Copiii sunt mult mai predispusi sa aiba un stil de viata sanatos daca li se pare ca este distractiv. Mai jos ai la dispozitie cateva idei despre cum sa ii ajuti sa prepare mancare sanatoasa si sa aleaga activitatile care le fac placere.
Ca regula generala, copiii trebuie sa includa in dieta lor de zi cu zi:
- Cel putin cinci portii de fructe si legume (5 pe zi)
- Mese bazate pe alimente bogate in amidon, cum ar fi cartofii, painea, pastele si orezul (alege soiurile integrale atunci cand este posibil)
- Unele lapte si produse lactate (alege continutul scazut de grasime, unde se poate)
- Unele alimente care sunt surse bune de proteine, cum ar fi carnea, pestele, ouale si fasolea si lintea
Educa-l cu privire la produsele alimentare
Fie ca cel mic este la cresa sau are 6 ani, este intotdeauna un moment bun sa-l inveti cum sa aiba grija de corpul lui si sa lupte cu grasimea:
- Ia-l la cumparaturi si apoi ajuta-l pregateasca o masa singur.
- Obisnuieste-l sa prepare alimente sanatoase si lasa-l pentru inceput sa te ajute sa faci paste simple cu rosii.
- Explica-i copilului cum poate sa aiba o dieta echilibrata, folosindu-te de noua diagrama alimentara sub forma unei farfurii. Aceasta iti arata cat de mult ar trebui sa mananci din fiecare grup de alimente.
- Arata-i copilului cum sa citeasca etichetele produselor alimentare; de exemplu sa verifice cantitatea de zahar si de grasimi din dulciuri.
- Copiii mici (cu varsta cuprinsa intre 5-6), isi pot face propria lor carte de bucate, cu retete sanatoase alese de ei, cu trucuri de bucatar sef si chiar cu un model de lista de cumparaturi.
Fa o distractie din miscarea fizica
Activitatea fizica este o parte importanta a mentinerii sau atingerii unei greutati sanatoase. Sunt recomandate pentru copii cel putin 60 de minute de activitate fizica pe zi.
- Daca copilul nu a fost obisnuit sa faca miscare, incurajeaza-l sa inceapa si apoi, incet, incet sa ajunga la 60 de minute de miscare pe zi. Se vor „tine” de miscare mai ales daca ii vei lasa sa isi aleaga activitatile care le plac.
- Copiii mai mici de 5 ani vor fi atrasi de jocuri gen v-ati ascunselea, baba oarba si in general tot ce implica alergat, sarit si ascuns.
- Copiii mai mari iubesc smartphone-ul (este adevarat, fie ca ne place sau nu). Exista insa o multime de aplicatii bune pentru fitness pentru smartphone care ii pot ajuta sa faca miscare. Map My Walk este o aplicatie gratuita care contorizeaza pasii atunci cand mergi la plimbare (sau jogging) si numara de asemenea caloriile folosite.
- Gandeste-te mereu la mici trucuri pe tot parcursul zilei pentru a-l tine pe copil in miscare, cum ar fi joaca de-a v-ati ascunselea sau mersul pe jos sau cu un scuter de la scoala (pentru cei mari).
- Fii sensibila la nevoile copilului tau. In cazul in care nu se simte bine practicand un sport, ajuta-l sa gaseasca o activitate de care se va bucura, fara sentimente de rusine, cum ar fi dansul, sarituri cu coarda sau ciclism. Unii vor prefera sa ia parte la o activitate de echipa, mai degraba decat sa faca un sport individual.
Cum il poate ajuta scoala
Daca cumva mananca la scoala, asigura-te ca primeste mancare sanatoasa.
De asemenea scolile ofera de cele mai multe ori o serie de activitati optionale: fotbal, dans, arte martiale, gimnastica si asa mai departe, si sunt o modalitate foarte buna pentru copil sa isi mareasca nivelul de activitate.
Verifica la scoala cat de mult timp petrece copilul cu activitatea fizica in fiecare zi, astfel incat sa ai idee daca exista un deficit de miscare si sa iti dai seama ce trebuie sa faci.
O idee buna este sa stati impreuna si sa creati propriul vostru plan de activitati personalizate pentru a fi mereu in miscare!