Când spui „sezon rece”, printre primele cuvinte care îţi vin în minte se află, din păcate, „infecţiile respiratorii”. Iar dacă eşti mămică, atunci ştii foarte bine despre ce vorbim. Imunitatea scăzută și faptul expunerea la colectivitate îi fac pe micuţii noştri să fie victime sigure ale infecţiilor respiratorii.
Ce sunt infecţiile respiratorii?
O infecție respiratorie este o afecțiune declanșată de un agent patogen (agent infecţios) la nivelul tractului respirator.
Un copil cu imunitate normală poate prezenta, în medie, 6-7 episoade infecțioase pe an, iar copiii din colectivități prezintă un risc dublu. Mai mult decât atât, infecțiile respiratorii sunt mai frecvente la copiii mai mici, în special la sugari (pentru că au imunitatea mai scăzută, în special din cauza vârstei, dar şi din cauza anumitor particularități ale aparatului respirator ce permit localizarea microorganismelor în căile respiratorii inferioare).
Infecţia respiratorie se poate localiza la nivelul diferitelor segmente ale aparatului respirator: mucoasa nazală şi/sau faringiană (rinită, faringită sau rinofaringită), mucoasa laringelui (laringită), mucoasa traheei şi bronşiilor (traheobronşită), bronşii mici (bronşiolită), plămâni (pneumonie).
De departe, însă, localizarea la nivelul mucoasei nazale şi faringiene este cea mai frecventă.
Infecţii respiratorii frecvente la copii - simptomatologii
Rinofaringita acută - Răceala are drept principală cauză infecțiile virale (rinovirusurile, coronavirusurile, virusul sincitial respirator) şi se manifestă prin obstrucţie nazală cu respiraţie pe cale orală, secreţii nazale inţial apoase, apoi mucoase (uneori secreţiile sunt colorate gălbui sau galben-verzui), strănut sau tuse, febră, reducerea poftei de mâncare.
Laringita acută apare la sugari şi la copiii între 1 şi 6 ani, fiind o inflamaţie mono sau polimicrobiana a mucoasei laringiene. Acesta se manifestă prin tuse lătrătoare, voce răguşită, simptome la care se asociază în formele grave de boală respiraţie zgomotoasă în timpul inspiraţiei şi dificultăţi respiratorii.
Traheobronşita reprezintă o afecțiune ce implică inflamația traheei sau a bronhiilor, ambele având rolul de a transporta aer către plămâni. Ea este cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție (de natură virală sau bacteriană), dar poate avea și natură iritativă sau alergică (prin înghițirea/inhalarea unei substanțe). Traheobronşita se manifestă prin tuse în orice perioadă a zilei (chiar şi noaptea).
Bronşiolita este o boală comună a căilor respiratorii, cauzată de o infecţie care afectează bronhiile mici, numite şi bronșiole – căile de transport al aerului în plămâni. Bronşiolita se manifestă prin tuse şi respiraţie şuierătoare. În formele severe, respiraţiile sunt mult mai frecvente (în primul an de viaţă > 50 respiraţii/min, la categoria de vârstă 1 an – 5 ani > 40 respiraţii/min) şi se produce deprimarea spaţiilor dintre coaste în timpul inspiraţiei.
Pneumonia la copil este una dintre cele mai serioase afecțiuni respiratorii, motiv pentru care trebuie tratată cu maximă atenție. Simptomatologia acestei afecţiuni la copil se poate disimula într-o răceală persistentă, însoțită de tuse. Pneumonia la copilul de sub un an are o simptomatologie tipică: letargie, somnolenţă, iritabilitate, lipsa apetitului alimentar şi vărsături. Un semn grav este albăstrirea tegumentelor și pielea rece și umedă.
Gripa este o infecţie respiratorie produsă de virusurile gripale care se manifestă ca o infecţie respiratorie acută, de care este deseori dificil de diferenţiat. Simptomele gripei, însă, sunt mai severe (febră mare, starea generală alterată) şi complicaţiile (pneumonia) survin mai frecvent.
Cum îl putem ajuta pe copil în lupta cu infecţiile respiratorii?
În lupta cu infecţiile respiratorii, cea mai bună soluţie este Aparatul de aerosoli Trussa Care for all - dispozitiv medical compact, conceput pentru administrarea medicaţiei prescrise de medic direct în căile bronhice.
Acest echipament este util pentru tratarea cu succes a astmului, a alergiilor si a altor afecţiuni respiratorii.
Cum funcţionează?
Aparatul creează un flux de aer care trece prin tubul transparent, până la kitul nebulizator. Atunci când aerul pătrunde în kitul nebulizator, acesta transformă medicația prescrisă în vapori de aerosoli pentru o inhalare ușoară. Dispozitivul vaporizează soluția medicamentoasă în particule de 0.5 – 10µm, având o capacitate medie de nebulizare de 0,2 ml/min.
Mai mult decât atât, nebulizatorul cu compressor poate fi folosit în tratamentul: astmului bronșic, bronșitei (acută sau cronică), emfizemului pulmonar, pneumoconiozei, fibrozei chistice, bronşiectaziei, bolii pulmonare obstructivă cronică (BPOC), infecțiilor pulmonare și respiratorii, traheitei, bronşiolitei.
Şi, unul dintre cele mai importante aspecte: poate fi folosit de întreaga familie, având următoarele accesorii incluse: inhalator oral, mască facială pentru copii şi mască pentru adulţi. Iar copiii îl iubesc, datorită formei sale prietenoase şi a faptului că nu face zgomot (nivelul scazut de zgomot, de sub 60dB(A)).