Ce retete de zacuscă imi recomandați?
Răspunsuri
Buna. Sa sti ca cea mai gustoasa zacusca de vinete pe care am preparat-o este urmatoarea;
•6 kilograme vinete
•3 kilograme ardei gras
•3 kilograme gogoşari roşii
•5 kilograme roşii
•1,5 kilograme ceapă albă
•1 litru de ulei
•10-12 foi de dafin
•câteva linguri de zahăr (după gust)
•sare
•piper
Preparare:
1.Sterilizaţi borcanele. Uscaţi-le şi păstraţi-le la cald.
2.Decojiţi roşiile după ce le-aţi opărit în prealabil.
3.Tocaţi roşiile şi puneţi-le la fiert. Fierbeţi-le la foc mic până obţineţi un bulion gros ca o smântână. Săraţi şi îndulciţi după gust pentru a obţine un gust echilibrat
aproximativ 3 litri de bulion.
4.Coaceţi vinetele pe grătar sau plită. Decojiţi-le şi lăsaţi-le la scurs.
5.Coaceţi ardeii şi gogoşarii pe grătar. Scoateţi ardeii şi gogoşarii, puneţi-i într-un vas şi acoperiţi-i cu un capac sau folie de aluminiu. Lăsaţi-i 30-40 de minute să se aburească.
6.Curăţaţi ardeii de pieliţe şi îndepărtaţi-le cotorul.
7.Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
8.Tocaţi ardeii graşi şi gogoşarii din cuţit.
9.Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o peştişori.
10.Pregătiţi o cratiţă adâncă sau oală suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele dar care să poată intra la cuptor.
11.Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mediu).
12.Încălziţi – nu încingeţi! – uleiul în vasul pregătit.
13.Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic până devine translucidă.
14.Adăugaţi ardeii şi amestecaţi bine.
15.Adăugaţi vinetele şi bulionul de roşii.
16.Adăgaţi foile de dafin şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
17.Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor pentru 100-120 de minute până când zacusca este legată şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă.
18.Scoateţi zacusca din cuptor şi asezonaţi-o cu sare şi piper după gust. Scoateţi foiile de dafin.
19.Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde.
20.Astupaţi imediat cu capace.
21.Acoperiţi borcanele cu un prosop sau pătură şi lăsaţi-le să se răcească lent (12-24 de ore).
22.Depozitaţi borcanele cu zacuscă în locuri răcoroase, uscate şi întunecate (cămări, pivniţe, etc).
Delicioasa
•6 kilograme vinete
•3 kilograme ardei gras
•3 kilograme gogoşari roşii
•5 kilograme roşii
•1,5 kilograme ceapă albă
•1 litru de ulei
•10-12 foi de dafin
•câteva linguri de zahăr (după gust)
•sare
•piper
Preparare:
1.Sterilizaţi borcanele. Uscaţi-le şi păstraţi-le la cald.
2.Decojiţi roşiile după ce le-aţi opărit în prealabil.
3.Tocaţi roşiile şi puneţi-le la fiert. Fierbeţi-le la foc mic până obţineţi un bulion gros ca o smântână. Săraţi şi îndulciţi după gust pentru a obţine un gust echilibrat
aproximativ 3 litri de bulion.
4.Coaceţi vinetele pe grătar sau plită. Decojiţi-le şi lăsaţi-le la scurs.
5.Coaceţi ardeii şi gogoşarii pe grătar. Scoateţi ardeii şi gogoşarii, puneţi-i într-un vas şi acoperiţi-i cu un capac sau folie de aluminiu. Lăsaţi-i 30-40 de minute să se aburească.
6.Curăţaţi ardeii de pieliţe şi îndepărtaţi-le cotorul.
7.Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
8.Tocaţi ardeii graşi şi gogoşarii din cuţit.
9.Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o peştişori.
10.Pregătiţi o cratiţă adâncă sau oală suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele dar care să poată intra la cuptor.
11.Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mediu).
12.Încălziţi – nu încingeţi! – uleiul în vasul pregătit.
13.Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic până devine translucidă.
14.Adăugaţi ardeii şi amestecaţi bine.
15.Adăugaţi vinetele şi bulionul de roşii.
16.Adăgaţi foile de dafin şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
17.Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor pentru 100-120 de minute până când zacusca este legată şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă.
18.Scoateţi zacusca din cuptor şi asezonaţi-o cu sare şi piper după gust. Scoateţi foiile de dafin.
19.Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde.
20.Astupaţi imediat cu capace.
