As fi interesata si de retete de dulceață pe care le-ati încercat.
Răspunsuri
buna.iata reteta de dulceata pe care eu am incercat-o. este delicioasa
- 1 kg. nectarine/piersici
- 800 g. zahar
- zeama de la 1 lamaie mica
Mod de preparare:
Se aleg nectarine/piersici coapte, dar tari, care se desprind usor de pe sambure. Se injumatatesc, se scot samburii si se taie in cubulete sau se dau prin masina, daca aveti o cantitate mai mare de pregatit si va doriti ca gemul sa aiba o consistenta fina. Se fierb intr-o cratita incapatoare, la foc mic, impreuna cu zeama de lamaie pentru cca. 10-15 minute, amestecandu-se in tot acest timp (pentru ca gemul sa nu se prinda de fundul cratitei)
Cand compozitia incepe sa scada se adauga zaharul si se mai lasa la fiert aprox. 30 de minute sau pana cand gemul devine lucios. Se pune in borcane uscate si incalzite si se leaga cu celofan sau se capseaza.
- 1 kg. nectarine/piersici
- 800 g. zahar
- zeama de la 1 lamaie mica
Mod de preparare:
Se aleg nectarine/piersici coapte, dar tari, care se desprind usor de pe sambure. Se injumatatesc, se scot samburii si se taie in cubulete sau se dau prin masina, daca aveti o cantitate mai mare de pregatit si va doriti ca gemul sa aiba o consistenta fina. Se fierb intr-o cratita incapatoare, la foc mic, impreuna cu zeama de lamaie pentru cca. 10-15 minute, amestecandu-se in tot acest timp (pentru ca gemul sa nu se prinda de fundul cratitei)
Cand compozitia incepe sa scada se adauga zaharul si se mai lasa la fiert aprox. 30 de minute sau pana cand gemul devine lucios. Se pune in borcane uscate si incalzite si se leaga cu celofan sau se capseaza.
Buna,
Noi am incercat anul acesta dulceata de caise si de mar ... topim prima data zaharul si dupa aceea adaugam fructele si le lasam sa fiarba pana sa leaga ... Inspre sfarsit , cand este aproape gata trebuie sa mesteci destul de des pentru ca se prinde ...
Daca o fierbi bine , nu este nevoie sa adaugi conservant sau Gel - fix .
Noi am incercat anul acesta dulceata de caise si de mar ... topim prima data zaharul si dupa aceea adaugam fructele si le lasam sa fiarba pana sa leaga ... Inspre sfarsit , cand este aproape gata trebuie sa mesteci destul de des pentru ca se prinde ...
Daca o fierbi bine , nu este nevoie sa adaugi conservant sau Gel - fix .
Am tot vazut dulceata din fructe de soc , am si mancat candva dar atunci nu m-a dat pe spate, insa am citit si despre beneficiile fructelor de soc si anul acesta m-am hotarat sa fac si eu. La aceasta dulceata practic a muncit toata familia, tata si Alex au cules fructele, dar munca de chinez ne-a revenit noua, adica mie si sotului. Si a fost munca nene nu gluma. Patru galetuse cu fructe de soc. 5 ore am ales bobitele coapte si negre de pe ciorchine, le-am spalat in mai multe ape, apoi am pus zahar peste ele si le-am fiert. Apoi a urmat pasarea lor, o parte printr-o strecuratoare, apoi prin masina de rosii, pentru ca altfel as fi pasat si acum la ele. :D Si in final a rezultat ceea ce se vede in poze, o dulceata extrem de fina, matasoara, de fapt consistenta seamana cu pasta de macese insa dupa parerea mea are o savoare si o finete aparte. Sau poate si pentru ca am muncit atat de mult la ea, a iesit atat de buna. In tot cazul eu cred ca a meritat toata munca de doua zile.
DULCEATA DE CAISE este o dulceata care se prepară extrem de usor. Dulceata de caise este foarte aromată şi se pregăteşte, de obicei, vara, atunci când este sezonul acestor fructe.
DULCEATA DE CAISE – Ingrediente:
Pentru a pregăti ce mai delicioasă DULCEATA DE CAISE ai nevoie de 4 kg kilograme de caise – fără sâmburi, şi de patru kilograme de zahăr.
