Sari la conținut

Învață să citești limbajul prichindelului tău de doi ani, pentru o comunicare eficientă

Micuțul tău a făcut un an și este la vârsta în care te urmărește tot timpul, te imită, îți zâmbește și este dornic să te asculte. Dintr-un awww, cât de drăgălaș e!, nu îți vine să te oprești! Dar mai stai câteva luni! Toate aceste grimase minunate vor fi înlocuite de tantrumuri sau, mai bine spus, de crize de nervi care te vor seca de răbdare.

Cum poți trece cu bine peste aceste episoade? E important să înțelegi că nu e vina lui și să distingi ce se ascunde, de fapt, în spatele comportamentului său. Cum poți face acest lucru? Citindu-i comportamentul non verbal:

Îți evită privirea

Interpretare: mi-e rușine

Este una dintre cele mai inocente manifestări ale rușinii. Copilul se va comporta așa când va ști că a făcut ceva greșit.
Ce poți face: Arată-i că ești conștientă de rușinea lui, dar nu o intensifica. Dacă, spre exemplu, se comportă astfel pentru căa mototolit paginile unei cărți, explică-i clar că nu este în regulă ce a făcut. Și apoi propune-i să le așeze la loc. Toată lumea greșește, important este ca greșelile să fie reparate (atât cât se poate).

Face o criză inexplicabilă de nervi (tantrum)

Interpretare: am nevoie de o schimbare

Copilul tău drăguț și inocent începe brusc să arunce cu lucruri și să țipe, iar tu habar nu ai de ce? Trebuie să știi că ori îi este foame, ori somn, ori e plictisit.

Ce poți face: Dacă ești ocupată cu telefonul, lasă-l deoparte și dă-i copilului atenție. Încearcă să afli ce îl apasă, de fapt: foame, somn, plictiseală? Spune-i că îl înțelegi și încearcă să îi îndeplinești nevoia reală.

► Citește și Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum

Vreau acum!

Interpretare: Când copilul plânge că vrea un lucru ACUM, este bine să știi că răbdarea este o virtutate străină copiilor. Spre exemplu, copilul poate plânge pentru că vrea cireșe acum.

Ce poți face: Folosește-te de distragere. Întreabă-l ce alte fructe mai știe, ce fructe mai sunt roșii sau ce alte fructe preferă. Copiii iubesc jocurile și sigur îl vei face și pe al tău să uite de cireșe, folosindu-te de strategia potrivită.

Își ascunde fața când întâlnește un străin

Interpretare: Se simte anxios.

Bine, aproape toți oamenii se simt anxioși în preajma străinilor, numai că noi, adulții, devenim mai abili în a face față acestor situații. Nu și copiii, însă.
Ce poți face: Copilul se comportă așa cum te vede pe tine. Așa că, dacă te vede pe tine relaxat, poate chiar povestindu-i micuțului o anecdotă despre persoana rexpectivă, se va relaxa și el.

Urăște să vadă alți copii apropiindu-se de tine

Interpretare: Sunt nesigur

Copiii sunt super posesivi cu unul sau cu ambii părinți. Mai mult, se pot dovedi geloși chiar și când unul dintre părinți primește afecțiune de la celălalt. Este normal.

Ce poți face: Copilul se simte nesigur, deci rolul tău este să îl faci să se simtă sigur pe sentimentele tale. Dacă micuțul tău este gelos când iei un bebeșul în brațe, explică-i că și el a fost cândva la fel de mic și de neajutorat. Dă-i timp să accepte faptul că trebuie să împartă o parte din tine cu restul lumii, dar să știe că tu vei fi întotdeauna cel mai important.

► Citește și Fraza care linişteşte pe loc tantrumurile copilului. Ce trebuie să spui
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!