21.Acoperiţi borcanele cu un prosop sau pătură şi lăsaţi-le să se răcească lent (12-24 de ore).
22.Depozitaţi borcanele cu zacuscă în locuri răcoroase, uscate şi întunecate (cămări, pivniţe, etc).
Delicioasa
buna. eu iti pot recomanda o delicioasa zacusca de fasole;
•2 kg de ceapă (plus o ceapă)
•1,5 kg de gogoșari
•2 kg de roșii
•600 grame de morcov
•1 kg de fasole boabe
•1 kg ulei
•5 foi de dafin
•1 lingură cimbru uscat
•piper
•sare
Preparare:
1.Fierbeţi fasolea în mai multe ape. Fasolea se pune la fiert în apă fără sare, cu o ceapă curăţată dar netăiată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un clocot (fasolea nu trebuie să fie fiartă de tot). Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu
2.Între timp, curăţaţi morcovii şi răzuiţi-i mare.
3.Curăţaţi ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi tăiați totul cubuleţe sau julienne.
4.Tocaţi roşiile cu tot cu coajă şi strecuraţi-le de sâmburi.
5.Încingeţi uleiul într-o oală mare (10-12 litri).
6.Adăugaţi ceapa şi morcovul în ulei şi sotaţi-le până când ceapa începe să devină sticloasă.
7.Adăugaţi gogoşarul şi, după ce şi el s-a înmuiat, stingeţi totul cu sucul roşiilor.
8.Lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de o jumătate de oră.
9.Adăugaţi boabele de fasole, cimbrul şi foile de dafin, sare şi piper.
10.Fierbeţi totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apa din care a fiert, caldă.
11.Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde şi uscate. Legaţi bine borcanele cu celofan și sau cu capac şi înveliţi-le în prosoape sau pături calde.
spor la gatit!!!!
•2 kg de ceapă (plus o ceapă)
•1,5 kg de gogoșari
•2 kg de roșii
•600 grame de morcov
•1 kg de fasole boabe
•1 kg ulei
•5 foi de dafin
•1 lingură cimbru uscat
•piper
•sare
Preparare:
1.Fierbeţi fasolea în mai multe ape. Fasolea se pune la fiert în apă fără sare, cu o ceapă curăţată dar netăiată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un clocot (fasolea nu trebuie să fie fiartă de tot). Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu
2.Între timp, curăţaţi morcovii şi răzuiţi-i mare.
3.Curăţaţi ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi tăiați totul cubuleţe sau julienne.
4.Tocaţi roşiile cu tot cu coajă şi strecuraţi-le de sâmburi.
5.Încingeţi uleiul într-o oală mare (10-12 litri).
6.Adăugaţi ceapa şi morcovul în ulei şi sotaţi-le până când ceapa începe să devină sticloasă.
7.Adăugaţi gogoşarul şi, după ce şi el s-a înmuiat, stingeţi totul cu sucul roşiilor.
8.Lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de o jumătate de oră.
9.Adăugaţi boabele de fasole, cimbrul şi foile de dafin, sare şi piper.
10.Fierbeţi totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apa din care a fiert, caldă.
11.Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde şi uscate. Legaţi bine borcanele cu celofan și sau cu capac şi înveliţi-le în prosoape sau pături calde.
spor la gatit!!!!
Gogosari rosii
15 buc
Ardei gras galben
10 buc
Ceapa alba
6 buc
Bulion de rosii
500 ml
sau rosii date prin masina de tocat sau rosii pasate
Ciuperci albe proaspete
1.5 kg
sau 1 kg de ciuperci din conserva
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
2 linguri
Ardei iute
1 buc
Ciupercile le spalati si le puneti la fiert, cand incep sa fiarba le lasati 10 min si apoi le scurgeti bine de apa
Apoi le caliti un pic in ulei, sa scada apa si sa se rumeneasca. Le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga de ulei.
Apoi le caliti un pic in ulei, sa scada apa si sa se rumeneasca. Le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga de ulei.
Si in final, le dati prin masina de tocat.
Gogosarii le spalati, curatati si la fel le dati prin masina de tocat, apoi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc.
Urmeaza ardeii, la fel, spalati, curatati si dati prin masina de tocat. Le-am pus si pe ei la scurs in sita.
Gogosarii le spalati, curatati si la fel le dati prin masina de tocat, apoi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc.
Urmeaza ardeii, la fel, spalati, curatati si dati prin masina de tocat. Le-am pus si pe ei la scurs in sita.
Si ultima este ceapa. O curatati, spalati si dati prin masina de tocat.
