Sari la conținut

CE ESTE MUCUSUL CERVICAL SI CAND ESTE ELIMINAT?

CE ESTE MUCUSUL CERVICAL SI CAND ESTE ELIMINAT?

Răspunsuri
NU stiu sigur daca mucusul cervical este acelasi lucru cu dopul gelatinos care il poti / sau nu elimina inainte de nastere insa mucusul cervical îţi poate spune în proporţie de aproximativ 90% care sunt perioadele fertile şi infertile ale ciclului lunar.
Daca vrei sa ramai insarcinata sau sa eviti o sarcina te poti ajuta de prezenta mucusului cervical.
Buna, Dopul de mucus este o concentratie de mucus depozitata la deschiderea canalului cervical care previne penetrarea bacteriilor si agentilor patogeni in uter in perioada de sarcina.In timpul sarcinii, mucusul are un aspect translucid, deloc diferit de secretiile vaginale normale ale oricarei femei. Cu toate acestea, pe masura subtierii canalului cervical si eliminarii de sange, pe dopul de mucus se va depozita putin sange.
Pe masura largirii cervixului, femeia insarcinata va pierde acest dop, de-o data, sau treptat prin repetate scurgeri (putin sangeroase) de mucus. Toate acestea au loc de regula cu doua saptamani inaintea de nasterea bebelusului. Pierderea dopului de mucus nu va fi confundata cu sangerarile ce au loc chiar inaintea inceperii nasterii. Sangerarile dinaintea inceputului travaliului difera mult, in timpul lor se elimina o cantitate mai mare de sange fara sa se elimine mucus (sau se elimina mucus intr-o cantitate infima).
Este secretia colului uterin. Colul uterin este o formatiune musculara circulara care inchide uterul in partea lui de jos. Este strabatut de un canal care face legatura intre uter si vagin. Acest canal este de obicei foarte ingust, strans de catre acest muschi pentru a proteja cavitatea uterina. Cand insa trebuie sa permita eliminarea sangelui vaginal sau trecerea spermatozoizilor colul uterin este mai relaxat si canalul din mijlocul lui e usor mai deschis. La nastere colul uterin se dilata foarte mult pentru a ajuta la expulzia fatului. Apoi se aduna din nou.

Mucusul cervical e secretat de epiteliul care-l tapeteaza. Secretia variaza in consistenta odata cu fazele ciclului menstrual deoarece este responsabila de buna functionare a colului uterin. Imediat dupa incetarea menstruatiei, urmeaza cateva zile in care parca scurgerile vaginale lipsesc.

Asta e din cauza ca mucusul cervical devine mai vascos si se acumuleaza pe canal in scopul de a proteja interiorul uterului de microbii care pot veni din vagin. Astfel pentru o vreme secretia vaginala pare sa fie absenta. Apoi incepe sa se elimine si se mentine vascoasa pana in preajma ovulatiei.

La ovulatie, adica in perioada fertila, mucusul cervical devine mai lichid pentru a favoriza trecerea spermatozoizilor. De asemenea el este mai putin acid iar colul uterin este usor dilatat. Dupa ce perioada ovulatiei a incetat mucusul redevine treptat vascos in asteptarea unei noi menstruatii. La menstruatie, colul uterin se relaxeaza si se dilata pentru a lasa sangele si mucoasa uterina lichefiata sa paraseasca usor corpul. Dupa aceasta ciclul se reia.
Majoritatea femeilor sunt conştiente de prezenţa mucusului cervical încă de la pubertate. Ar trebui să ştii cât mai multe despre mucusul cervical, deoarece îți poate spune multe despre perioada fertilă de sarcină. Dacă vrei să-ţi creşti şansele de a rămâne însărcinată, sau, din contră, să eviţi o sarcină nedorită, mucusul cervical îţi poate spune în proporţie de aproximativ 98,5% care sunt perioadele fertile şi infertile ale ciclului lunar
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!