Sari la conținut
Răspunsuri
Nitratii si nitritii sunt substante chimice care se pot regasi in alimente si apa, in doua ipostaze. In alimente acesti pot avea statut fie de poluant, atunci cand provin din poluarea (neintentionata) a alimentelor si apei ca urmare a utilizarii neadecvate a ingrasamintelor chimice azotoase (NPK), fie de aditiv alimentar atunci cand sunt introdusi voluntar in alimente, sub forma E-urilor (E 250 – nitrit de sodium, E 251 – nitrat de sodium, E 252 – nitrat de potasiu, E 249 – nitrit de potasiu).
Buna ...ce intrebare e asta?....sincer daca dai pe google gasesti:.....substante chimice care se pot regasi in alimente si apa, in doua ipostaze. In alimente acesti pot avea statut fie de poluant, atunci cand provin din poluarea (neintentionata) a alimentelor si apei ca urmare a utilizarii neadecvate a ingrasamintelor chimice azotoase (NPK), fie de aditiv alimentar atunci cand sunt introdusi voluntar in alimente, sub forma E-urilor (E 250 – nitrit de sodium, E 251 – nitrat de sodium, E 252 – nitrat de potasiu, E 249 – nitrit de potasiu).
Buna, Nitraţii (azotaţii) şi nitriţii (azotiţii) se folosesc pe scară largă, ca aditivi (E-uri), în industria alimentară deşi s-a demonstrat toxicitatea lor. Nitritul de sodiu sau de potasiu, precum şi nitraţii (E249, E250, E251, E252) sunt utilizaţi pentru conservarea slăninii, cărnii, şuncii, mezelurilor şi abrânzeturilor, precum si a mezelurilor, pateurilor, brânzei şi laptelui din soia. Nitraţii ca atare au o toxicitate mică. Prin reducerea acestora în organism se generază nitriţi şi nitrozamine, care sunt compuşi mult mai toxici, căci înhiba respiraţia tisulara şi fosforilarea oxidativă, reduc absorţia proteinelor, scad rezervele de vitamine (vitamina A, tiamina, acid folic) din ficat, determină transformarea hemoglobinei in methemoglobină, diminuându-se mult transportul oxigenului la celule si ţesuturi.
Nitratii au capacitatea de a se transforma in nitriti. Nitritii sunt cu adevarat periculosi pentru corpul uman si pot provoca daune ireparabile, atat directe, cat si indirecte deoarece contribuie la formarea de alte substanțe periculoase. Au toxicitate extrem de ridicata si sunt considerate a fi de 30 de ori mai periculoase decat nitratii.
Nitritii intra in contact cu sangele uman si formeaza un produs chimic numit methemoglobina. Aceasta substanta impiedica transportarea oxigenului, adica functia principala a sangelui, rezultatul acestui defict poate duce pana la lipsa de oxigen (hipoxie). Hipoxia cauzeaza slabiciuni, deteriorare a sanatatii, afectare a functiei sistemului nervos, inimii, rinichilor si a tesutului hepatic.
Cel mai periculos este faptul ca methemoglobina este foarte greu prelucrata de copii mici, mai ales sub varsta de 3 luni - din cauza lipsei mecanismelor de prelucrare a unor astfel de substante intr-un organism tanar
bUNA FETELOR, Nitritii intra in contact cu sangele uman si formeaza un produs chimic numit methemoglobina. Aceasta substanta impiedica transportarea oxigenului, adica functia principala a sangelui, rezultatul acestui defict poate duce pana la lipsa de oxigen (hipoxie). Hipoxia cauzeaza slabiciuni, deteriorare a sanatatii, afectare a functiei sistemului nervos, inimii, rinichilor si a tesutului hepatic.Nitraţii ca atare au o toxicitate mică.
Nitratii - sunt saruri ale acidului azotic. In cantitati mici, acestea nu sunt periculoase, nefiind catalogate la substante toxice, existand aproape in fiecare produs pe care-l mancam. Mai intai de toate, azotul este o substanta naturala, care in sine intra in componenta organismelor vii. Se gaseste in sol, in apele subterane si in aer, in concentratii scazute. In aer, acestea sunt transmise de la gazele de evacuare si a deseurilor industriale, precum si de la rafinarii, in sol si in apa de la descompunerea plantelor moarte si a organismelor vii.
Cum putem totusi sa ne ferim de nitratii din fructe si legume? Ele trebuiesc verificate inainte de a fi cumparate cu un DETECTOR DE NITRATI PERSONAL, care contine o lista cu 32 de vegetale principale prestabilite, care indica valoarea corecta de nitrati. Utilizarea lui este foarte simpla, trebuie doar sa-l porniti, sa setati produsul si sa apropiati detectorul de produs. Acesta va afisa cantitatea in miligrame per kilogram al alimentului analizat
Rezultatul va fi indicat in cateva secunde pe ecranul detectorului, iar daca cantitatea de nitrati depaseste limita maxima admisa, aparatul va emite un semnal sonor sau vibratie. Acesta va afisa cantitatea in miligrame per kilogram al alimentului analizat, si va indica in culori (verde, galben, rosu) nivelul de acceptabilitate. Nu trebuie sa aveti nici-o pregatire de specialitate pentru a putea utiliza un astfel de detectoare.
Nitratii - sunt saruri ale acidului azotic. In cantitati mici, acestea nu sunt periculoase, nefiind catalogate la substante toxice, existand aproape in fiecare produs pe care-l mancam. Mai intai de toate, azotul este o substanta naturala, care in sine intra in componenta organismelor vii. Se gaseste in sol, in apele subterane si in aer, in concentratii scazute. In aer, acestea sunt transmise de la gazele de evacuare si a deseurilor industriale, precum si de la rafinarii, in sol si in apa de la descompunerea plantelor moarte si a organismelor vii
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!