Ce este hrisca?
Răspunsuri
Hrişca este recomandată să se consume cu regularitate şi dacă sunteţi sănătoşi, însă are rezultate foarte bune în tratarea anumitor afecţiuni, precum diabetul zaharat, ateroscleroza, bolile hepatice şi de inimă, hipertensiunea arterială, diverse edeme, anemie şi depresie. 80% din masa fructelor de hrişcă este reprezentată de amidon, iar proteinele se află într-un raport de aproximativ 18%. Conţinutul de minerale, fier, zinc, magneziu, calciu sau seleniu este la fel de ridicat, dar un rol deosebit îl au compuşii cu valoare antioxidantă, precum rutinul sau taninurile. Hrănitoare, aromate şi gustoase, uşor dulcegi, seminţele de hrişcă reprezintă un aliment de bază în bucătăria mai multor popoare. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente. Foarte important! Hrişca nu conţine gluten, aşa că ea poate fi consumată şi de persoanele care au intoleranţă la gluten.
Semintele ei sunt intrebuintate in alimentatia oamenilor sub forma de crupe sau sub forma de diferite preparate din faina . sunt recomandate pentru alimentatia bebelusilor dupa 8-9 luni. are proprietati nutritionale exceptionale. hrisca este mai cunoscuta celor care prezinta intoleranta la gluten, fiind numita si "graul fara gluten"..
Hrisca aduce beneficii reale pentru sanatate, este energizanta si hranitoare, o foarte buna alternativă pentru retetele cu orez sau cartofi. Hrisca este foarte mult folosita in tarile nordice, in Rusia, Ukraina, Polonia unde joaca un rol important in bucataria traditionala. In Romania gasim hrisca la orice magazin naturist, fiind mai cunoscuta in special printre persoanele preocupate de alimentatia diversificata si de un stil de viata sanatos. Hrisca poate fi consumata de persoanele care sufera de boala celiaca si poate fi un substitut bun pentru grâu, ovăz, secară şi orz intr-o dieta fara gluten. Puteti pregati variate retete cu hrisca in aceasi maniera in care gatiti orezul sau cartofii (hrisca cu lapte, pilaf cu hrisca si legume, ciroba de rosii cu hrisca, budinca, etc.).
Hrisca nu contine gluten asa ca este recomandata persoanelor care au intoleranta la gluten, sunt sensibile la grau sau care doresc sa evite glutenul. Se considera in mod gresit ca hrisca este o cereala pentru ca, de fapt, este samanta unui fruct din aceasi familie cu rubarba si macrisul. Hrisca consumata de cateva ori pe saptamana ajuta la scaderea colesterolului si stabilizeaza glicemia.Alegand sa mancam hrisca reducem riscul dezvoltarii de pietre/nisip la vezica biliara si riscul aparitiei bolilor cardiace sau al dezvoltarii cancerului de san.
Hrisca este benefica pentru sistemul cardiovascular. Studiile arata ca daca alegem sa strecuram si hrisca printre alimentele noastre preferate reducem implicit riscul de a dezvolta valori crescute ale colesterolului şi ale presiunii arteriale. Cand cercetatorii au testat nivelul lipidelor din sange pentru 805 de chinezi Yi, aceştia au constatat că alimentatia ce contine si hrisca este direct relationata cu scaderea colesterolului LDL (nociv pentru sanatate si care poate conduce catre boli cardiovasculare) şi cu un raport mare de colesterol total HDL benefic.
