Sari la conținut

Intoxicatii la copii

Multe din lucrurile tinute in casa pot fi toxice pentru copii, de la substantele de curatat, pana la medicamente si cosmetice, de la produse pentru gradinarit pana la plante decorative. Daca acestea nu sunt tinute in locuri speciale, copii le pot inghiti, inhala sau manca sau isi pot contamina pielea cu ele.

Copiii mici risca in cea mai mare masura sa faca intoxicatii datorita curiozitatii lor naturale. Statistic, circa jumatate din intoxicatiile grave se produc la copii sub 6 ani, majoritatea aintre un an si patru ani.

Cu ce se poate intoxica copilul

- medicamente si mai ales cele sub forma de drajeuri.
- cosmetice, lac de unghii, parfumuri
- produse domestice sau substantele pentru lipit.
- agenti de inalbire, detergent de vase, produse pentru toaleta sau pentru desfundarea tevilor, substante pentru curatat mobila si alti produsi de curatare
- produse pentru dezghetare sau antigel
- terebentina, kerosen, gaz pentru brichete, diluanti pentru vopsele, solventi
- produse pentru gradinarit, in special insecticidele, produsele pentru combaterea daunatorilor si a buruienilor- baterii si naftalina - nu trebuie lasat nesupravegheat niciodatata un produs toxic.
- plantele decorative.

Prevenirea cea mai buna solutie

- citeste prospectul produsului, precautiile, folosirea corecta a acestuia, precum si instructiunile de prim ajutor in caz de intoxicatie cu substanta respectiva.
- tine produsele in recipientele originale.
- nu depozita niciodata produse toxice in recipiente pentru alimente
- eticheteaza cu etichete speciale produsele toxice si invata-le pe cel mic sa le recunoasca
- cumpara produse ce sunt depozitate in recipiente ce sunt special concepute pentru a nu putea fi deschise de catre copii
- alege produsele cu cel mai mic grad de toxicitate
- tine aceste produse in locuri unde copii nu pot ajunge si unde nu le pot vedea.
- foloseste materiale nontoxice

O categorie aparte de substante cu risc sunt alcoolul si medicamentele. In categoria alcool intra bauturile alcoolice si spirtul medicinal, iar la medicamente intra toate, inclusiv vitaminele si suplimentele nutritive, dar si aspirina care pare a fi un medicament des implicat in intoxicatiile copiilor.

O masura de protectie este sa nu iei medicamente in fata copilului. Acestora le place sa imite adultii, astfel incat pot ingera ceva toxic in incercarea de a fi cat mai asemanatori cu parintii lor. Este esential ca atunci cand copilul primeste medicamente acestea sa nu fie denumite niciodata "bomboane" sau "sirop bun" sau "papa bun".

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!