Sari la conținut
Răspunsuri
Andivele sunt niste legume cu o aroma deosebita, cu un gust usor amarui, putine calorii si valoare nutritiva mare. Andiva mai este cunoscuta sub numele de "Cicoare de Bruxelles"si are un continut bogat in saruri minerale, vitamine , magneziu si fosfor. Mie imi place la nebunie salata de andive pe care o prepar su sare, piper , ulei de masline zeama de lamaie sau otet de miere.
Andiva (Cichorium intybus) se mai numeşte cicoare de vară, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare de grădină. Franţa este cel mai mare producător al aceste “salate” cunoscută pentru calităţile sale tonice şi diuretice. Andiva se regăseşte de regulă în salate sau gătită la cuptor, iubeşte brânzeturile, maioneza şi asocierea cu mezeluri rafinate cum ar fi varietăţile de jambon, în special cele crude. Atenţie însă la gustul său amar. Când se foloseşte gătită, se fierbe în două ape dintre care prima se aruncă. Când se foloseşte crudă, nu se spală: se îndepărtează doar frunzele exterioare şi se stropeşte cu lămâie
Of, hai mamica, asta cauta pe google! Daca ai curiozitati legate ne copii, de nastere, se crestere, intrebari nelamuriri, dar nu prostioare! Serios! Mamicile de mai sus ti-au pus raspunsuri de pe net, nu despre asta este acest forum! Nu am nimic personal cu tine, dar nu este corect si nici normal sa umpli forumul cu intrebari care nu isi au rostul.
Andiva se regăseşte de regulă în salate sau gătită la cuptor, iubeşte brânzeturile, maioneza şi asocierea cu mezeluri rafinate cum ar fi varietăţile de jambon, în special cele crude. Atenţie însă la gustul său amar. Când se foloseşte gătită, se fierbe în două ape dintre care prima se aruncă.
Andivele sunt niste legume cu o aroma deosebita, cu un gust usor amarui, putine calorii si valoare nutritiva mare. Andiva mai este cunoscuta sub numele de "Cicoare de Bruxelles"si are un continut bogat in saruri minerale, vitamine , magneziu si fosfor. Mie imi place la nebunie salata de andive pe care o prepar su sare, piper , ulei de masline zeama de lamaie sau otet de miere.
Andivele sunt niste legume cu o aroma deosebita, cu un gust usor amarui, putine calorii si valoare nutritiva mare. Andiva (Cichorium intybus) se mai numeşte cicoare de vară, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare de grădină. Franţa este cel mai mare producător al aceste “salate” cunoscută pentru calităţile sale tonice şi diuretice. Andiva se regăseşte de regulă în salate sau gătită la cuptor, iubeşte brânzeturile, maioneza şi asocierea cu mezeluri rafinate cum ar fi varietăţile de jambon, în special cele crude. Atenţie însă la gustul său amar.
Inainte de a o gati, aceasta leguma trebuie curatata si spalata. Scoate frunzele inchise la culoare sau patate si sterge-i varful cu un prosop usor umed. Nu o taia decat inainte de a o servi, pentru ca isi schimba repede culoarea. Taie-i capul pe diagonala si apoi taie felii, pana cand vei ajunge la cele mai mici frunze din mijloc. La ele ar trebui sa te opresti si sa le arunci. Insa pentru a ajunge la ele, va trebui sa scoti frunzele, una cate una, pana ajungi la frunzele mici din centru, pe care ar trebui sa le indepartezi de tot. Taie, de asemenea, si radacina

Aroma se schimba atunci cand andivele sunt gatite: prin fierbere, prajire sau coacere gustul devine altul decat cel crud.Andivele pot fi adaugate in salate, dar si in supe sau tocanite. De asemenea pot fi umplute cu diferite umpluturi pe baza de branza, caviar, fructe de mare sau sosuri elegante. Atunci cand le adaugi cand pregatesti supe-crema de legume sau de carne, andivele lasa o aroma speciala in respectiva supa.

Cel mai des pot fi intalnite in salate in care se adauga si dressing-uri pe baza de otet si ulei, insa de multe ori se servesc stropite cu zeama de lamaie. Se pot adauga in salata si maioneza sau smantana, precum si alte legume: laptuca, rucola sau ridichi. Se combina foarte bine cu mere, sunca, branza albastra, unt, smantana, jambon, lamaie, ciuperci, pere, portocale, branza Roquefort, somon afumat, nuci, fasole alba, smochine, sfecla, mandarine, cimbru etc.


Pentru a obtine andive glazurate, poti taia cateva andive in jumatate, sa le cureti si speli bine si apoi sa le asezi intr-o tigaie impreuna cu o ceapa si sunca si sa le lasi pana se inmoaie. Scoate-le si apasa-le astfel incat sa curga si sosul din ele, apoi aseaza-le langa alte legume sau carne si toarna deasupra sosul obtinut si da mancarea la cuptor pentru cateva minute .


Andive cu sos. Daca vrei sa faci andive cu sos, taie 4-5 andive in bucati, curata-le si spala-le, iar dupa ce s-au uscat adauga-le intr-o tigaie, impreuna cu ceapa, sunca cu putin unt, acopera tigaia cu un capac si lasa-le sa se gateasca pana se inmoaie. Scoate apoi sunca si ceapa si toarna deasupra andivelor putin zahar, sare si piper pentru a obtine un sos, in care sa le lasi sa firaba putin.




Andive cu carne. In cazul in care ti-e pofta de andive cu carne, taie cateva andive in jumatate, asezoneaza-le cu putin piper, nucsoara si sare si apoi leaga-le la loc. Intr-o tigaie pune deasupra andivelor putina sunca sau carne de vita taiata felii, doua cepe, doi morcovi, un varf de condimente si ierburi aromatice. Amesteca-le cu putina supa sau zeama de carne, si lasa-le sa stea pentru 3 ore. Scoate-le apoi si scurge-le printr-un material si aseaza-le pe farfurie.




Andivele in gustari. Daca vrei sa obtii niste gustari deosebite, seveste-le impreuna cu crema de branza, salata de crab sau un mousse de avocado, obtinut din fruct de avocado facut piure, amestecat cu suc de lamaie sare, piper si tarhon. In salatele cu andive merge foarte bine sa adaugi nuci. Prajeste sau pune la copt andivele in unt sau inveleste-le in bucati de jambon. Deasupra pune un sos Bechamel si da-le la cuptor, vei obtine un fel de mancare delicios.
Daca nu stii ce sa pui langa carnea de vita sau peste, atunci nu uita de andive, pe care le poti coace, fierbe sau praji pentru a obtine o aroma deosebita.


Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!