Cand vine vorba despre ce mancaruri sa mai gatim copiilor, cele mai multe mame ofteaza deznadajduite, dezarmate de mofturile copiilor si de atractia catre fast-food. Una dintre cele mai complicate sarcini ale mamelor este de a introduce legumele in dieta copiilor si de a le pastra acolo.
In ajutor le vine cel mai in voga bucatar al momentului, Jamie Oliver, care a luat in serios alimentatia sanatoasa a copiilor si propune retete atractive si sanatoase.
Reteta de fata este o variatiune a clasicului kebab turcesc facut cu carne de oaie si este bazat in intregime…pe legume. Copiii vor avea ocazia sa deguste legumele intr-o noua prezentare si intr-un amestec savuros care ii va convinge, definitv, ca legumele sunt bune!
Ingrediente
- 120 g branza halloumi (branza de oaie)
- 1 ardei galben
- 1 dovlecel
- rosii cherry 140 g
- o gramajoara de menta proaspata
Optional:
- o jumatate de ardei iute rosu proaspat
- 1 lamaie
- ulei de masline
- piper negru proaspat macinat
Cum se face:
- Pune 6 frigarui de lemn intr-o tava cu apa rece pentru a-si trage apa - acest lucru le va face sa nu arda la foc.
- Pe un tocator se taie halloumi in cuburi de 2 cm , apoi se pun intr-un bol mare .
- Se taie cu atentie ardeiul in jumatate de sus in jos , apoi scoateti tulpina, semintele si orice maduva alba (poti folosi o lingurita pentru asta) , apoi taie in bucati de 2 cm si se pun in bol .
- Taie dovlecelul in jumatate pe lungime, apoi taie felii de aproximativ ½ cm grosime si apoi bucatele de cca 2 cm care se adauga in vas impreuna cu rosiile .
- Pune frunzele de menta pe un tocator si toaca-le fin. Arunca tulpinile.
- Scoate semintele cu atentie si se toaca marunt ardeiul iute (daca vrei sa folosesti).
- Rade fin coaja de lamaie si pune-o in acelasi vas cu legumele. Adauga frunzele de menta, ardeiul iute (daca vrei) si 2 linguri de ulei de masline.
- Pune un varf de cutit de piper si amesteca bine sa se acopere toate bucatile.
- Se incalzeste gratarul la mare .
- Unge o tava de copt cu ulei si pune-o deoparte
- Monteaza frigaruile cu legume si cuburi de branza,.
- Pune-le pe tava unsa si gateste sub grill pentru 10 pana la 12 minute sau pana cand branza este aurie si legumele sunt moi.
- Serveste cu o salata verde proaspata si paine proaspata (sau lipii) .
Aceasta reteta a fost adaptata dupa o reteta prezentata in Jamie’s Project Garden Kitchen, programul Fundatiei Alimentare Pentru Scolile Primare Jamie Oliver . Pentru mai multe informatii referitoare la activitatea acestuia in scoli viziteaza www.jamieoliverfoodfoundation.org .