Sari la conținut

Îngrijirea dinților copiilor. 6 obiceiuri care pot fi periculoase

Pentru a avea dinți frumoși sănătoși, părinții trebuie să aibă grijă de prichindeii lor din primele luni de viață. În plus, întâlnite frecvent de la vârste fragede, obiceiurile dentare greşite ale copiilor cauzează în cele mai multe cazuri probleme serioase pe termen lung, cum ar fi apariţia cariilor dentare, a afecţiunilor gingivale, a dinţilor strâmbi şi nu numai. Care sunt acestea?

Pe lângă periajul zilnic și vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru ca un prichindel să aibă un zâmbet perfect la vârsta adultă ar trebui să renunțe la anumite obiceiuri, dacă le-a dobândit deja. Obiceiuri care se formează de la vârste fragede și care pot avea efecte negative pe termne lung. Apariția cariilor dentare, a a afecţiunilor gingivale și a dinţilor strâmbi sunt doar câteva dintre ele.

Iată 6 obiceiuri pe care copilul tău poate le-a dobândit și care îi pot fi dăunătoare:

1. Sugerea suzetei sau a degetului

Este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri întâlnite la cei mici şi poate avea efecte dăunătoare asupra dinţilor. În general, până la vârsta de 2-3 ani suzeta este considerată inofensivă. Însă, după această vârstă, folosirea ei produce deformarea maxilarului şi împingerea incisivilor superiori mai în faţă şi uneori în sus. Totodată, presiunea exercitată de deget este şi mai puternică, iar pe lângă împingerea maxilarului în faţă şi îngustarea lui, împiedică şi creşterea mandibulei către interior.

►Citește și 9 moduri de a-l dezvăța pe prichindel de suptul degetului

În această situație, consultația la un medic specialist ortodont trebuie făcută cât mai devreme posibil, pentru găsirea unor metode de înlăturare a acestui obicei şi pentru corectarea efectelor acestuia cu ajutorul unui aparat ortodontic.

2. Deglutiţia infantilă

Înghiţirea alimentelor cu limba între dinţi este foarte dăunătoare, deoarece limba este un muşchi foarte puternic, care deformează dinţii, creând între ei un spaţiu vertical numit ocluzie deschisă. Astfel, dinţii par mai scurţi şi îşi fac apariţia moficări ale pronunţiei unor sunete. În această situație, stimularea creşterii verticale a osului şi dinţilor cu ajutorul unui aparat dentar este dificilă şi trebuie făcută cât mai devreme, deoarece acesta situaţie se transmite apoi şi la dinţii permanenţi. Există și cazuri în care acest tip de ocluzie deschisă nu poate fi corectată uneori fără o intervenţie chirugicala de tăiere şi repoziţionare a maxilarului.

►Citește și Trucuri utile pentru copii, părinți și dinții de lapte

3. Respiraţia pe gură

Sunt situații în care, din cauza unor obstrucţii respiratorii, îşi poate face apariţia înlocuirea respiraţiei nazale, normale, cu respiraţia pe gură. În ce fel afectează acest lucru dinții copilului? În primul rând, crește riscul apariției cariilor - gura se usucă şi dinţii nu mai sunt protejaţi de substanţele benefice din salivă. Apoi, crește riscul de infecție respiratorie deoarece aerul rece ajunge direct la amigdale şi plămâni. De asemenea, apare oxigenarea deficitară a întregului organism cu efecte asupra capacităţii de concentrare, atenţiei şi memoriei, dar și deformarea maxilarelor şi împingerea dinţilor în faţă, din cauza presiunii exercitate de obraji.

4. Vorbirea cu interpunerea limbii

Pe lângă problemele legate de pronunție, vorbirea cu interpunerea limbii poate avea asupra dinţilor efecte asemănătoare cu deglutia infantilă. Acest obicei poate produce apariţia unui spaţiu între incisivii superiori şi inferiori. Tocmai de aceea este necesară cooperarea între logoped şi medicul ortodont.

5. Roaderea unghiilor sau a creioanelor

Acest obicei apare, în cele mai multe cazuri, în timpul concentrării asupra altor activităţi. Poate produce nu numai tocirea dinţilor, dar şi introducerea unor bacterii dăunătoare în gură şi, de aici, în întregul organism. De asemenea, roaderea creionului sau a pixului poate produce modificarea asimetrică a poziţiei unor dinţi, rănirea gingiei acestora.

6. Scrâşnirea dinţilor (Bruxismul)

Este un obicei întâlnit din ce în ce mai frecvent şi la copii, fiind o manifestare involuntară a stresului. Aceasta apare în general noaptea şi produce tocirea smalţului dentar, care are o grosime şi rezistenţă mai mici decât la adult.

În cele mai multe cazuri, nu este suficientă doar intervenția părintelui. Pentru a renunța la aceste obiceiuri care afectează dinții copiilor este necesară și vizita la un medic ortodont, iar controlul periodic la medicul stomatolog ar trebui să aibă loc cel puţin o dată la şase luni.

Sursa: everydayhealth.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!