Ce este incompatibilitatea feto-maternala?
Răspunsuri
Incompatibilitatea feto-materna, este incompatibilitatea dintre Rh-ul mamei si cel al fatului. Asa cum a scris si mamica de mai sus, exista anumite riscuri daca apare acesta diferenta de RH, insa trebuie retinut ca aceste riscuri sunt doar potentiale si nu patologice. Din cate stiu, exista solutii pentru acesta incompatibilitate sa nu puna in pericol viata mamei sau a fatului.
tare patologica rezultata din prezenta la nivelul hematiilor fatului a unor antigeni inexistenti la mama. Unele dintre aces-te globule rosii tree In sangele mamei, unde se vor produce anticorpi circulanti, capabili apoi sa traverseze placenta si sa distruga hematiile fatului care contin antigenii respectivi. Acesti antigeni apartin aproape totdeauna sistemul Rhesus (factor Rhesus). Din conflictui dintre hematiile purtatoare de factor Rh (Rh+) si anticorpii serici anti-Rh materni rezulta oala hemoli-tica a nou-nascutului si, uneori, moartea fatului in utero (izo-imunizare). Prevenirea i. f. este posibila prin injectarea la mama de gamaglobuline anti-Rh, care vor distruge hematiile fetale ajunse In sangele matern. Pentru evaluarea riscului de i. fm. se dozeaza anticorpii anti-Rh materni. I. f. datorate anti-genilor eritrocitari din sistemul ABO (grupe sanguine) sunt destui de frecvente, dar incomparabil mai putin grave. Ele pot antrena, totusi, un icter neonatal. 1. f. care privesc antigenii leucocitari sunt rare si pot provoca o neutropenie usoara sau moderata a nou-nascutului.
in Incompatibilitatea feto-materna intervine Importanta factorului Rh intervine in cursul sarcinii:- daca mama si tatal sunt amandoi Rh(+), copilul este si el Rh(+) si totul merge bine - daca si mama si tatal sunt Rh(-), copilul va fi de asemenea Rh(-) si de asemenea nu se intampla nimic
- daca mama este Rh(+) si tatal Rh(-), copilul are o sansa din trei sa fie Rh(-) ca tatal lui, dar cum sangele Iui nu se afla in contact cu cel al mamei, acest lucru nu are importanta
- daca mama este Rh(-) si tatal Rh(+), exista riscul incompatibilitatii feto-materne; ea apare cand copilul este Rh(+) ca tatal sau, ceea ce este posibil in doua treimi din cazuri.
- daca mama este Rh(+) si tatal Rh(-), copilul are o sansa din trei sa fie Rh(-) ca tatal lui, dar cum sangele Iui nu se afla in contact cu cel al mamei, acest lucru nu are importanta
- daca mama este Rh(-) si tatal Rh(+), exista riscul incompatibilitatii feto-materne; ea apare cand copilul este Rh(+) ca tatal sau, ceea ce este posibil in doua treimi din cazuri.
In acest caz special, al mamei Rh(-) si copilului Rh(+), care se intalneste la 15% din populatie, nu se petrece nici un accident in cursul primei sarcini. Totusi, cateva globule rosii ale fatului Rh(+) trec in sistemul circulator al mamei in cursul remanierilor placentare care au loc pe la 4 luni si jumatate, si mai ales in momentul desprinderii placentei la nastere. In acel moment, aglutinogenul D purtat de globulele rosii ale copilului Rh(+) provoaca in sangele mamei formarea de aglutinine anti-D. Acest lucru nu are nici o consecinta asupra sanatatii mamei.
Problema apare la a doua sarcina, cu un nou copil Rh(+). In cursul acestei a doua sarcini, globulele rosii ale fatului Rh(+) trec din nou in circulatia materna, determinand cresterea nivelului de aglutinine anti-D. Acestea traverseaza placenta si se fixeaza pe globulele rosii ale fatului, provocand alterarea lor. Fenomenul descris sta la originea bolii hemolitice a nou-nascutului. Ea se manifesta printr-o anemie severa si prin leziuni grave ale ficatului si splinei, care determina moartea fatului, sau a nou-nascutului.
Incompatibilitatea feto-materna, este incompatibilitatea dintre Rh-ul mamei si cel al fatului. Acesti antigeni apartin aproape totdeauna sistemul Rhesus (factor Rhesus). Din conflictui dintre hematiile purtatoare de factor Rh (Rh+) si anticorpii serici anti-Rh materni rezulta oala hemoli-tica a nou-nascutului si, uneori, moartea fatului in utero (izo-imunizare). Prevenirea i. f. este posibila prin injectarea la mama de gamaglobuline anti-Rh, care vor distruge hematiile fetale ajunse In sangele matern
Trimite răspunsul la întrebare