Sari la conținut

Ingrijirea ranilor infectate

Copiii alearga, cad, se zgarie, se ranesc. Este o succesiune de intamplari prin care trec absolut toti copii si prin care isi descopera echilibrul, limitele, prin care invata. Tot ce trebuie sa facem este sa le fim in preajma si sa ne asiguram ca nu sunt expusi pericolelor mari si, apoi, sa le ingrijim eficient ranile pentru a nu se infecta.

Cum arata o rana infectata

Ori de cate ori copilul cade, rana trebuie curatata si apoi trebuie tinuta sub supraveghere pentru a depista o infectie inca de la primele semne. Iata care sunt acestea:

  • Puroi sau lichid tulbure care supureaza din rana
  • Un fel de cos sau o crusta galbena care se formeaza pe rana
  • Cicatricea creste in volum
  • Apare roseata in jurul ranii
  • O dunga rosie se intinde pe traseul de la rana catre inima
  • Zona ranii se intareste
  • Durerea sau inflamatia creste si dupa 48 de ore
  • Nodul limfatic care dreneaza zona respectiva poate deveni mai mare si se intareste
  • Copilul face febra peste 37.8

Care este cauza infectiei

Cele mai multe infectii ale piele au loc in zona in care pielea a fost afectata (taieturi, muscaturi, intepaturi, arsuri, cazaturi). Bacteriile (in special stafilococul sau streptococul) invadeaza rana si provoaca infectia.  Unele infectii incep ca o iritatie inchisa a pielii (in cazul muscaturilor de insecte, scabie, acnee sau varsat de vant). Daca copilul incepe sa se scarpine violent, pielea se crapa si se infecteaza.

Ranile profunde (cele perforate de exemplu) sunt mai expuse infectiilor decat cele superficiale (cum ar fi zgarieturile). Mainile sunt o zona cu risc crescut pentru ranile prin perforare, iar ghearele si coltii pisicilor aduc cu sine un risc crescut de infectie.

Citeste cum sa ingrijesti o rana minora.

Cat dureaza o infectie?

Cu un tratament bazat pe antibiotice si cu sapun si apa calda, infectia ranii se poate imbunatati intre 24 si 48 de ore. Pana la acel moment, copilul ar trebui sa nu mai aiba febra cauzata de infectie. Orice dungi rosii sau pete rosii ar trebui sa se opreasca din evolutie. Zona din jurul ranii trebuie sa devina mai moale dupa 48 de ore. Dupa o saptamana de luat antibiotice, toate semnele de infectie activa ar trebui sa dispara cu totul.

Care este tratamentul in caz de infectie?

  • Antibiotice

Copilul va avea nevoie de antibiotice, prescrise de medicul care va evalua seriozitatea ranii, locul unde este pozitionata, cauza ranii si va decide ce tip de antibiotic sa ii dea.

Medicamentul va ucide germenii care cauzeaza infectia ranii. Chiar daca copilul se va simti mai bine in cateva zile, nu te opri din administrarea antibioticului pana ce nu ai terminat intreaga doza prescrisa pentru a preveni revenirea infectiei.

  • Pune apa calda

Pentru ranile deschise infectate, curatarea temeinica este esentiala pentru vindecare. Inmoaie zona afectata in apa calda sau pune o carpa uda si calda pe rana de trei ori pe zi. Foloseste o solutie calda de apa sarata (2 linguri de sare la un sfert de litru). Foloseste aceasta solutie pentru a indeparta puroiul si crustele. Continua sa inmoi rana timp de trei ori pe zi pana cand nu mai pare infectata. Curata apoi rana si schimba pansamentul o data pe zi pana cand rana este vindecata.

Pentru ranile inchise care sunt infectate, aplica o carpa calda si uda pe zona inrosita cate 20 de minute de trei ori pe zi. Asta va ajuta la transportarea antibioticului catre infectie.

Pentru ranile suturate, evita orice fel de umezeala in primele 24 de ore. Spala apoi zona cu sapun si apa o data pe zi. Evita inmuierea ranii pana cand atele sunt indepartate.

Febra si durerea

Daca are peste 39 de grade temperatura, copilul va trebui sa ia ibuprofen sau acetaminofen (sau daca are dureri).

Contagioasa sau nu

Puroiul din ranile infectate este oarecum contagios.  Poate cauza infectie la alti oameni daca vine in contact cu o rana deschisa a acestora.  Este putin probabil, insa este mai bine sa tii copilul acasa pana ce au trecut 24 de ore de la momentul in care a inceput sa ia antibiotice si nu mai are febra.

Cum poate fi infectia prevenita?

Spala toate ranile viguros cu apa si sapun pentru 5 pana la 10 minute pentru a indeparta mizeria si bacteriile. Spala ranile perforate prin inmuiere in apa cu sapun timp de 15 minute. Fa asta la cat mai putin timp dupa ce s-a produs accidentul, deoarece metoda este mai putin eficienta pe masura ce trece timpul.

  • Roaga-l pe cel mic sa nu se scarpine daca are zone iritate sau muscaturi de insecte.
  • Invata-ti copilul sa nu pupe o rana deschisa deoarece poate fi contaminata de germenii din gura.
  • Aplicarea unei creme cu antibiotic dupa ce ai curatat rana poate fi de ajutor.

Cand sa chemi medicul

Cheama medicul imediat daca:

  • Roseata se raspandeste
  • Rana devine extrem de dureroasa
  • Copilului incepe sa ii fie rau si pare foarte bolnav

Du-te cu el la medic daca:

  • Febra nu cedeaza dupa 48 de ore de atibiotic
  • Infectia nu arata mai bine dupa trei zile de antibiotic
  • Rana nu s-a vindecat dupa 10 zile

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!