Cu siguranță și tu auzi des fraze precum: „Exprimarea emoțiilor este un semn de slăbiciune”, „Băieții nu plâng” sau „Nu trebuie să-ți expui emoțiile în fața celorlalți oameni.” Ca părinte, este important să-ți încurajezi copilul să-și exprime emoțiile și să găsească modalități sănătoase de a face acest lucru.
Pentru copiii care urmează să susțină examenul național, este necesar ca părinții să le fie alături și să-i ajute să-și gestioneze emoțiile într-o perioadă cu o încărcătură emoțională atât de mare.
Ce trebuie să-i spui copilului tău, dacă urmează să susțină examenul național?
► Citește și: Ai un copil care dă examen în perioada următoare? Fii lângă el, susține-l și adu-ți aminte aceste 14 recomandări
Emoțiile sunt sănătoase
Trebuie să le reamintim copiilor noștri ori de câte ori avem ocazia că toate emoțiile au un anumit scop, iar suprimarea lor poate face mai mult rău decât bine. Ajută-ți copilul să înțeleagă că toate emoțiile sunt sănătoase și normale. Pentru a face acest lucru, poți vorbi cu copilul tău despre propriile tale experiențe în ceea ce privește emoțiile, pentru a normaliza aceste sentimente.
Emoțiile vin și pleacă
Când suntem în mijlocul unor emoții care par atât de incomode, avem impresia că ele vor dura pentru totdeauna. Dar, în realitate, experiența fiziologică a emoțiilor este relativ scurtă. Ele durează doar 90 de secunde. Înțelegerea naturii temporare a emoțiilor ne poate ajuta să fim mai dispuși să le experimentăm. Și această dorință de a le experimenta este ceea ce ne permite, de fapt, să le procesăm mai rapid și mai eficient. Așadar, este important să-ți înveți copilul că emoțiile sunt temporare.
Emoțiile sunt mesageri
Emoțiile sunt mesageri care ne transmit ceva despre noi înșine, despre relațiile noastre sau despre mediul nostru. De asemenea, ne invită să luăm măsuri, dacă este necesar. Este important ca adolescenții să înțeleagă faptul că emoțiile apar cu un motiv și că este indicat să le asculte și să le recunoască, astfel încât să poată înțeleagă ce trebuie să facă cu ele.
Emoțiile nu vin de nicăieri
Odată ce înțelegem că toate emoțiile au un scop, putem accepta că ele nu vin de nicăieri. Copiii vor spune lucruri precum: „Nu știu de ce mă simt așa! Pur și simplu emoțiile au apărut de nicăieri!”. Emoțiile sunt un răspuns la ceva ce s-a întâmplat sau ce se întâmplă în viața noastră. Declanșatoarele pot fi interne sau externe, dar întotdeauna vor exista declanșatoare.
Noi alegem cum răspundem emoțiilor
Există două abordări în ceea ce privește emoțiile. Prima face referire la faptul că emoțiile sunt dincolo de controlul nostru și că nu avem puterea de a le schimba, iar a doua face referire la faptul că putem învăța să fim capabili pentru a ne controla emoțiile.
Deși este adevărat că nu putem controla neapărat modul în care ne simțim, pentru că emoțiile sunt o reacție fiziologică a corpului care se întâmplă dincolo de conștiința noastră, putem controla modul în care răspundem la acele sentimente.