Sari la conținut

Insolația la copii: tot ce trebuie să știi despre ea

În vacanța de vară, copiii petrec foarte mult timp afară, în aer liber. Mulți dintre ei nu țin cont de temperaturile ridicate și de durata expunerii la soare, iar din această cauză pot face insolație. În anul 2022, 33 de copii din Statele Unite au murit din cauza insolației.

"Insolația este o afecțiune medicală gravă. Copiii simt căldura și umiditatea mai repede și mai sever decât adulții", spune medicul pediatru Columbia Connie Kostacos.

Bebelușii și copiii mici sunt cei mai expuși riscului, pentru că nu pot avea grijă de ei înșiși. Dar și copiii mai mari sunt susceptibili.

“Vârsta nu este singurul factor. Medicamentele, greutatea și alte condiții de sănătate pot crește riscul apariției insolației. Umiditatea ridicată poate fi una dintre cauze. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât transpiri mai puțin și eliberezi căldură”, adaugă Kostacos.

Medicul a fost contactat de o mamă a cărei fiice alergase destul de mult, în timpul antrenamentelor sportive, într-o zi foarte caldă și umedă. Micuța avea pielea fierbinte la atingere și se plângea de dureri de cap, amețeli, vărsături și diaree. „Dacă astfel de simptome nu dispar în 30 de minute, este un motiv de îngrijorare și trebuie să mergi cu copilul la urgențe”, spune Kostacos.

► Citește și: Cele mai comune probleme de sănătate, care îi pot ruina vara copilului tău. Iată cum să le eviți

Ce este insolația?

Insolația este o urgență medicală care apare atunci temperatura normală a corpului nu poate fi menținută, iar corpul creează sau absoarbe mai multă căldură decât poate elibera. Insolația poate duce la moarte.

Simptomele insolației variază de la persoană la persoană. Semnele generale ale insolației includ:

  • Piele uscată și/sau înroșită
  • Respirație mai rapidă decât în mod normal
  • Durere de cap
  • Ameţeală
  • Confuzie
  • Vorbire neclară
  • Crampe
  • Greaţă
  • Vărsături.

Este insolația diferită la copii decât la adulți?

Temperatura corpului unui copil crește de trei până la cinci ori mai repede decât a unui adult. În comparație cu adulții, copiii au o suprafață mai mare în raport cu masa lor și de aceea absorb căldura mai repede. De asemenea, copiii pierd căldura mai lent din cauza unui mecanism de transpirație mai puțin dezvoltat și a volumului sanguin mai mic în comparație cu adulții.

► Citește și: Insolatia la copii: simptome, cauze și tratament

Care sunt diferențele dintre insolație, epuizare termică și febră?

Febra este răspunsul normal al organismului la infecții virale sau bacteriene.

Epuizarea termică este destul de gravă, însă, de obicei poate fi tratată în 30 de minute de la răcirea activă.

Insolația este periculoasă și poate duce la moarte. Dacă cineva are febră peste 40 de grade Celsius și/sau simptome mentale, cum ar fi confuzie și neclaritate, solicită imediat ajutor medical.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!