Sari la conținut

Ce faci atunci cand copilul tau este foarte...

Ce faci atunci cand copilul tau este foarte incapatanat?

Răspunsuri
Aschia nu sare departe de trunchi, asa ca sunt sanse mari ca firea incapatanata sa fie mostenita de la membrii familiei. Ca parinte, ai o influenta majora asupra copilului tau, asadar comportamentul tau trebuie sa se imbunatateasca simtitor.

De cate ori nu ti s-a intampla sa te certi cu partenerul in fata copilului? Cat timp ai pierdut negociind cine spala vasele, duce gunoiul sau scoate cainele la plimbare? Toate acestea sunt observate de cel mic si intelese ca fiind modul normal de a actiona. Revizuieste-ti comportamentul, invata sa fii mai tolerant, pentru a constitui un exemplu pentru copilul tau.

Lasa-l pe copil sa isi expuna punctul de vedere

De cele mai multe ori, simplul fapt ca iti asculti copilul reuseste sa faca minuni. Persoanele incapatanate tin cu tot dinadinsul sa isi expuna punctul de vedere; acelasi lucru se intampla si cu prichindelul tau.

Chiar daca este doar un copil, acesta simte nevoia sa fie respectat. Incearca sa gasesti o intelegere de mijloc, astfel incat sa ii dai senzatia ca nimeni nu pierde in aceasta situatie. Va aprecia posibilitatea de a negocia ceea ce isi doreste si se va simti mult mai bine atunci cand va reusi sa isi indeplineasca dorintele, chiar daca doar pe jumatate.

Sunt insa situatii in care compromisurile nu mai au loc, pentru ca tot parintii stiu mai bine ce anume trebuie sa faca. In cazul acesta, ai totusi datoria sa il asculti pe copilul tau. Chiar daca raspunsul va ramane tot “nu”, de multe ori vei observa ca pentru cel mic nici nu mai conteaza ce spui tu; acesta vrea pur si simplu sa fie ascultat si te va trage de maneca pana cand va avea parte de ate
Invata-l sa cedeze

