Diferenţa dintre sexe pare să se manifeste mai devreme decât ne-am aştepta, pentru că, dacă vorbim despre cât de repede învaţă copilaşii să îşi facă nevoile la oliţă, în funcţie de sex, fetiţele dau senzaţia că sunt cu un pas înaintea băieţeilor.
Răspunsul la întrebarea “Învaţă băieţii mai târziu decât fetele să îşi facă nevoile la oliţă?” este afirmativ - da, în general fetele învaţă să îşi facă nevoile la oliţă mai devreme decât băieţii, însă adevărul este undeva la mijlocul distanţei dintre observaţie şi ştiinţă, căci nu există încă argumente riguroase care susţină această idee.
►Citeşte şi Cum învăţăm copilul să facă la oliţă? Metoda celor trei zile care, teoretic, nu dă greş
Experţii nu au încă un argument destul de puternic, dar susţin că diferenţa ar putea avea la bază tendinţa înnăscută a femeilor de a se îndrepta mai mult spre curăţenie, spre igienă. Sau, mai spun ei, se poate ca în esenţă să fie spiritul uşor rebel, nestatornic, al băieţilor, motiv pentru care timpul fizic de stat pur şi simplu locului – pe oliţă, în acest caz – reprezintă pentru ei o corvoadă. „De ce să stai, când poţi foarte bine să te mişti?” – ar putea gândi ei.
Oricum ar fi, fetiţelor le e mai uşor să facă la oliţă atunci când decid că e momentul să renunţe la scutece. Băieţii au nevoie, din cauza anatomiei, de oliţe supraînălţate în faţă, pentru a reţine jeturile rebele. Fetiţele nu. Ele pot face pipi în oliţele băieţilor, dar reciprocă nu e adevărată.
În orice caz, este important ca părinţii să nu forţeze nota. Perioada în care copilaşii învaţă să îşi facă nevoile la oliţă diferă, după cum spuneam, de la un copilaş la altul, în funcţie de mai mulţi factori, însă aceasta se situează, de cele mai multe ori, în intervalul 18 luni – 3 ani. Dar nu este nimic în neregulă dacă micuţul a împlinit trei ani şi încă foloseşte scutecelul –aşa că nu este motiv de îngrijorare! Cel puţin, din punct de vedere medical, nu este o problemă. Important este ca tu, dragă mămică, să mai poţi avea răbdare…