Sari la conținut

Invata-i despre bani ca sa nu fie rasfatati

Ti s-a intamplat sa mergi cu copilul in magazin si sa iti ceara bomboane, iar tu sa ii spui ca nu ii cumperi atunci? Iar el sa tipe ca ai destui bani si vrea bomboane? Este momentul sa il inveti cate ceva despre bani si despre valoarea lor si, in acelasi timp, sa il ajuti sa nu devina un copil rasfatat.

Intrebarile despre bani vor apare foarte devreme, iar daca tu il vei ajuta sa inteleaga valoarea lor, modul in care sunt produsi si cum sunt cheltuiti, il vei ajuta sa nu devina rasfatat si, poate cel mai important, sa aprecieze mai mult lucrurile.

Copiii nostri vor trebui sa faca fata presiunilor financiare din ce in ce mai mari in viitor, iar o educatie financiara timpurie ii va ajuta sa se descurce mult mai bine.

Ron Lieber, editor la New York Times al sectiunii financiare a scris cartea „The Opposite of Spoiled: Raising Kids Who Are Grounded, Generous, and Smart About Money” si ne invata 7 metode prin care ne arata cum sa crestem copii cu o mentalitate financiara buna si care sunt opusul copiilor rasfatati.

1.       Foloseste „alocatia” ca instrument de invatare

Foarte multi parinti le ofera copiilor recompense daca fac treaba in casa. Lieber ne spune ca este bine sa le dam copiilor recompense independent de sarcini, deoarece ei trebuie sa indeplineasca sarcinile pentru acelasi motiv pentru care le facem si noi: pentru ca trebuie facute.

El sugereaza de exemplu ca ar fi bine ca sarcinile de baza sa nu fie rasplatite, insa daca copilul face mai mult decat este necesar, sa fie rasplatit punctual pentru fiecare sarcina in parte.

2.       Pune-l sa isi imparta „alocatia” in trei borcane: de dat, de economisit, de cheltuit

Lieber spune ca aceste trei borcane mimeaza bugetul unui adult care cheltuie cca 80% din ce castiga si economiseste 15-20%. Copilul invata sa cheltuie si sa economiseasca cu cap, in functie de dorintele lui, iar borcanul etichetat „de dat” ii stimuleaza generozitatea si recunostinta.

3.       Lasa-l sa ia el hotararile in legatura cu cheltuielile

Chiar daca va face greseli, lasa-l sa fie autonom si sa ia singur deciziile financiare.  Din greseli va invata enorm si este bine sa nu le faca cand va fi mare cu banii castigati din greu la munca.

Daca a ajuns deja la varsta de 10-12 ani, poti face chiar un buget pentru intreg anul scolar in care sa iei in calcul de cate haine va avea nevoie. Calculeaza la preturile unor produse medii si da-i intreaga suma.

Daca va decide sa isi cumpere o pereche foarte scumpa de blugi, lasa-l. Insa nu ii da alti bani daca are nevoie si de alte haine si spune-i ca ii poate castiga daca face sarcini suplimentare.

4.       Invata-l sa distinga intre dorinta si necesitate

Fa un exercitiu simplu. Ia o foaie de hartie si scrie la stanga Necesitate si la dreapta Dorinta.

La Necesitate trece „o pereche de ghete”, la Dorinta „ghete de la XXXX (o firma scumpa de incaltaminte). Trage apoi o linie verticala intre cele doua, aratand cam pana unde esti dispusa sa suporti din pretul ghetelor scumpe.  Daca va dori perechea scumpa, va trebui sa munceasca in plus pentru ea.

5.       Implica-l in deciziile de a darui

Simuleaza un buget de caritate si hotaraste impreuna cu el unde sa donati bani. Spune-i unde ai mai donat inainte si de ce si intreaba-l pe cine ar vrea sa mai ajute. Este un exercitiu excelent de stimulare a generozitatii copiilor.

6.       Pune-l la munca

Oricat de drastic suna, copiii trebuie sa munceasca ca sa obtina bani. Daca sunt mai marisori pot pregati cina, pot spala rufe sau pot da cu aspiratorul. Cand devin mai mari, adolescenti, pot deja lucra part-time (nu mai mult de 15 ore pe saptamana).

7.       Invata-l recunostinta

Chiar daca rugaciunea nu mai este spusa in multe familii, exista totusi alte metode de a arata recunostinta pentru ce are. De exemplu, poti tine un toast la inceputul fiecarei mese prin care sa multumiti pe rand oamenilor sau institutiilor care v-au facut fericiti in ziua aceea.

Unele studii au aratat o corelare puternica intre recunostinta si note mai mari la scoala, satisfactia in viata si integrarea sociala. Aceste momente scurte, zilnice, pot duce la dezvoltarea recunostintei.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!