Majoritatea parintilor ii invata pe copiii lor faptul ca este mai bine sa cedeze un lucru in favoarea altcuiva, in loc sa il pastreze pentru sine. Intentia este laudabila si il va determina pe cel mic sa devina o persoana generoasa. Atentie insa! Aceeasi regula de bun-simt poate da nastere unor frustrari; copilul tau se poate simti mereu pe al doilea plan; de asemenea, acestal poate intelege ca este bine sa fii mereu pe locul doi.
Important este ca cel mic sa stie ca exista consecinte pentru orice. In acest mod, va putea cantari o situatie pe indelete si va lua decizia cea mea buna. De exemplu, daca acesta refuza sa isi imparta jucariile cu altcineva, subliniaza-i ca, daca nu este generos, atunci prietenul de joaca va proceda in acelasi fel. Daca insa vor face jucarii , atunci amandoi se vor juca pe rand cu toate obiectele.
Trateaza-l pe copilul cel incapatanat ca pe orice alt copil
Unele zile pot deveni adevarate teste de rezistenta atunci cand te confrunti cu incapatanarea copilului tau. Daca nimic nu pare sa dea roade, apeleaza la doua solutii extreme:
Ofera-i iluzia alegerii; de exemplu, daca micutul nu poate sa doarma dupa-amiaza, spune-i ca nu este obligat sa adoarma, insa trebuie sa stea in acel interval de timp in pat. Vei observa ca se va plictisi repede de rasfaturi si va adormi imediat. Ii oferi insa iluzia ca poate proceda asa cum isi doreste.
Lasa-l sa faca ceea ce isi doreste, in anumite limite. Daca vrea sa se joace cu pasta de dinti, foarte bine, atata timp cat se si spala pe dinti. In felul acesta veti putea ajunge la o intelegere mult mai repede si vei fi scutit de batai de cap.
Tine minte insa ca toata aceasta incapatanare se va transforma, atunci cand copilul va deveni mai matur, in putere de decizie. Atfel, vei fi multumit sa observi cum copilul tau a devenit o persoana independenta, capabila sa se s
Depinde de varsta copilului. La cel mic, care 1 an si 3 luni rad de ma prapadesc. Si daca e nevoie il iau pe sus si il tentez cu altceva.
La cel mai mare, de 3 ani lucrurile se complica. Insist ca nu se poate si argumentez de ce. Il las sa se calmeze singur. Incerc sa il tentez cu ceva sa faca lucrul respectiv sau cu o recompensa dupa. Daca nu este f important, cedez.
Acum, cu cel mai mare am probleme mari cu baia. Intai ca nu vrea sa faca, desi inainte asta era cea mai mare distractie a zilei. Apoi, ca nu mai vrea sa iasa din apa.
Mi se pare ca incapatanarea vine si din faptul ca in permanenta se trage de ei intr-o directie sau alta: acum te speli pe maini, acum citesti o poveste, acum faci baie, acum mergi afara. Daca am reusi cumva sa le creem impresia de mai mare libertate cred ca ar fi mai receptivi.
Daca este mic, sub 2 ani, merge distragerea atentiei. Daca are vreo 3-4 ani trebuie sa duci munca de lamurire, nu gluma. Trebuie sa explici de ce, pe limba lui, sa ai argumente bine puse la punct si...pe alocuri cate o "mituire" :), dar nu foarte des.
Ei sunt niste omuleti mici dar vor tratati ca niste adulti, perfect de acord pana la un punct cand vor sa obtina anumite avantaje si sa fie tratati ca niste copii. Incapatanarea in sine nu se trateaza, se modeleaza in cel mai bun caz dar e multa munca si nevoie de un car de rabdare. Cu cat o sa incercam sa ne impotrivim mai mult cerintelor copiilor cu atat ei vor ridica garda mai sus. Trebuie explicat cu calm de ce nu le pot avea pe toate si de ce tb facut cutare lucru.
Bafta muuuuulta!
trbuie sa ai multa rabdare si sa fii foarte ferm atunci cand ii spui ceva
In primul rand, ce intelegi prin incapatanare? Ca nu vrea sa manance ce ii dai tu? Ca nu vrea sa se culce la ora stabilita desi nu ii e somn? Sau ca face totul pe dos?
Eu, de exemplu, am de furca cu cea mica de cand m-am intors la serviciu. Face orice sa imi atraga toata atentia, chiar daca in sens negativ. Simte nevoie sa stie ca dupa o zi de munca sunt a ei 100%.
Si a mea face la fel cand vin de la serviciu .. Si de incapatanare - nu ii plac hainele cu care vreau sa o imbrac ( de obicei nu vrea imbracata gros), nu vrea codita ( coc sau parul desfacut ca asa sunt printesele), nu vrea la gradinita, daca am tipat e suparata juma de ora si asa mai departe!
cred ca toti copii sunt incapatanati,este o varsta cand asa pot sa isi impun apunctul de vedere in fata adultilor,care de multe ori din nnefericire cedeaza si le indeplinesc toate dorintele,lucru care este total gresit,deoarece si atunci cand isi doresc ceva gresit stiu ca pana la urma va fi ca ei si il vor obtine
mi-am amintit de un caz dragut al unui copil incapatanat in varsta de maxim 3 ani care pur si simplu se tavalea pe jos in plin azi in piata din brasov,pe platou,daca zic bine si parintii lui statea u pe banca ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat,pan aunde a ajuns incapatanarea acelui copil,oare parinti au procedat corect?
I was looking everhwyere and this popped up like nothing!
Thought it wod'unlt to give it a shot. I was right.
IMHO you've got the right anrwes! http://xkafaoth.com [url=http://vpfdlo.com]vpfdlo[/url] [link=http://mxbrbvtzyil.com]mxbrbvtzyil[/link]
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!