Si acum avem toate legumele pregatite si incepem sa preparam zacusca efectiv.
Se toarna uleiul intr-un ceaun, cratita sau tigaie adanca. Cand se incalzeste, adaugati ceapa si sarea, amestecati periodic si lasati pana se rumeneste, se inmoaie si se evapora lichidul din ea.
Si acum avem toate legumele pregatite si incepem sa preparam zacusca efectiv.
Se toarna uleiul intr-un ceaun, cratita sau tigaie adanca. Cand se incalzeste, adaugati ceapa si sarea, amestecati periodic si lasati pana se rumeneste, se inmoaie si se evapora lichidul din ea.
Apoi adaugati la ceapa gogosarii si ardeii dati prin masina de tocat si scursi de suc. Sucul il pastrati pana la un alt pas.
Si acum putina rabdare - va trebui sa lasati sa se caleasca bine toate astea, cam 1 ora, pana vedeti ca se ridica uleiul la suprafata, se vede ca se schimba culoarea si se face mai moale, mai apetisanta. Amestecati periodic si lasati sa fiarba la foc mediu.
Si acum putina rabdare - va trebui sa lasati sa se caleasca bine toate astea, cam 1 ora, pana vedeti ca se ridica uleiul la suprafata, se vede ca se schimba culoarea si se face mai moale, mai apetisanta. Amestecati periodic si lasati sa fiarba la foc mediu.
Cand vedeti ca este cam gata compozitia de mai sus, pregatiti bulionul de rosii. Se fierbe intr-o cratita bulionul si sucul lasat de gogosari si ardei. Asta pentru ca atunci cand le adaugati in tigaie sa nu-si schimbe zacusca temepratura.
Turnati bulionul si sucul de gogosari, amestecati bine si lasati sa mai fiarba totul inca 20-30 de min la foc mediu.
Turnati bulionul si sucul de gogosari, amestecati bine si lasati sa mai fiarba totul inca 20-30 de min la foc mediu.
Dupa acest timp adaugati ciupercile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba domol toata compozitia. Eu am lasat sa fiarba cam 1.5 ore, pentru ca imi palce zacusca mai groasa, nu prea lichida, sa pot s-o mananc usor pe paine. Lasati un pic de zacusca la racit, si vedeti daca mai trebuie adaugata sare. Potriviti dupa gustul vostru.
Pregatiti borcanele, le spalati si le puneti pentru 15-20 de min la cuptor sa se usuce bine si sa se sterilizeze.
Umpleti borcanele cu zacusca, puneti la urma aspirina, ca sa fie sigur fara probleme la iarna. Eu pun cam 1/4 de pastila la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastila la 1 litru de lichid. Deci in functie de ce fel de borcane folositi, calculati proportia.
Umpleti borcanele cu zacusca, puneti la urma aspirina, ca sa fie sigur fara probleme la iarna. Eu pun cam 1/4 de pastila la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastila la 1 litru de lichid. Deci in functie de ce fel de borcane folositi, calculati proportia.
Capsati borcanele bine, sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet.
Este delicioasa rece, pe paine .
Zacusca cu ciperci , sper sa incerci ..
Pofta Buna!
Este delicioasa rece, pe paine .
Zacusca cu ciperci , sper sa incerci ..
Pofta Buna!
Zacusca de ciuperci si ardei kapia ,3 kg ciuperci, 4 kg ardei kapia, 2 kg vinete, 1 kg ceapa, 2 capatani usturoi, 600 grame ulei, 80 grame sare (de mare am folosit eu), 15 grame praf de ghimbir, 1 lingurita cu varf piper (voi dupa gust), pasta de tomate de la Cirio - Passata Rustica - 1litru.
Urmeaza vinetele (2kg) le coci iar cand sunt gata, le despici pe din doua, scoti miezul cu lingura de lemn, le pui intr-o sita, sa-si lase colea zeama .
Curatati 1 kg de ceapa.
Puneti wok-ul la incins cu 600 grame ulei si aruncati ceapa in balta aia. O lasati la foc mic sa se soteze cam 10 minute, timp in care spalati 4 kg ardei kapia, scoateti cotorul, ii curatati de seminte si ii impartiti in doua gramezi aproximativ egale.
Curatati 1 kg de ceapa.
Puneti wok-ul la incins cu 600 grame ulei si aruncati ceapa in balta aia. O lasati la foc mic sa se soteze cam 10 minute, timp in care spalati 4 kg ardei kapia, scoateti cotorul, ii curatati de seminte si ii impartiti in doua gramezi aproximativ egale.