● 4 kilograme de caise – fără sâmburi
● 4 kilograme de zahăr
DULCEATA DE CAISE – Ingrediente:
Pentru a pregăti ce mai delicioasă DULCEATA DE CAISE ai nevoie de 4 kg kilograme de caise – fără sâmburi, şi de patru kilograme de zahăr.
● 4 kilograme de caise – fără sâmburi
● 4 kilograme de zahăr
Caisele se spală bine şi se desfac pentru a scoate samburii afara. Caisele bine spălate se pun pe foc şi se lasă să fiarbă în suc propiu pentru o perioadă de aproximativ 45 de minute, timp în care se amestecă, cu o lingură de lemn, pentru a evita ca dulceata de caise să se prindă de partea de jos a vasului.
Îţi dai seama că dulceata de caise este gata atunci când întreaga compoziţie scade cu aproximativ două degete.
După ce caisele au scăzut se iau de pe foc, oala se acoperă cu un capac, iar compoziţia obţinuţă se lasă până a doua zi.
Îţi dai seama că dulceata de caise este gata atunci când întreaga compoziţie scade cu aproximativ două degete.
După ce caisele au scăzut se iau de pe foc, oala se acoperă cu un capac, iar compoziţia obţinuţă se lasă până a doua zi.
A doua zi, se pune oala din nou pe foc, se adaugă zahărul şi se lasă să fiarbă împreună zahărul timp de 60 de minute, până când dulceata de caise scade cu trei-patru degete. În tot acest timp se amestecă în oală cu o lingură curată de lemn, pentru a evita lipirea dulcetei de caise de recipient.
După ce dulceata a scăzut suficient, se ia oala de pe foc şi dulceata de caise obţinută se toarnă în borcane.
După ce ai turnat dulceaţa în borcane, asigură-te că ai infiletat bine capacele şi lasă dulceaţa de caise la răcit până a doua zi, după care o poţi depozita în cămară.
După ce dulceata a scăzut suficient, se ia oala de pe foc şi dulceata de caise obţinută se toarnă în borcane.
După ce ai turnat dulceaţa în borcane, asigură-te că ai infiletat bine capacele şi lasă dulceaţa de caise la răcit până a doua zi, după care o poţi depozita în cămară.
DULCEATA DE VISINE
4 kg de vişine curăţate de sâmburi
4 kg de zahăr
zeama de la 2 lămâi mari
Se curăţă vişinele de sâmburi. După ce avem vișinele spălate și curățate de sâmburi le punem într-o cratiță mare, adăugăm peste ele zahărul și lăsăm așa până a două zi .
Așezăm cratița pe foc mic și lăsăm să fiarbă având grijă să adunăm spuma care se formează la suprafață .
Amestecăm ușor, din când în când . Când nu se mai adună spumă adăugăm zeama de lămâie și mai lăsăm să fiarbă până în momentul în care picăturile de dulceață ,turnate pe o farfurie rece,nu mai curg .Avem grijă să probăm destul de des pentru că ne putem păcăli ușor și să lăsăm dulceața să fiarbă prea mult .Trebuie să-și păstreze culoarea roșu-închis.
Turnăm dulceața fierbinte în borcane spălate și sterilizate .Închidem capacele ermetic și lăsăm dulceața cu gură în jos, învelite în pătură ,până a două zi .
4 kg de vişine curăţate de sâmburi
4 kg de zahăr
zeama de la 2 lămâi mari
Se curăţă vişinele de sâmburi. După ce avem vișinele spălate și curățate de sâmburi le punem într-o cratiță mare, adăugăm peste ele zahărul și lăsăm așa până a două zi .
Așezăm cratița pe foc mic și lăsăm să fiarbă având grijă să adunăm spuma care se formează la suprafață .
Amestecăm ușor, din când în când . Când nu se mai adună spumă adăugăm zeama de lămâie și mai lăsăm să fiarbă până în momentul în care picăturile de dulceață ,turnate pe o farfurie rece,nu mai curg .Avem grijă să probăm destul de des pentru că ne putem păcăli ușor și să lăsăm dulceața să fiarbă prea mult .Trebuie să-și păstreze culoarea roșu-închis.
