Şi tu eşti una dintre mămicile care s-au săturat să-şi sâcâie copilul să facă ceea ce trebuie? Treci peste teorie! În locul teoriei, iată câteva moduri super-distractive de a-ţi învăţa prichindelul ce înseamnă perseverenţa, responsabilitatea, empatia, respectul şi cooperarea.
Jocul “Construiește un tren”. Cum îl jucăm?
Vei avea nevoie de mai multe cutii de carton suficient de mari pentru ca un copil să stea înăuntru. Pune câteva articole precum markere, autocolante, hârtie și lipici, și spune-i fiecărui copil să-și transforme cutia într-un vagon de tren. După ce au decorat exteriorul cutiei lor cu roți și geamuri, ajută-i să-și aranjeze vagoanele unul în spatele celuilalt, apoi urcă la bord pentru o plimbare îmaginară în noul tren.
Ce învață copiii?
Să fie perseverenți. „Jocurile care necesită pregătire în echipă oferă copiilor un sentiment de realizare”, spune psihologul Sandra McLeod.
Jocul „Înveselește-te”. Cum îl jucăm?
Desenează pe bucăți mari de hârtie o serie de fețe cu diferite expresii nefericite – trist, furios, speriat. Pune hârtiile într-un coș și roagă-i pe copii să aleagă un tip de expresie pe care să îl mimeze. De exemplu, un copil trist s-ar putea preface că plânge. Este treaba celorlați jucători să afle de ce copilul este trist. Ar trebui să pună întrebări precum: „De ce ești trist?” sau „Cum pot să te ajut?”. După ce copilul „supărat” dă explicații și spune că, totuşi, este bucuros pentru că prietenul lui a fost alături de el, ceilalți copii pot oferi îmbrățișări, spunând că le pare rău pentru starea micuțului sau pot veni în întâmpinarea lui cu o soluție.
Ce învață copiii?
Să empatizeze. „Aceasta este o virtute de bază”, notează consilierul părinților Michele Borba. „Până când cei mici nu știu ce simte cel de lângă ei, nu vor înțelege de ce este important să îi tratezi pe ceilalți cu respect și bunătate”, spune ea.
Sfat pentru părinți: Pune la dispoziția copiilor o recuzită variată pentru a alimenta imaginația lor. Cu cât sunt mai multe opțiuni disponibile, cu atât picii vor deveni mai creativi.
Jocul „Apă/foc”. Cum îl jucăm?
Alege un copil care să aibă rolul de căutător. Roagă-l să părăsească pentru câteva momente camera, timp în care ceilalți copii vor ascunde un obiect. Căutătorul se va întoarce în cameră și, la îndrumarea celorlați jucători, va începe să caute obiectul. Ceilalți copii îi vor oferi indicii căutătorului. Dacă este departe de obiect, vor striga „apă”, iar dacă este foarte aproape de obiect, vor striga „foc”. Jocul va lua sfârșit în momentul în care obiectul este găsit. Recompensează toți copiii cu bomboane sau cu fructe.
Ce învață copiii?
Să coopereze. Acest joc pune accentul pe încurajarea jucătorilor care formează împreună o echipă, astfel încât toți participanții învață să se ajute reciproc într-un cadru distractiv.
Jocul “De-a spionatul”. Cum îl jucăm?
Întoarce-te către toți ceilalți participanți și descrie un obiect pe care îl vezi în apropiere. „Spionez ceva verde”. Ceilalți jucători vor încerca să ghicească obiectul. „Este cumva un copac?”, „Haha, este cămașa lui tati!” Cine ghicește obiectul va fi următorul „spion”.
Ce învață copiii?
Să aibă rabdare. „Răbdarea înseamnă totul pentru așteptare”, explică dr. Borba. Orice joc care îi obligă pe copii să asculte politicos în timp ce este rândul celorlalți jucători aduce numai beneficii pentru cei mici.
Sfat pentru părinți. Acest tip de joc este excelent pentru a fi jucat în situațiile în care prichindeii se plictisesc, cum ar fi într-o călătorie destul de lungă cu avionul.
Jocul „Mami, pot?”. Cum îl jucăm?
Roagă-i pe cei mici să stea la aproximativ 10 metri distanță de tine. Spune-i unui copil „Alex, te rog să faci un pas înainte”. Alex ar putea întreba „Mami, pot?”. Tu îi poți spune „da, poți” sau „nu, nu poți”. Dacă răspunsul tău va fi „da”, asigură-te că Alex spune „Mulțumesc” înainte de a pleca. Orice jucător care uită manierele sau face o mișcare fără permisiune este trimis înapoi la linia de plecare. Continuă să vă jucați până când un copil ajunge la „mami”. Oferă șansa fiecărui copil de a fi „mami”.
Ce învață copiii?
Să respecte. Nu poți să le spui copiilor doar să fie respectuoși, trebuie să și faci ceva în privința asta. „Acest joc consolidează amabilitatea, ceea ce reprezintă o mare parte din respect”, spune dr. Borba.
Jocul “Câteva dintre lucrurile mele preferate”. Cum îl jucăm?
Fă o listă cu cinci lucruri care te fac să te simţi fericită, cum ar fi îngheţata, zâmbete largi, zilele însorite, tati sau o porţie zdravănă de somn. Roagă-ţi copilul să repete aceste cinci lucruri. Dacă o face corect, adăugă un al şaselea element şi roagă-l să le repete pe toate. Continuă să adaugi în listă cuvinte până când nu şi le poate aminti pe toate. Atunci este rândul lui să spună cinci lucruri care-l fac fericit. Continuaţi să jucaţi alegând diferite sentimente (tristeţe, furie, frică) şi numind lucruri care te fac să te simţi astfel.
Prin intermediul acestui joc, micuţul tău va începe să ia în considerare gusturile, nemulţumirile şi emoţiile celorlalţi, nu doar ale lui. Jocul îl va face, de asemenea, să se gândească la modul în care acţiunile sale afectează sentimentele persoanelor din jurul lui.