Sari la conținut

Intrarea la şcoală şi la grădiniţă în 2016 se face fără analize medicale

 Şi în 2016, la fel ca în 2015, intrarea în colectivitate, fie şcoală sau grădiniţă, se face fără analize medicale.

Părinţii trebuie să aducă însă un aviz epidemiologic, care arata ca copilul nu suferă de nicio boală transmisibilă vizibilă şi o adeverinţă medicală. Ambele se eliberează de către medicul de familie.

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Spre deosebire de anii anteriori, acum nu se mai pot cere analize bacteriologice, cum ar fi exudat faringian sau coprocultura decât de către medicul de familie, dacă suspectează o anumită boală. Altfel, pentru înscrierea în unităţile de învăţământ ele nu sunt obligatorii.

Ministerul Sănătăţii precizează că "prezenţa nazala şi/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic. Testele/analizele medicale pentru grădiniţă nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate aşa încât să dea indicaţii asupra unui pericol real la care sunt expuşi ceilalţi membri ai comunităţii şcolare în care intră respectivul copil. Efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz - administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecinţele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeşte antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenţi la antibiotice ce pot fi ulterior transmişi mai departe în comunitate". Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!