Hrisca are un continut bogat de antioxidanti puternici, vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, zinc si potasiu. Hrisca este foarte bogata si in fibre insolubile, mangan si magneziu. Magneziul relaxeaza vasele de sange, imbunatateste circulatia sangelui si livrareaza nutrienţi în timp ce scade tensiunea arteriala (ombinaţia perfectă pentru un sistem cardiovascular sanatos)
Hrisca contine multi antioxidanti atat de benefici pentru organism precum vitamina E, tocotrienolul, seleniul, acidul felonic si acidul fitic. Efectele benefice aduse de hrisca se datoreaza in mare parte si abundentei de flavonoizi (quercitina si rutina). Flavonoidele (flavonoizii) sunt fitonutrienti care protejează împotriva bolilor prin extinderea acţiunii vitaminei C şi a celorlalti antioxidanti. Proteina din hrisca este o proteină de înaltă calitate care conţine opt aminoacizi esentiali, inclusiv lizina.
Cel mai simplu mod de a consuma hrisca este sa o fierbem cu apa si sa adaugam lapte si o lingura de miere de albine sau dulceata, ca in cazul orezului cu lapte. Cum gatim hrisca: cu legume in aceeasi maniera in care gatim de obicei pilaful de orez.Adaugati faina de hrisca in aluatul pentru pizza sau prajituri de casa. In Statele Unite este o adevarata moda a clatitelor din hrisca, un adevarat deliciu, in special pentru cei alergici la grau. Pentru ca nu contine gluten, faina de hrisca este adeseori amestecata cu faina de grau pentru aluaturile delicioase de prajituri, briose, pizza.
Adaugati hrisca in supe si cirobe (inca de la inceput, odata cu morcovii si ceapa) pentru a le oferi acestora o textura cremoasa si o aroma delicioasa.
Ingrediente pentru reteta de tocanita cu hrisca: 200 gr de hrişcă; 200 gr de piept de pui; 1 ardei gras; 1 ceapă mare; 100 gr de ciuperci proaspete; 1 morcov; 2 roşii; cimbru; dafin; piper; 1 nucă de unt; ulei de măsline.
Dupa ce alegeti hrisca si o clatiti in cateva ape o scurgeti si o puteti rumeni putin la tigaie inainte de a o pune la fiert (capata un gust delicios). La o masura de hrisca se pun doua masuri de apa si putina sare. Se fierbe mai mult de o jumatate de ora, pana absoarbe toata apa. Adaugati putin unt dupa ce a fiert pentru un plus de savoare.
Ingrediente pentru reteta de tocanita cu hrisca: 200 gr de hrişcă; 200 gr de piept de pui; 1 ardei gras; 1 ceapă mare; 100 gr de ciuperci proaspete; 1 morcov; 2 roşii; cimbru; dafin; piper; 1 nucă de unt; ulei de măsline.
Dupa ce alegeti hrisca si o clatiti in cateva ape o scurgeti si o puteti rumeni putin la tigaie inainte de a o pune la fiert (capata un gust delicios). La o masura de hrisca se pun doua masuri de apa si putina sare. Se fierbe mai mult de o jumatate de ora, pana absoarbe toata apa. Adaugati putin unt dupa ce a fiert pentru un plus de savoare.
Cum gatim tocanita cu hrisca: caliti ceapa cu ulei de masline; adaugati morcov dat pe razatoare si ardei gras tocat marunt, apoi rosii tocate marunt, sare, piper si cateva frunze de dafin. Dupa 10 minute de fierbere adugati piept de pui taiat cubulete si ciuperci si lasati la fiert inca 20 minute. Inainte de a inchide focul adaugati hrisca prefiarta si amestecati usor. Lasati cratita pe aragaz cateva minute ca sa se intrepatrunda gusturile. Decorati cu cimbru.
Reteta de budinca de hrisca: 100 gr hrisca fiarta; 200 ml lapte vegetal (lapte de migdale, orez, soia); 1 banana; 2 curmale sau smochine; seminte crude (de care aveti: de in, de floarea soarelui, de dovleac). Toate ingredientele de pun la blender si de mixeaza pana capata consistenta unei budinci. Asezata pe blat de biscuiti digestivi din faina integrala, budinca poate forma o tarta sanatoasa!
Trimite răspunsul la întrebare