Sari la conținut

care sunt simtomele bolii celiace ? si daca ai...

care sunt simtomele bolii celiace ? si daca ai , ce e de facut ?

Răspunsuri
Eeee...la asta nu ma mai pricep.
Stiu ca intoleranta la gluten este o problema serioasa. Uscarea tegumentelor cat si unele probleme digestive pot fi un semn de intrebare!
Hmmm....nu e acelasi lucru cu intoleranta la gluten?
Boala celiaca este o afectiune cronica, cauzata de consumul glutenului. Simptome :balonare abdominala, meteorism, scaun anormal, de obicei diarei.Ce este de facut? un consult la medic. se fac niste analize si teste.au sa se evite produsele cu gluten;au aparut destul de multe asttfel de produse in ultimul timp
Simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la alta. Exista peste 300 de simptome si orice parte a corpului poate fi afectata. Boala celiaca poate apare la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea fainoaselor), in adolescenta sau la adult. La pubertate sau in timpul adolescentei, nu este neobisnuit ca simptomele sa se atenueze sau sa dispara, insa asta nu inseamna ca boala s-a vindecat. De aceea, este necesar sa continui dieta fara gluten, toata viata.
La nou-nascut sau la copilul mic boala se manifesta mult mai tipic. Copilul prezinta adesea diaree cronica, este obosit, apatic si trist. Abdomenul lui este balonat, iar membrele par fragile. Frecvent, exista o intaziere de crestere in greutate si in inaltime. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, boala poate fi mai putin simptomatica, limitata doar la o inaltime mai mica, o intarziere de aparitie a pubertatii, o anemie feripriva cronica, aparitia de carii sau dureri articulare.
La adult, semnele bolii celiace pot fi diareea si o scadere in greutate ingrijoratoare. Mult mai adesea decat la copil, afectiunea poate fi doar mono-simptomatica (anemie feripriva sau osteoporoza) sau atipica (se poate manifesta cu crampe musculare, stomatita aftoasa, infertilitate, menstruatie neregulata sau avorturi repetate, tulburari afective, depresie, caderea inexplicabila a parului). Numarul si intensitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta.
Dermatita herpetiforma, forma cutanata de manifestare a bolii celiace, este o afectiune cronica caracterizata prin aparitia de vezicule pline de lichid pe suprafata pielii insotita de mancarimi.
De asemenea, poti sa ai boala celiaca fara sa ai deloc simptome. In plus, daca cineva din familia ta (mama, tata, o sora sau un frate) a fost diagnosticat cu aceasta afectiune, ar trebui sa te testezi chiar daca simptomele nu au aparut inca.
Nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura terapie este aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict fara gluten. Eliminand toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul tau se va vindeca, iar simptomele se vor imbunatati sau disparea.
Multe alimente nu contin in mod natural gluten: salata verde, fructele si legumele crude, felurile de mancare pe baza de legume, cartofi, orez, peste, carne, oua. Nu este necesara nici o schimbare in meniu sau in pregatirea preparatelor in acest caz. Trebuie doar avut grija ca acestea sa nu fie contaminate cu ingrediente care contin gluten sau prin contactul accidental cu astfel de ingrediente.
Preparatele al caror ingredient principal este graul (pastele, grisul de grau, pizza, painea) sunt usor de identificat si sunt strict interzise. Acestea trebuie inlocuite cu preparate care contin ingrediente alternative. De exemplu, spaghetele din grau se inlocuiesc cu spaghetele din orez sau din porumb, iar cuscusul din grau se inlocuieste cu cuscusul din mei sau quinoa.

Pentru alte retete, ingredientul principal nu este pe baza de gluten, insa acesta se poate regasi in preparat. In acest caz, se inlocuieste cu un echivalent fara gluten care are acelasi rol. De exemplu, pentru prajit peste se poate folosi faina de orez, iar pentru a ingrosa un sos sau pentru a pregati un fel de mancare sau o prajitura se poate utiliza faina de cartofi sau din amidon de porumb.
Buna. Singura terapie este aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict fara gluten. Eliminand toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul tau se va vindeca, iar simptomele se vor imbunatati sau disparea.
Nu este necesara nici o schimbare in meniu sau in pregatirea preparatelor in acest caz. Trebuie doar avut grija ca acestea sa nu fie contaminate cu ingrediente care contin gluten sau prin contactul accidental cu astfel de ingrediente.
Buna din cate stiu eu nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura terapie este aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict fara gluten. Eliminand toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul tau se va vindeca, iar simptomele se vor imbunatati sau disparea .Multe alimente nu contin in mod natural gluten: salata verde, fructele si legumele crude, felurile de mancare pe baza de legume, cartofi, orez, peste, carne, oua.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!