O parte o taiati marunt marunt, iar cealalta o dati prin blender. Puneti bucatile de ardei si sucul (numai kapia sa folositi, asta daca nu gasiti gogosari, dar in nici un caz ardei simpli) in vasul sau cratita in care aveti deja ciupercile.
Acum varsati ceapa (sotata doar, nu rumenita) cu ulei cu tot intr-o cratita mare si inalta si cu fundul gros.
Acum varsati ceapa (sotata doar, nu rumenita) cu ulei cu tot intr-o cratita mare si inalta si cu fundul gros.
Puneti si bucatile de ciuperci, ardei kapia, ardeii blenduiti, 80 grame sare de mare (daca nu aveti, potriviti de gust cu ce sare folositi), 1 lingurita piper, 15 grame praf de ghimbir, usturoiul curatat si pisat intre timp (au rezultat 50 grame usturoi curatat) si lasati ingredientele in voie pe foc potrivit inspre mic. Amestecati-le bine cu o lingura de lemn, turnati pasta de tomate
Dupa vreo juma de ora, incepeti sa amestecati cam din 15 in 15 minute sa nu se prinda. Dupa o ora de stat la fiert, puneti si cele 700 grame vinete date prin blender ca pana atunci s-au tot copt. mestecati inca vreo ora din 10 in 10 minute , va orientati cum va place la consistenta si puneti in borcane .
Zacusca de hribi, o delicatesă din Moldova
Mâncarea cu hribi e delicioasă. Pentru cine nu ştie ce sunt aceia, trebuie să amintim că e o specie de ciuperci comestibile care trebuie să aibă musia piciorul alb şi pălărie brună sau gălbuie. Regionalismele sună cam aşa: burete, pitoancă, ghebe, pitarcă sau copită, aşadar să nu te mire dacă în fiecare loc al ţării vei găsi denumiri diferite ale hribilor.
Mâncarea cu hribi e delicioasă. Pentru cine nu ştie ce sunt aceia, trebuie să amintim că e o specie de ciuperci comestibile care trebuie să aibă musia piciorul alb şi pălărie brună sau gălbuie. Regionalismele sună cam aşa: burete, pitoancă, ghebe, pitarcă sau copită, aşadar să nu te mire dacă în fiecare loc al ţării vei găsi denumiri diferite ale hribilor.
ai nevoie de : 60 de ardei mari,60 de gogosari,12 vinete,3 kg de ceapa,800 g de bulion de rosii,1 kg de morcov,2 kg de hribi,piper,sare,foi de dafin,1,5 l ulei.Hribii nu pot fi decat conservati la vremea asta, pt ca ei ies prin august, pe la mijlocul lunii, si in perioada aceea nu gasiti toate ingredientele pt zacusca. Cel putin in zona asta de depresiune de munte gogosarii abia acum, prin septembrie, apar pe piata.
Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, se curata de coji si de seminte (doar ardeii si gogosarii) si se lasa la scurs. Curatirea trebuie facuta cu multa atentie, pentru ca fie si un sigur sambure neobservat, poate compromite borcanul in care se afla generand mucegai. De asemenea, toate ingredientele trebuie sa fie absolut sanatoase, fara pete, zone uscate sau stricate. Chiar daca dati jos bucatile nepotrivite, acel ardei sau gogosar prezinta un mare potential de a strica zacusca din jurul sau, asa ca este mult mai bine sa puneti deoparte legumele putin atinse si sa le folositi la altceva, dar nu la zacusca.
Aceasta etapa poate sa va ia o zi, si sa lasati la scurs legumele coapte pana a doua zi. Avantajul consta in aceea ca daca sunt bine scurse, timpul de fierbere al zacustii scade.
Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Hribii se scot din borcane, se spala, se dau prin masina de tocat. Morcovii se curata, se spala se dau prin razatoarea mica sau prin masina de tocat.
In prima faza se pune intr-un vas larg uleiul si ceapa la inmuiat si se lasa sa fiarba cca 15-20 de minute. Se adauga morcovul si se mai lasa 15 minute, apoi se adauga ardeii si gogsarii. Acum se lasa la fiert o ora, pe foc moderat-mediu, sau pe foc tare, daca puneti o bucata de tabla sub vasul cu zacusca. Noi folosim niste cercuri din fonta de la o plita veche, pe care o aveam in casa cand eram foarte mica.
Dupa o ora de fiert se pun vinetele, apoi dupa inca o jumatate de ora se adauga si hribii.
Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori. Hribii se scot din borcane, se spala, se dau prin masina de tocat. Morcovii se curata, se spala se dau prin razatoarea mica sau prin masina de tocat.
In prima faza se pune intr-un vas larg uleiul si ceapa la inmuiat si se lasa sa fiarba cca 15-20 de minute. Se adauga morcovul si se mai lasa 15 minute, apoi se adauga ardeii si gogsarii. Acum se lasa la fiert o ora, pe foc moderat-mediu, sau pe foc tare, daca puneti o bucata de tabla sub vasul cu zacusca. Noi folosim niste cercuri din fonta de la o plita veche, pe care o aveam in casa cand eram foarte mica.
Dupa o ora de fiert se pun vinetele, apoi dupa inca o jumatate de ora se adauga si hribii.
Dupa inca 15-20 de minute de fierbere se adauga bulionul si de aici incolo zacusca trebuie amestecata mereu la fundul vasului pentru ca are tendinta de a se prinde. Asta inseamna inca 10-15 minute, timp in care se si potriveste de sare, cam 2-3 linguri la o portie de zacusca.
Dupa ce ati inchis focul, imediat adaugati foile de dafin rupte in cateva bucatele si piperul, macinat si/sau boabe. Eu prefer doar macinat, dar reteta prevede si piper boabe.Se amesteca bine si se pune imediat la borcane sterilizate si uscate, se capseaza si se invelesc in pături. Dupa cca 24 de ore se pot duce la racoare, in camara sau la boxa.Pofta buna!:)
Dupa ce ati inchis focul, imediat adaugati foile de dafin rupte in cateva bucatele si piperul, macinat si/sau boabe. Eu prefer doar macinat, dar reteta prevede si piper boabe.Se amesteca bine si se pune imediat la borcane sterilizate si uscate, se capseaza si se invelesc in pături. Dupa cca 24 de ore se pot duce la racoare, in camara sau la boxa.Pofta buna!:)
buna eu iti recomand sa incerci zacusca dietetica rapida, Specialiştii în gastronomie au găsit soluţia pentru a obţine o zacuscă rapidă, dietetică şi care se poate consuma după doar câteva ore, fără să-i fie cumva afectat gustul. Ingrediente: 1,6 kg vinete (medii sau mici), 1,4 kg gogoşari sau ardei kapia (roşii), 0,5 kg ceapă albă, 250 g pastă de tomate concentrată (minim 24%), 150 ml ulei de măsline, 2 foi de dafin, o linguriţă de piper negru măcinat, sare după gust.
Preparare: Există două metode de preparare a acestei gustări: una externă (la grătar) şi una internă. În primul caz, preparaţi toate legumele la grătar, în cel de al doilea preparaţi vinetele şi ardeiul pe plită, iar ceapa în cuptor. Aşadar, coaceţi vinetele şi gogoşarul (sau ardeiul kapia) pe grătar sau plită, întorcându-le pe toate părţile. Ceapa, întreagă, spălată şi uscată, stropită cu puţin ulei se introduce pentru 30-40 de minute la cuptor, la temperatură mică, spre medie, până se înmoaie bine. Curăţaţi vinetele şi puneţi-le la scurs o oră. Curăţaţi gogoşarii, stropiţi-i cu puţin ulei şi lăsaţi-i la rece. Tocaţi vinetele cu un tocător de lemn ca pentru salată. În niciun caz în blender, pentru că veţi toca şi seminţele.
Tocaţi din cuţit gogoşarii curăţaţi de seminţe. Ceapa, curăţată de coajă, zdro-biţi-o cu ajutorul unei furculiţe sau tocaţi-o din cuţit. Într-o cratiţă încăpătoare adăugaţi legumele tocate, pasta de tomate, uleiul de măsline rămas şi foile de dafin. Fierbeţi amestecul, la foc mic, amestecând continuu, timp de 30 de minute. Scoateţi frunzele de dafin, săraţi şi piperaţi după gust. Zacusca se serveşte rece, în boluri, alături de felii de pâine prăjită, după ce a stat minim 2 ore la frigider.
Scoateţi frunzele de dafin, săraţi şi piperaţi după gust. Zacusca se serveşte rece, în boluri, alături de felii de pâine prăjită, după ce a stat minim 2 ore la frigider.Zacusca astfel preparată rezistă în frigider (într-un borcan închis) până la două săptămâni. Se poate folosi şi ca sos pentru fripturi de carne sau puteţi servi ouă ochiuri aşezate în farfurie, pe un pat subţire de zacuscă.
Trimite răspunsul la întrebare