Turnăm dulceața fierbinte în borcane spălate și sterilizate .Închidem capacele ermetic și lăsăm dulceața cu gură în jos, învelite în pătură ,până a două zi .
dulceata de capsuni
Capsuni1 kg
Zahar1 kg
Apa200 ml
Lamaie0.5 buc sucul de la jumatate de lamaie
Capsunile se spala si se curata bine - se lasa la scurs de apa.
Intr-o cratita puneti la fiert apa.
Jumatatea de lamaie se scurge de suc.Cand incepe sa fiarba apa in cratita adaugati zaharul si sucul de lamaie, amestecati.
Lasati sa fiarba siropul pana se dizolva complet zaharul si mai lasati inca 10-15 minute sa fiarba si sa se lege.
Apoi adaugati capsunile, amestecati usor si lasati pana incep sa fiarba.
Cand fierb, lasati-le 5 minute la foc mic apoi stingeti focul si lasati dulceata sa se raceasca complet in cratita.
Dupa ce se raceste lucram mai departe cu ea - veti observa ca dupa racire fructele absorb zahar si sirop si devin putin mai confiate.
Strecurati dulceata printr-o sita, fructele le lasati deoparte, siropul il turnati inapoi in oala in care ati fiert dulceata.
Puneti acest sirop la fiert la foc mic pana obtineti consistenta dorita - stiti voi metoda cu picatura care sta bine pe o farfurie.
Dupa ce a fiert, adaugati fructele in sirop, lasati sa fiarba 5-10 minute incet.
Borcanele le spalati bine si le uscati la cuptor.
Apoi turnati dulceata in borcane si le infiletati bine.
Va ramane putin sirop, puteti sa-l conservati separat si faceti la iarna bauturi bio de fructe sau ornati ceva din dulciuri.
Capsuni1 kg
Zahar1 kg
Apa200 ml
Lamaie0.5 buc sucul de la jumatate de lamaie
Capsunile se spala si se curata bine - se lasa la scurs de apa.
Intr-o cratita puneti la fiert apa.
Jumatatea de lamaie se scurge de suc.Cand incepe sa fiarba apa in cratita adaugati zaharul si sucul de lamaie, amestecati.
Lasati sa fiarba siropul pana se dizolva complet zaharul si mai lasati inca 10-15 minute sa fiarba si sa se lege.
Apoi adaugati capsunile, amestecati usor si lasati pana incep sa fiarba.
Cand fierb, lasati-le 5 minute la foc mic apoi stingeti focul si lasati dulceata sa se raceasca complet in cratita.
Dupa ce se raceste lucram mai departe cu ea - veti observa ca dupa racire fructele absorb zahar si sirop si devin putin mai confiate.
Strecurati dulceata printr-o sita, fructele le lasati deoparte, siropul il turnati inapoi in oala in care ati fiert dulceata.
Puneti acest sirop la fiert la foc mic pana obtineti consistenta dorita - stiti voi metoda cu picatura care sta bine pe o farfurie.
Dupa ce a fiert, adaugati fructele in sirop, lasati sa fiarba 5-10 minute incet.
Borcanele le spalati bine si le uscati la cuptor.
Apoi turnati dulceata in borcane si le infiletati bine.
Va ramane putin sirop, puteti sa-l conservati separat si faceti la iarna bauturi bio de fructe sau ornati ceva din dulciuri.
Acum toamna sunt inebunita dupa retete cu dovleac. Il ador si celui mic ii plac retetele mele de duclciuri cu dovleac.
Ingrediente dulceata cu dovleac
1 kg pulpa curatata de dovleac
800 g zahar
1 lamaie (doar sucul)
100 ml apa
1 mar intreg, necuratat
6 pastai de cardamom
1 pastaie tonka
2-3 cm baton scortisoara
Mod de preparare
Taiem pulpa de dovleac in cubulete potrivit de mari si aproximativ de aceeasi dimensiune.Punem apa si zaharul intr-o oala, pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, adaugam cubuletele de dovleac, sucul de lamaie, marul intreg spalat si sters bine.Zdrobim pastaile de cardamom si extragem semintele. Curatam pastaia de tonka de cojita neagra si o taiem in doua, trei bucatale. Punem aromele intr-o sita mica inoxidabila si o introducem in dulceata.Lasam dulceata sa fiarba la foc mediu pentru circa 45 minute sau pana cand dovleacul este perfect fiert. Eliminam marul, cardamomul si tonka dupa care pasam dulceata cu un blender, pana cand obtinem o pasta omogena (puteti lasa si cateva bucatele intregi in dulceata, daca doriti).Punem din nou dulceata pe foc mic, pentru inca 15-20 minute. Amestecam din cand in cand in ea ca sa fim siguri ca nu se prinde.Turnam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, apoi le lasam pe masa din bucatarie, pana a doua zi.
