Rosul unghiilor se numeste Onicofagie. Acest prost obicei atinge copiii nervosi, un pic nelinistiti si care, crescand, la cea mai mica neliniste sau in momentele de concentrare se iveste ocazia reflexa de a-si duce degetele la gura.
Nu e ingrijorator
Se spune ca un copil din trei isi roade unghiile; unii de la varsta de 2 sau 3 ani, dar de obicei in apropierea varstei de 8 ani copilul isi formeaza acest obicei. Indiferent care este momentul la un alt copil, cand merge la scoala sau la gradinita, o mutare sau un divort, un eveniment poate fi legatura cu faptul ca un copil incepe sa-si roada unghiile.
Dar nu va faceti griji, copilul dumneavoastra isi roade unghiile nu pentru ca e mai nelinistit ca altul care isi taraie jucaria preferata peste tot sau care are o papusa care il consoleaza mereu. Daca obiceiul devine nefast, sa-si roada unghiile pana la sange in mod repetat, de exemplu, nu ezitati sa consultati medicul de familie care va va trimite, daca e necesar, la un psiholog.
Riscuri pentru sanatate
Cand un copil isi roade unghiile, isi baga mainile in gura, dar ceva mai inainte ce a atins? Jucarii, capacul de la toaleta, parchetul? Deci faptul ca-si roade unghiile nu e numai inestetic, dar constituie o poarta de intrare pentru microbii de toate felurile. Copilul poate deasemenea sa aiba o infectie cutanata. Fortand sa roada extremitatile, baza unghiei devine dureroasa si uneori complet iritata. daca nu este ingrijita cum trebuie, unghia se poate deforma cand creste, chiar poate sa cada si in anumite cazuri sa nu mai revina la loc. Igiena mainilor si a gurii e cu atat mai importanta in acest gen de situatie.
Trucuri si sfaturi
Nu exista un remediu cu adevarat, ci anumite trucuri ce trebuie incercate pana ce copilul renunta la obiceiul rau. Nu va fi usor pentru ca un copil nu tine cont de ce face si obiceiul este ancorat in activitatea sa zilnica. Sunt numerosi adultii care isi rod unghiile si au capatat onicofagia inca din copilarie, ceea ce inseamna ca obiceiul s-a inradacinat profund.
- Nu faceti o obsesie din asta: Cu cat ii veti face mai multe reprosuri copilului, cu atat va fi mai nervos, deci trebuie diminuate motivele pentru care isi roade unghiile, remarcile dumneavoastra nefacand altceva decat sa sporeasca lista nelinistilor sale.
- Amintindu-i constant ca unghiile sale sunt urate, veti atinge copilul in stima de sine. Incercati sa gasiti o apropiere mai pozitiva inclinandu-va asupra cauzelor nervozitatii sale si linistindu-l.
- Dati-i unghiile cu lac sau cu un produs cu gust rau, acest lucru poate functiona, dar poate fi si un esec si situatiile stresante nu au trecut. Ingrijorarea copilului ar putea fi mai puternica decat simplul gust al unui produs.
- Punand un pansament pe unghie i-ar putea atrage atentia asupra reflexului sau si l-ar impiedica sa roada acea unghie in special, dar nu e o garantie pentru asta.