat.
Este obligatoriu să suni medicul dacă: copilul este mai mic de un an, prezintă semne clare de deshidratare şi face diaree cu sânge.
În cazul micuţilor, oricare dintre simptomele de mai sus poate duce la un disconfort sever și la deshidratare, motiv pentru care ar trebui să vă prezentaţi la medic. Infecția cu campylobacter se diagnostichează printr-o coprocultură și, eventual, o analiză a sângelui.
Chiar și bebelușii pot avea campylobacter și de aceea și ei trebuie să consume extra lichide în afara laptelui matern sau a formulei de lapte.
Mai mult decât atât, nu trebuie să-i dai copilului medicamente anti-diaree dacă nu i-au fost prescrise de medic. Copilul trebuie izolat până la două zile după dispariția diareei. Majoritatea infecțiilor se vindecă de la sine cu regim alimentar în câteva zile și foarte rar necesită tratament antibiotic.
Prevenirea infecției cu campylobacter sau diareii călătorului?
Ca şi în cazul majorităţii infecțiilor, campylobacter poate fi prevenite prin învățarea copilului să respecte câteva reguli necesare de igienă personală: spălat pe mâini cât mai des şi cât mai bine. Copilul nu are voie să intre în casă după ce s-a jucat în grădină sau după ce a pus mâna pe animale, fără să se spele pe mâini.
Infecția cu campylobacter este contagioasă și se poate răspândi rapid doar prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unui copil infectat. Copiii pot transmite boala timp de zece zile înainte de apariția simptomelor și două-trei săptămâni de la debutul bolii.
Mai mult decât atât, feriţi-vă să mâncaţi în locuri care nu prezintă prea mare încredere şi amintiţi-vă de regula 2 ore – 1 oră: Alimentele gătite lăsate la temperatura camerei pentru două ore trebuie aruncate. Dacă temperatura din mediu este mai mare de 32 de grade C, alimentele lăsate mai mult de 1 ora afară trebuie aruncate.