Copiii sunt ca niște bureți atunci când vine vorba de învățarea cuvintelor noi. De aceea, este foarte important ca micuțul tău să se joace jocuri care îi îmbogățesc vocabularul.
Combinând utilul cu plăcutul, prin următoarele tipuri de jocuri copilul tău se și distrează, dar învață și cuvinte noi.
Iată despre ce jocuri este vorba:
Care dintre lucruri nu se potrivește?
Arată-i copilului o listă de cuvinte, apoi trebuie să se gândească la contextul cuvintelor și să aleagă cuvântul care nu se potrivește.
Iată instrucțiunile pentru joc:
- Alege o categorie fără să o spui cu voce tare.
- Oferă-i copilului o listă de 4-5 cuvinte care aparțin categoriei și include unul care nu se potrivește.
- Copilul ar trebui să aleagă cuvântul care nu se potrivește.
- Jocul necesită un nivel ridicat de gândire, deoarece nu îi poți spune copilului care este categoria. În schimb, trebuie să asculte toate cuvintele și să-și dea seama de legătura dintre ele, precum și de cuvântul care nu se potrivește.
Exemplu:
Mere, piersici, banane, ton, portocale. „Ton” este cuvântul care nu aparține pentru că nu este un fruct.
Carte, ciorap, pat, farfurie, pernă, pătură. Toate cuvintele, cu excepția cuvântului „farfurie”, sunt lucruri pe care le poți găsi într-un dormitor.
O pasăre zboară
Învăță-l pe copilul tău să folosească cuvinte care demonstrează acțiuni (verbe). Îl poți învăța cu acest joc ușor.
Iată cum puteți juca:
- Alege un animal, o persoană sau un obiect, cum ar fi o pasăre.
- Roagă-ți copilul să se gândească la o acțiune pe care o face o pasăre.
- De exemplu, o pasăre zboară, o pasăre ciripește, o pasăre cântă, o pasăre sare. Alege pe rând cuvintele și acțiunile tale.
Ce sunt eu?
Acest joc îi învață pe copii abilități de înțelegere prin rezolvarea ghicitorilor.
Iată cum puteți juca:
- Alege un animal și descrie-l într-o ghicitoare. De exemplu: „Mă gândesc la ceva care trăiește în mare, are dinții ascuțiți și înoată foarte repede. Ce este?"
- Odată ce copilul tău a ghicit animalul, este rândul lui să aleagă un animal și să facă o ghicitoare.
- Acest joc încurajează și gândirea creativă.
Cel mai bine este să joci acest joc folosind aceeași temă, precum animalele, pentru câteva runde, astfel încât copilul tău să înțeleagă cum funcționează. Apoi, puteți încerca un alt subiect, cum ar fi profesiile. De exemplu: „Port o haină lungă, lucrez într-un spital și uneori fac operații. Cine sunt?"
A fost odată ca niciodată…
Crearea de povești este o modalitate excelentă de a dezvolta vocabularul copilului, precum și creativitatea și imaginația acestuia.
Iată 3 moduri de a compune o poveste:
- Pentru copiii mai mici, poți începe cu o poveste pe care micuțul tău a mai auzit-o. Răsfoiește cartea de povești și, pe rând, „spune” povestea de pe fiecare pagină. Copilul tău va putea să-și amintească părți din poveste și va folosi paginile ca indicii.
- Folosește o carte ilustrată pe care copilul tău nu a mai văzut-o înainte și răsfoiește-o. Alcătuiește pe rând povestea pe baza imaginilor. Urmează exemplul copilului tău și continuă povestea pe baza interpretărilor și ideilor reciproce.
- Alcătuiește o poveste fără carte. Acesta este un joc minunat de jucat în mașină sau înainte de culcare. Alcătuiește începutul cu ceva de genul: „A fost odată un șarpe în junglă ...” Adăugă, pe rând, câte o idee la poveste.