Sari la conținut

Infectia fungica a scalpului

Asa numitul “inel de vierme” este o infectie fungica contagioasa. Poate produce senzatia de mancarime dar nu este dureroasa si nici nu prezinta vreun pericol. Cand ciuperca afecteaza scalpul, afectiunea e numita tinea capitis iar cand afecteaza corpul se numeste tinea corporis. De obicei aceasta afecteaza mai ales copii peste 2 ani si adulti dar este posibil sa apara si la nou nascuti.

Daca bebelusul tau are aceasta infectie, vei observa parti ale scalpului fara par. De obicei se opreste din crestere atunci cand se formeaza un inel cu  diametrul de aproximativ 2 cm. Iritatia poate fi uscata sau cu lichid pe suprafata pielii si poate aparea oriunde pe corp.

Atunci cand este afectat scalpul, forma nu mai este rotunda, si apar portiuni de piele fara par. Este posibil sa se dezvolte si o zona de inflamatie, numita kerion, ca reactie la ciuperca. Zona de pe scalp se va inflama si vor aparea pustule. Acestea se vor retrge in momentul in care ii vei face tratament pentru eliminarea ciupercii.

Calea de transmitere:

Cea mai probabila cale de transmitere este contactul direct cu o persoana sau animal infectat. De asemenea poate ajunge pe piele prin prosoape infectate, perii de par, palarii si alte obiecte de imbracaminte.

Cum se diagnosticheaza?

Este de ajuns ca doctorul sa vada zona afectata sau sa ia o proba de piele pe care sa o analizeze la microscop.

Tratament

In primul rand mergi la doctor. Cel mai probabil iti va prescrie o alifie antifungica pe care va trebui sa o aplici de cateva ori pe zi, continuand inca o saptamana dupa ce iritatia a disparut. Tine minte sa iti speli mainile dupa ce ai folosit alifia. De asemenea trebuie sa speli cat mai des lenjeria bebelusului odata ce ai inceput tratamentul, pentru a nu exista pericolul reinfectarii.

Cum poti proteja de acum bebelusul impotriva acestei infectii

Este un lucru dificil dar sunt cateva masuri pe care le poti lua  pentru a micsora sansele reinfectarii. Nu il lasa sa intre in contact cu animale de casa infectate. Daca acestea prezinta simptome ale infectiei mergeti la un veterinar, de fapt ar trebui sa duceti din cand in cand animalul la control chiar daca nu prezinta nici un semn de boala, mai ales daca aveti copii mici.

Evita folosirea la comun a prosoapelor, lenjeriei, mai ales daca bebelusul este dus la o cresa. Daca orice alt membru al familiei are semne de infectie, trebuie sa se trateze imediat.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


    ego.ro

    caloria.ro

    zooland.ro