Ingrediente dulceata cu dovleac
1 kg pulpa curatata de dovleac
800 g zahar
1 lamaie (doar sucul)
100 ml apa
1 mar intreg, necuratat
6 pastai de cardamom
1 pastaie tonka
2-3 cm baton scortisoara
Mod de preparare
Taiem pulpa de dovleac in cubulete potrivit de mari si aproximativ de aceeasi dimensiune.Punem apa si zaharul intr-o oala, pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, adaugam cubuletele de dovleac, sucul de lamaie, marul intreg spalat si sters bine.Zdrobim pastaile de cardamom si extragem semintele. Curatam pastaia de tonka de cojita neagra si o taiem in doua, trei bucatale. Punem aromele intr-o sita mica inoxidabila si o introducem in dulceata.Lasam dulceata sa fiarba la foc mediu pentru circa 45 minute sau pana cand dovleacul este perfect fiert. Eliminam marul, cardamomul si tonka dupa care pasam dulceata cu un blender, pana cand obtinem o pasta omogena (puteti lasa si cateva bucatele intregi in dulceata, daca doriti).Punem din nou dulceata pe foc mic, pentru inca 15-20 minute. Amestecam din cand in cand in ea ca sa fim siguri ca nu se prinde.Turnam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, apoi le lasam pe masa din bucatarie, pana a doua zi.
Dulceata de nuci verzi, o reteta traditional romaneasca, mai scumpa dar foarte buna
Ingrediente:
2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata.Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval.Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane.
Ingrediente:
2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata.Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval.Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane.
noi suntem innebuniti dupa dulceata de visine, ai nevoie de visine si zahar. Se spală vişinele, apoi se rup codiţele şi se scot sâmburii şi se pun pe o sită să se scurgă, după care se cântăresc. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr. Se pune într-o cratiţă special destinată preparării dulceţurilor un rând de vişine, o parte din zahăr, apoi iar vişine şi restul de zahăr. Se scutură puţin cratiţa pentru ca fructele să fie bine cuprinse de zahăr, apoi se lasă la rece câteva ceasuri, deşi ideal ar fi să fie lăsate peste noapte. A doua zi vişinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai puternic.
Din când în cand se mai scutură cratiţa. Pe măsură ce se formează spuma, se culege cu vârful unei linguri şi se pune deoparte. Dulceaţa trebuie să fiarbă repede pentru ca fructele să nu-şi schimbe culoarea. Către sfârşit, când dulceaţa de vişine începe să bolborosească, se ia o linguriţă de zeamă, se pune la rece, apoi se încearcă dacă este destul de legată. Dacă curge din linguriţă ca apa, nu este legată. Dar dacă zeama de dulceaţă este mai închegată, atunci dulceaţa de vişine este legată.
Dacă curge din linguriţă ca apa, nu este legată. Dar dacă zeama de dulceaţă este mai închegată, atunci dulceaţa de vişine este legată.Se lasă să se răcească în cratiţă, acoperită cu un şervet ud. Dacă dulceaţa mai lasă zeamă, se mai pune pe foc, până scade la loc. Apoi se verifică din nou, şi se lasă să se răcească. La final, dulceaţa de vişine obţinută se pune în borcane curate şi uscate, care se vor acoperi cu celofan şi se leagă.
daca vrei o dulceta mai rafinata poti incerca dulceata de soc, este dementiala. Ai nevoie de 1kg bobite de soc, 800 g zahar,1/2 lamaie Culegem soc copt bine. Alegem bobitele si le spalam f bine. Ca sa nu le zdrobim la spalat, le punem intr o strecuratoare si le scufundam intr o cratita cu apa. Schimbam apa de mai multe ori. Cand sunt spalate bine, le presaram cu 800g zahar si le lasam 24 de ore sa se odihneasca. a doua zi punem pe foc iute.
