Ce este amarantul?
Răspunsuri
Intrebarile pe care le pui nu-si au deloc rostul pe site-ul acesta iar la o simpla cautare pe google sau intrun dictionar gasesti raspunsul la fiecare. Observ ca doamna care iti raspunde are raspunsurile pregatite si nici macar nu astepti sa-ti mai dea si altcineva raspuns ca deja l-ai si ales ca favorit. E urat sa faceti asa ceva doar pentru un premiu, aici ar trebuii sa gasim raspunsuri la intrebari si sa ajutam pe cat se poate alte mamici.
Stirul (speciile de amarant, de fapt) este o planta bogata in vitamine, in spedcial A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Valoarea nutritiva a amarantului este foarte ridicata, frunzele de Amaranthus cruentus de exemplu contin cu 25% mai multe proteine si mult mai multa lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia
Amarantul se poate introduce în alimentația diversificată după vârsta de 8 luni. Pentru că nu conține gluten, amarantul este foarte bine tolerat de bebeluși. Discuta cu pediatrul.! Nu am gustat niciodata, copilului nu i am dat asa ceva
Amarantul (stirul) este denumita si “planta viitorului” din mai multe motive: recoltarea este usoara, creste rapid, produce multe fructe si seminte deci are o recolta bogata si este toleranta in medii aride. Amaranth-ul are un gust asemanator cu nuca, o aroma usor picanta si textura gelatinoasa. Este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale ca fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale.Chinezii il foloseau pentru a vindeca infectiile si migrenele.
este o planta bogata in vitamine, in spedcial A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Valoarea nutritiva a amarantului este foarte ridicata, frunzele de Amaranthus cruentus de exemplu contin cu 25% mai multe proteine si mult mai multa lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia
Amarantul este o planta considerata cereala si are peste 50 de specii. Se pare ca la noi in tara este utilizata de foarte mult timp, planta fiind numita stir (o planta foarte des intalnita, subestimata si considerata buruiana). Amarantul este o planta utilizata foarte des, in trecutul indepartat, de catre azteci, datorita continutului ridicat de proteine, magneziu si fibre. Aztecii celebrau zeii realizandu-le statui din boabe de amarant si miere iar la finalul sarbatorii statuia era rupta in bucatele, in asa fel incat fiecare persoana sa manance din zeitate.
Descriere: planta perena, considerata pseudo-cereala, la fel ca si quinoa. Se folosesc atat frunzele, care un gust de spanac, cat si boabele. Se foloseste la: mancaruri, inlocuind orezul, in deserturi dar si gustari cu iaurt si cereale. Beneficii: amarantul este benefic in actiunile cardio vasculare, ajuta digestia datorita continutului bogat de fibre, nu are gluten si poate fi consumat de diabetici sau de persoane cu intoleranta la gluten.
Atentie la: nu se cunosc efecte adverse dar este indicat ca boabele de amarant sa fie lasate la inmuiat peste noapte, daca se consuman cu iaurturi sau in lapte. Boabele necoapte sau nepreparate sunt greu de digerat si trebuie sa consumati lichide.Amarantul este o planta utilizata foarte des, in trecutul indepartat, de catre azteci, datorita continutului ridicat de proteine, magneziu si fibre
Cum se foloseste: in Asia, locuitorii folosesc frunzele de amarant amestecate cu diverse condimente, prajite sau in supe. In insule exotice, precum Trinidad sau Jamaica, frunzele sunt amestecate cu ceapa, usturoi si rosii si pregatite la tigaie. In cazul deserturilor, boabele de amarant pot fi lasate in apa, sa se umfle, pot fi fierte sau preparate in tigaie, ca si popcornul. Amestecate cu miere se transforma in batoane delicioase si nutritive. Pentru a prepara paine sau produse de patiserie, boabele de amarant sunt rajnite si transformate in faina.
Amarantul este supranumit si “floarea nemuritoare si a frumusetii vesnice”. Denumirea de amarant provine din limba greaca unde “amaranthos” inseamna “cel care nu se va vesteji”, in trecut fiind considerat o planta sacra, un simbol al nemuririi.Consumul regulat de amarant poate aduce beneficii persoanelor cu boli cardiovasculare, reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si previne dezechilibrele metabolismului de calciu și fier. Chinezii foloseau amarantul pentru a vindeca infectiile si migrenele.
Amarantul reprezinta o foarte buna sursa de proteine. Comparativ cu alte cereale, amarantul este surprinzator de bogat in aminoacizi, in special lizina. Amarantul este bogat in fibre, vitamina A, E, B , D, minerale ca fier, zinc. fosfor, magneziu, mangan dar si calciu. Are un continut redus de sodiu si nu contine grasimi saturate.Spalati foarte bine amarantul in mai multe jeturi de apa, dupa care lasati-l la inmuiat pentru aproximativ o ora (puteti la fel de bine sa il lasati si peste noapte).
Scurgeti amarantul si puneti-l la fiert in apa cu sare intr-o craticioara antiaderenta. Proportia de amarant apa trebuie sa fie la fel ca si cea de la orez, adica de 1:3. Cand apa incepe sa clocoteasca acoperiti cu capac si lasati-l la fiert la foc mic, pentru aproximativ 20- 25 de minute (sau pana cand apa scade si amarantul este fiert). Nu uitati ca trebuie amestecat din cand in cand pentru a nu se forma cocoloase. Opriti focul si mai lasati-l pentru inca 5 minute acoperit cu capac.
Trimite răspunsul la întrebare