Cand sunt spalate bine, le presaram cu 800g zahar si le lasam 24 de ore sa se odihneasca. a doua zi punem pe foc iute. Cand s a format siropul si a dat intr un clocot, scoatem bobitele de soc, adaugam felii de lamaie si fierbem siropul pana se incheaga. Adaugam fructele si mai lasam 15 min foc iute. Lasam sa se raceasca si punem in borcane. e o dulceata excelenta pt clatite. Pofta buna
Gem de struguri, ai nevoie de 1kg de struguri negri, de preferat cu seminţe ,450g zahăr , sucul de la o lămâie.1. Se aşază strugurii într-o cratiţă mare şi se dau la foc mic, acoperiţi, cinci minute, până când încep să se înmoaie. Cu un zdrobitor de cartofi sau cu o furculiţă, se pasează strugurii. Se mai lasă pe foc 10 minute, amestecând şi pasând strugurii din când în când. Se aşază deasupra unui bol un filtru de ceai sau un ştergar de bucătărie, apoi se strecoară compoziţia de mai sus în bol. Se lasă să se scurgă cel puţin o oră sau, de preferat, peste noapte.
Cântăriţi sucul obţinut (ar trebui să fi obţinut aproximativ 600ml) şi turnaţi-l într-o cratiţă împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. Daţi la foc mare şi lăsaţi să fiarbă. Luaţi orice spumă care apare pe parcurs şi lăsaţi compoziţia să fiarbă până ce temperatura ajunge la 105º C (folosiţi un termometru pentru zahăr). Dacă nu aveţi unul, puneţi o farfurie mică în congelator timp de cinci minute, apoi turnaţi puţin sos fierbinte pe farfurie. După un minut, atingeţi sosul cu degetul; dacă gemul face vagi cute, înseamnă că este gata. Se toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate. Se va păstra închis până la trei lun
Dulceata de struguri: 1 kg struguri, 1 kg zahar, 200 ml apa,1 lingurita sare de lamaie.Mod de preparare - Dulceata de struguri
Speli strugurii, desprinzi boabele de ciorchine si le scoti semintele cu un ac, dar cu grija, sa nu se sparga boabele. Presari boabele curatate cu zaharul si le lasi asa pentru 2 ore.Dupa aceea torni 200 ml apa si le pui la fiert mai intai la foc moale, apoi la foc puternic.In timpul fierberii aduni spuma cu o lingura.
Cu 5 minute inainte sa iei dulceata de pe foc, adaugi o lingurita cu sare de lamaie, dizolvata in putina apa.
Aduni spuma pentru ultima oara, iei dulceata de pe foc si o lasi 8 ore sa se raceasca bine, iar boabele sa se imbibe cu sirop.
Dupa acest timp pui dulceata in borcane cu capace cu filet si o asezi in camara, la rece.
Speli strugurii, desprinzi boabele de ciorchine si le scoti semintele cu un ac, dar cu grija, sa nu se sparga boabele. Presari boabele curatate cu zaharul si le lasi asa pentru 2 ore.Dupa aceea torni 200 ml apa si le pui la fiert mai intai la foc moale, apoi la foc puternic.In timpul fierberii aduni spuma cu o lingura.
Cu 5 minute inainte sa iei dulceata de pe foc, adaugi o lingurita cu sare de lamaie, dizolvata in putina apa.
Aduni spuma pentru ultima oara, iei dulceata de pe foc si o lasi 8 ore sa se raceasca bine, iar boabele sa se imbibe cu sirop.
Dupa acest timp pui dulceata in borcane cu capace cu filet si o asezi in camara, la rece.
Draga mea, de curand am incercat dulceata de smochine ... este o bunatate, nu stiu cum se face, dar ma voi informa si o voi incerca ... Fetitei mele ii place dulceata de caise si dulceata de mere ... in rest nu prea. Anul asta am incercat si dulceata de struguri, foarte buna si de gogonele - super.
Trimite răspunsul la întrebare